1.31.2013

200. Friday / czekoladowo-cukiniowy jubileusz

kakaowy mini-ciastko cukiniowe a'la brownie z kleksem mascarpone, kawa
chocolate mini-zucchini cake a'la brownie a blot of mascarpone, coffee

Tak jakoś wyszło, że upiekłam go wczoraj wieczorem zamiast czegoś innego. Nie żałuję.

Dwieście śniadań. Zdobędę się tylko na inteligentne: wow.
Kiedy zakładałam bloga, tak naprawdę nie myślałam o tym, jak długo będzie on trwał w sieci, ile śniadań sfotografuję. Jestem jednak po kolejnej setce i wcale nie zamierzam na niej poprzestać. Bywały momenty, kiedy sapałam ze złością nad aparatem albo miałam ochotę z tym skończyć, jednak za każdym razem gorsze momenty mijały, a efektem tego jest dzisiejszy post. Kilku osobom podziękowałabym szczególnie za wszystkie te rozmowy, wzajemne inspirowanie się i radosne pogawędki. Podziękowałabym, więc dziękuję. Mam nadzieję, że jeszcze długo tu zostanę. :)


Spirale, kolejne przekuwanie? Naprawdę kolejny rok farbujesz te włosy? Zielony, nie przesadzasz? 
Nie, ja się tylko uśmiecham.


I wrote this novel just for you
It sounds pretentious but it's true

I wrote this novel just for you
That's why it's vulgar
That's why it's blue
And I say, thank you...

1.29.2013

198. Tuesday / naleśniki śniadaniowe a zwykłe

śniadaniowe naleśniki z pieczarkami, cebulą,  szpinakiem i serem żółtym
breakfast crepes with mushrooms, onion, spinat and cheese

Jedne z moich ulubionych. Jaka jest różnica między naleśnikami śniadaniowymi a zwykłymi? Śniadaniowe robię na mniejszej patelni i stawiam na farsz. Obiadowe są zwykle większe, mniej napakowane. Jak mój znajomy kiedyś zgrabnie ujął: "zwijalne". Taka dziwna zasada, powiedziałby ktoś.

No i dzisiaj maraton, dzisiaj gość i nocka. Maraton. Ja już chcę południe. Ja już chcę wieczór. 

1.28.2013

Ciasto fasolowe z daktylami


 fasolowy mini-chlebek z daktylami, liczi i kawa
 bean chocolate mini-bread with dates, lichi, coffee

 Ciasto fasolowe już przy pierwszym pieczeniu stało się jednym z moich ulubionych. W smaku, a nawet wyglądzie przypomina brownie, jednak te dwa wypieki zdecydowanie różnią się wartościami odżywczymi, zdecydowanie na korzyść ciasta fasolowego. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu Dietetycznie Siostro, jednak, jak to mam w zwyczaju, trochę musiałam pozmieniać. Wyszło coś, co jeszcze na pewno nie raz powtórzę.

                     /1 porcja/
- 200g czerwonej fasoli przerobionej na puree
- 2 małe jajka (S) lub jedno duże
- 1 łyżka stewii
- 1 czubata łyżka twarożku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka naturalnego kakao
- suszone daktyle

Wszystkie składniki poza daktylami miksujemy, na końcu dodajemy pokrojone daktyle, przekładamy do foremki. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 30 minut. Nie jest to ciasto, które bardzo rośnie, więc wystarczy zostawić tylko trochę 
wolnego miejsca w formie.


Ktoś mógłby spytać: jak Ci się budzić i chciało piec go o takiej godzinie?
Odpowiadam - tym razem to nie wina mojego zegara biologicznego, a znanego prześladowcy wszelkich wolnych poniedziałków lub wtorków, serwisu sprzątającego. Serwisu, którego ceną za zostawienie kamienicy w idealnym porządku jest hałas porównywalny do Armagedonu, a przynajmniej pisku młodziutkich fanek przed koncertem nastoletnich bożyszczy. Och, tak, ten poranek trzeba będzie odespać.

1.25.2013

Domowy budyń czekoladowy

domowy budyń czekoladowy

Domowy budyń czekoladowy - Nareszcie go zrobiłam! I wiecie, co najbardziej mnie zaskoczyło? Jest w smaku taki, jak kupny, a nawet jeszcze lepszy, bo pozbawiony zbędnych barwników i konserwantów. Byłam naprawdę pod dużym wrażeniem tego deseru i już wiem, że sklepowe budynie odchodzą w niepamięć. Domowy budyń robi się tak szybko i łatwo, jak ten z torebki, a trzeba zauważyć, że to o wiele zdrowsza alternatywa, której smak zachwyca. Serdecznie zachęcam do wypróbowania - jestem pewna, że zasmakuje Wam tak samo, jak mi! 

/1 duża lub 2 mniejsze porcje/
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego

Szklankę mleka zagotowujemy, a pozostałą połowę mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao i cukrem. Mieszankę tę wlewamy do gotującego się mleka jednocześnie mieszając. Wystarczy chwila, a budyń jest gotowy. 

1.23.2013

192. Wednesday / manna&makaron, a co to jest zdrowe odżywianie?

 kasza manna z makaronem zacierki, z duszonym jabłkiem, cukrem trzcinowym i masłem
semolina with pasta, grated apple, cane sugar and butter

Zainspirowało mnie jedno ze śniadań Sylwii. Widząc je, wiedziałam, że musi smakować wspaniale i... nie pomyliłam się! Kluski z mlekiem zagęszczonym kaszą to naprawdę idealne, sycące śniadanie na zimowy poranek. Czuję, że to danie jeszcze nie raz zagości w mojej kuchni. :)

Mam też wrażenie, że to cieplutkie, aksamitne comfort food jest dokładnie tym, czego mi potrzeba. Dzisiejsze przedpołudnie zamierzam przesiedzieć w domu, grzejąc się pod kocem. Na chwile obecną abstrakcją wydaje mi się wyściubianie nosa za próg ciepłego mieszkania, ale... chemia nie odpuści. Pocieszam się myślą, że za kilka dni ferie.

. Poza tym, przyznam też szczerze, że odkąd zdrowo się odżywiam, choroba to u mnie prawdziwa rzadkość, a jeśli już dopadnie mnie jakiś wirus, pozbywam się go szybko (bo co to jest kilka dni, skoro w szkole podstawowej chorowałam miesiącami?). Ot, taki ukłon w stronę wszystkich tych zdrowych tłuszczów, warzyw, owoców, kasz, produktów pełnoziarnistych i mniejszych dawek cukru, czyli czegoś, co kiedyś wydawało mi się co najmniej niemożliwym do nazwania codziennym, przyjemnym życiem. Parskałam śmiechem na wzmianki o jakiejś regularności odżywiania czy zrezygnowania ze słodyczy. Kiedy kilka lat temu zaczynałam zdrowo się odżywiać, chodziło mi przede wszystkim o zgubienie kilogramów. Nie myślałam o przyszłości, o tym, że zdrowe odżywianie to nie tylko dieta, nie tylko sposób na odchudzanie. Dopiero z czasem zrozumiałam, że to droga życia, która niesie za sobą szereg korzyści. Wyrzeczeń? Zależy, jak kto na to spojrzy. Ja nie czuję się ograniczana. Czuję, że na przestrzeni lat zmienił się mój gust, psychika, podejście do samego jedzenia. Pogłębienie wiedzy? I owszem, znaczne. Odkrycie nowych smaków? Zdecydowanie. Problemy, konflikty? Nie powiedziałabym. Zdrowie to brak wyrzeczeń, zdrowie to jedzenie tego, na co ma się ochotę. Zdrowie to zjedzenie nawet nieszczęsnej zupki z proszku i wyjście ze znajomymi do Mcdonalda, jeśli na co dzień pamięta się o zasadach funkcjonalnego odżywiania. Kiedyś nie sądziłabym, że ktoś będzie radził mnie się w sprawach odżywiania, teraz - często spotykam się z pytaniami tej dziedziny nawet ze strony znajomych. Nie jestem i nigdy nie zamierzałam być dietetykiem, niemniej tym, do czego doszłam sama, lubię się dzielić. Czuję się lepiej, wiedząc, że mogę komuś pomóc, a może także przestrzec przed głupimi głodówkami czy błędnymi założeniami.

Tak, whinn, tak, trochę przez lata się to życie zmieniło. 

 Biorąc pod uwagę ostatnie dni, dziś trochę się rozpisałam. Wierzę, że nikogo tym nie zanudziłam. Cóż... Lubię to, lubię ten fakt, że koniec końców, to przedproże prywatności, taki luźny pamiętnik.

1.21.2013

190. Monday / quinoa i manna w jednej miseczce!

kasza manna z quinoa na mleku z mascarpone i domowymi powidłami śliwkowymi, kawa
semolina with quinoa, milk, mascarpone and homemade plum confiture, coffee

Jeszcze tylko pięć dni i... ferie! Odliczanie czas zacząć.

1.20.2013

Gofry pełnoziarniste

gofry pełnoziarniste
gofry pełnoziarniste

Lubicie gofry? Co za pytanie! Ciężko znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby tego słodkiego deseru, którzy często kojarzy się głównie z budkami niedaleko plaży. Nie da się też ukryć, że gofry nie kojarzą się chyba nikomu z czymś specjalnie zdrowym - zwykle mówiąc o nich, wyobrażamy sobie kaloryczną bombę w smakach bitej śmietany i słodkich sosów. Niemniej, wcale nie musi tak być! Gofry łatwo i szybko można przyrządzić w domu - w o wiele zdrowszym wydaniu. Smakują wspaniale, a wierzcie mi, że nie ma nic przyjemniejszego, niż rozpoczęcie poranka wspaniałymi goframi z ulubionymi dodatkami. Jedzonymi w spokoju, a nie na szybko, na ulicy pełnej ludzi. Biorąc pod uwagę mąkę pełnoziarnistą, a także brak białego cukru, można też spokojnie przestać uznawać je za niezdrowe. A smaczne - bardzo! Jestem pewna, że z
zakochacie się w nich już od pierwszego spróbowania.

gofry dietetyczne


/1 porcja/
- 50g mąki żytniej/pełnoziarnistej
- 1 małe jajko
- 1/3 szklanki maślanki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej

 Suche składniki mieszamy w jednej misce, w drugiej mieszamy roztopione masło, mleko i jajko, a następnie łączymy zawartości obu misek. Masę przelewamy do natłuszczonej rozgrzanej gofrownicy i pieczemy do uzyskania złocistego koloru.

1.19.2013

Pełnoziarnisty omlet z nadzieniem

 omlet pół-kakaowy na maśle z twarożkiem, mandarynką, jabłkiem i suszoną żurawiną, kawa
half-chocolate omelette fried with butter; qith cottage cheese, tangerine, apple and cranberry, coffee

Leniwy poranek. A to? To jest zdecydowanie jeden z najlepszych omletów, jakie jadłam!

/1 porcja/
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao
+ masło do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z mąką, mlekiem i stewią. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka, a następnie dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło. 3/4 ciasta wylewamy na patelnię, a pozostałe mieszamy z kakao i układamy na poprzednio nałożonej porcji. Smażymy do zarumienienia. 



1.16.2013

185. Wednesday / kaszka a'la monte

 kasza manna a'la monte z czekoladowymi kulkami i powidłami jagodowymi, kawa z mlekiem
chocolate-vanilla semolina with chocolate cereals and blueberry confiture, coffee with milk

*część jasna: z aromatem waniliowym, część ciemna: z kakao i aromatem migdałowym. Gotujemy kaszę na mleku, po zgęstnieniu odlewamy do miseczki część waniliową, dodajemy kakao, aromat orzechowy, mieszamy, gotując jeszcze chwilę.

Grunt to znaleźć sposób. 

1.13.2013

Ciasto "Piegusek"

 kawałek ciasta piegusek, kawa z mlekiem
a piece of poppy seed cake, coffee with milk

  Najlepiej piecze się wtedy, gdy chce się kogoś zaskoczyć. Podstępny, wymowny uśmiech, choć nic w nim złowieszczego. Witasz ciastem. Ponoć po powrocie do domu nic nie smakuje lepiej. A to? Bardzo dobre ciasto, którego nigdy dotąd nie piekłam. Kojarzy mi się z naszym starym domem, w którym mieszkałam w młodości. Moja mama zwykła piec nieco inne ciasto makowe, które zwykła nazywać babką makową, a w jej skład wchodziły nie całe jajka, a tylko białka, i to w całkiem pokaźnej ilości. Ja chciałam poeksperymentować z ekonomicznością (7 żółtek zostawionych po cieście, really?) i natrafiłam na przepis, który całkiem mi się spodobał. Pochodzi ze strony Moje Wypieki i tych, którzy są ciekawi dokładnego przepisu, tam właśnie odsyłam. Zamiast cukru białego użyłam nieco mniejszej trzcinowego i ksylitolu, a także masła roślinnego.



Wczorajszy dzień był na swój sposób wyjątkowy. Kolejne spotkanie z kimś, z kim teoretycznie, według modelu rodzinnego, powinnam mieszkać. Słowa, spojrzenia. Gdyby wszystko nie było takie trudne, niepewne. Stąpanie po kruchym lodzie mimo poczucia bezpieczeństwa. Kiedyś byliśmy...


1.12.2013

181. Saturday / placki lekko serowe.

 placki lekko serowe* z jabłkiem, ananasem z puszki i miodem, kawa
lightly quark pancakes with apple, pineapple in syrop and honey, coffee

/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki
- 90ml mleka
- 1 jajko
- czubata łyżka twarożku (wiaderkowy)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat waniliowy

Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni w postaci małych placuszków.
*dla ciekawskich anonimów: miodu i części ananasa nie ma na zdjęciu, bo NIE LUBIĘ zmoczonych przez syrop ananasa placków

Nareszcie mogę się wyspać, nareszcie w spokoju mogę jeść śniadanie.

Daję życiu mnie zaskakiwać. Pozytywnie i nieprzyjemnie.
Czemu się uśmiechnęłaś? Czemu to ukryłeś? Życie niespodzianek. Mniej bezpieczne, zawsze ciekawsze.




1.09.2013

178. Wednesday / po prostu - owsianka z jajkiem

owsianka z jajkiem i suszoną żurawiną, kawa
oatmeal with egg and dried cranberry, coffee

Przepis na owsiankę tutaj.

Szybko, szybko. Lubię ten kremowy smak, którego czasem nie powinno zakłócać nic innego, niż chociażby te trzy kropeczki, które dodałam chyba tylko dla wyglądu.

Trochę nerwów, ci nie tacy, tamci nieodpowiedni...

Kto ogląda dziś nowy odcinek Pretty Little Liars? ;)

1.07.2013

176. Monday / owsianka z quinoa

 owsianka z quinoa; z czekoladowym kremem z awokado, twarożkiem i miksem płatków
oatmeal with quinoa, chocolate awocado mousse, cottage cheese and cereals

Już dawno nie jadłam nic z tą kaszą. Dobrze przywołać ten smak. Niebawem będę musiała przygotować sobie ją samą. Przypomniałam sobie, jaka jest dobra.

Ulubiona kokilka, ulubiona miseczka, talerz... Pamiętam, że kiedyś często kupowałam miski i wszelkiego rodzaju zastawy. Teraz mogę powiedzieć, że mi przeszło. Mam ulubione naczynia i zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę o wiele bardziej wolę odłożyć sobie pieniądze na płytę, nowe farby, książkę lub bilet na koncert, niż kupować niepotrzebne pierdółki. I... Cóż. Taki stan rzeczy wolę. Smak jedzenia się nie zmienia.

1.06.2013

Sernik cytrynowy


Jest to jeden z moich ulubionych serników. Od dziecka uwielbiam cytrynowy posmak - czy to w deserach, czy napojach. Odkąd polubiłam się z gotowaniem, doceniłam nutę cytryny także w daniach rybnych. Idąc dalej, koniec końców postanowiłam zamieścić przepis na ów sernik - cytrynowy, ulubiony. Bardzo prosty w wykonaniu, a mimo to pyszny, a nawet zdrowy. Zawiera dużo białka, więc idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub deser dla osób, które są także na diecie. 

 
/1 porcja/
- 250g twarożku
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- skórka z połowy cytryny
- łyżka cukru trzcinowego
- kropelka aromatu waniliowego

Wszystkie składniki miksujemy i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.


1.05.2013

174. Saturday / zapiekana polenta i banery akcji

  zapiekana polenta z dynią i twarożkiem, kawa
baked polenta with pumpkin and cottage cheese, coffee

Zauważyłam, że moje ulubione pieczone dania zawsze robię właśnie w tej kokilce.

 
Przepis /1 porcja/
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 małe jajko
- 75g dyni
- 50g twarożku
Kaszę ugotować z mlekiem, posłodzić, dodać żółtko, a następnie sztywną piankę z białka. W kokilce na dnie ułożyć część dyni, następnie zalać ją polentą, dodać na wierzch twarożek i resztę dyni. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.



W końcu w miarę się wyspałam. W końcu można iść na imprezę. To były długie, długie trzy dni.

Kochana Olala wpadła wczoraj na świetny pomysł - banerki do "słoiczkowej akcji". Jako, że stała się ona całkiem popularna, uznałyśmy, że byłoby miło, gdyby każda taka osoba wkleiła na swojego bloga jeden z banerów, które przedstawiam poniżej. Wszystkie one są autorstwa Olali.
 Baner 1
Baner 2
Baner 3
Baner 4
Baner 5
Baner 6



1.04.2013

173. Friday / Soja Reisdrink

 kleik ryżowy na mleku sojowo-ryżowym z domowymi powidłami śliwkowymi, jabłkiem i  żurawiną
rice pap boiled with soya-rice milk with homemade plum jam, apple and cranberry

Ktoś kiedyś spytał, o co chodzi z mlekiem sojowo-ryżowym. Otóż, kiedy tylko przeprowadziłam się do Niemczech i rozpoczęłam lustrację sklepów, w końcu doszłam do części spożywczej. Jedną z pierwszych rzeczy, na jakie zwróciłam uwagę, był wielki wybór mlecznych napojów. Wtedy to po raz pierwszy zasmakowało mi sojowe mleko, które z czasem wypróbowałam w wielu smakach - od cappuccino, przez bananowe, a nawet do takiego o smaku orzechów włoskich. Trafiły się też mleka Milki Way lub Mars.

Z czasem zainteresowałam się mlekiem ryżowym, owsianym, migdałowym, jednak z czasem odkryłam całkiem smakowity miks: napój sojowo-ryżowy. Było to połączenie dwóch smaków, które lubiłam, i od tamtego czasu napój ten często gości w mojej kuchni. Delikatny, specyficzny smak mleka sojowego i lekko ryżowa nuta to duet, który świetnie sprawdza się solo, w deserach lub wszelkiego rodzaju śniadaniowych zupkach. Cóż mogę powiedzieć... Jeśli ktoś kiedyś zobaczy w sklepie - gorąco polecam!

I przy mlekach zostańmy, bo już nie mogę doczekać się weekendu. Tak właściwie, to tym razem nie mogę się doczekać tylko niedzieli. 
Idę i udaję, że 4 godziny snu wystarczą. 

1.02.2013

171. Wednesday / słoik dobrych wspomnień


O czym chcę dziś napisać?
Nie, nie o tym, że dziś trzeba było ubrać się w pośpiechu, bo zaczyna się szkoła. O tym staram się nie myśleć.

 Postanowiłam, że napiszę o projekcie, który zainteresował mnie, kiedy tylko o nim usłyszałam.
Słoik z dobrymi wspomnieniami.
Na czym to polega? Zasady są bardzo proste! Do słoiczka (szkatułki, pudełka) każdego dnia wrzucamy karteczkę z zapisanym na niej dobrym wspomnieniem z  tego dnia. Może to być drobiazg, a może coś ważniejszego. 31 grudnia otwieramy słoik i... czytamy.
Ja podjęłam się tego wyzwania. 
Ktoś chce dołączyć?


owsianka z błonnikiem, cheerios i jabłkiem, kawa
oatmeal with fibre, cheerios and apple, coffee

Słoiczek, owsianka, ale nie owsianka w słoiczku. I to by było na tyle.

1.01.2013

Zapiekanka ryżowa z awokado

zapiekanka ryżowa z czekoladą
 zapiekanka ryżowa z kremem z awokado

Nowy rok, nowe smaki. Nie wiem, na ilu blogach ile milionów razy pisałam, że chciałabym spróbować awokado. I oto, wczoraj - zupełnie przypadkiem - spojrzałam na dział warzyw i owoców w Lidlu. Zielone, małe,  ot, niepozorne, jak zwykle. AWOKADO?
Wiedziałam, że przypomniałam sobie o nim w dobrym momencie.
Kupiłam.
Zachwyciłam się. 

zapiekanka ryżowa z awokado
/1 porcja/ 

- 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 białko
 
Mleko podgrzewamy wraz ze stewią. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy je rpzez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Białko mieszamy z jogurtem, a następnie dodajemy do płatków ryżowych i mieszamy. Przekładamy masę do natłuszczonej kokilki i zapiekamy w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 20-30 minut.

+ mus z awokado: awokado, kakao, stewia - zmiksowane na gładką masę.