4.27.2014

Kokosowo-bakaliowy mus owsiany

krem kokosowy z płatków owsianych
mus owsiany z bakaliami

Nie da się ukryć, że ostatnimi czasy przepisy na Relish Meals pojawiają się trochę rzadziej. Kto zagląda na fanpage mojego bloga wie jednak, że jako tegoroczna maturzystka, przy okazji już przygotowująca się do przeprowadzki do Anglii, kończąca pierwszy pisarski projekt i wydająca swego czasu małą fortunę na wakacyjne koncerty, choć chciałabym, by dzień trwał choć odrobinę dłużej, nic w tej kwestii nie zmienię. I choć przepisów w zanadrzu mam mnóstwo, trzeba poświęcić się temu, co ważniejsze, a może i przyjemniejsze.
Dziś prezentuję miks smaków, który swego czasu niezwykle przypadł mi do gustu. To bardzo smaczne, pożywne i całkiem zdrowe śniadanie, które da się przygotować w dosłownie kilka minut.  Suszone morelebogate w potas i fosfor, poprawiają kondycję skóry, a także - tak samo jak płatki owsiane i otręby - zawierają dużo błonnika. Mleko kokosowe regeneruje tkanki, a także wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Koniec końców jest bogatym źródłem białka, przeciwutleniaczy, wielu witamin i minerałów. Migdały wpływają zaś korzystnie między innymi na pracę mózgu. Orzeźwia i dodaje energii. Naturalnie słodki, a jednocześnie bynajmniej nie mdły smak sprawia, że mus ten skradnie serce chyba każdego, a właściwości odżywcze będą dodatkową pomocą w trakcie nauki (i nie tylko).

/1 porcja/
- 40g płatków owsianych
owsianka egzotyczna
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 50ml mleczka kokosowego
- 50g ananasa*
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka zmielonych migdałów
- 2 morele suszone
- 1/4 laski wanilii

Płatki owsiane, otręby i ziarenka z laski wanilii zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do czasu nasiąknięcia płatków. Można zrobić to dzień wcześniej, wieczorem. Następnie przekładamy owsianą masę do blendera, dodajemy mleko kokosowe, rodzynki, pokrojone morele i ananasa. Miksujemy wszystkie składniki na jednolity krem i przelewamy do miseczki. Podajemy solo lub z dowolnymi dodatkami**, opcjonalnie możemy schłodzić danie w lodówce przed podaniem.
*można użyć ananasa w syropie
**u mnie - rodzynki, morele, ananas
owsianka z mleczkiem kokosowym

4.17.2014

Pieczona owsianka chałwowo-truskawkowa i recenzja mąki sezamowej

pieczona owsianka z owocami

mąka sezamowaPo mące kokosowej, dyniowej, migdałowej i słonecznikowej przyszedł czas na tę, która intrygowała mnie chyba najbardziej - sezamową. Już jakiś czas temu moja znajoma opisała mi jej smak jako "no chałwa, po prostu!". Kiedy w końcu znalazła się w mojej kuchni, do czego przyczynił się sklep Guiltfree - nie zawiodłam się. Muszę powiedzieć, że to coś naprawdę przepysznego. Dodam też, że mąka ta wcale nie wymaga wyszukanych dodatków. Już tylko zmieszana z jogurtem bądź serkiem i miodem stanowi danie, któremu nie można się oprzeć. W końcu to sezam! Wspaniale połączy się z owsianką, owocowymi koktajlami czy wspomnianym wyżej nabiał, stanowiąc pełnowartościowy posiłek o chałwowym smaku.
Skład? Tylko i wyłącznie ziarna sezamu, oczywiście. Dodam , że jest to produkt niskowęglowodanowy, a także odtłuszczony, co dla osób stosujących dietę na pewno jest dość istotną informacją. Zawiera także sporą ilość białka (46%) i błonnika (38%). Oczywiście, ma w sobie też glutenu. Mąka sezamowa jest za to bogata między innymi w żelazo, cynk i magnez.
Z czystym sercem polecam zakup tej mąki - wierzcie, że jest warta swojej ceny. Dodam też, że ze względu na jej chłonność i silny aromat jest produktem bardzo wydajnym. Nie będziecie żałować...
...a przy okazji pokusicie się o przygotowanie dania, które w ciągu dwóch dni zrobiłam dokładnie dwa razy, nie licząc poczęstunku bliskich. Jeżeli jesteście fanami pieczonych owsianek, z pewnością zasmakuje Wam to połączenie. Lekko kwaskowate truskawki zestawione ze słodkim jabłkiem i mocno chałwową nutą podbiją serce każdego wielbiciela słodkości. Ja już jestem oczarowana - teraz pora na Was.

/1 porcja/
- 30g płatków owsianych
pieczona owsianka - 2 łyżki mąki sezamowej Sukrin*
- 50ml jogurtu naturalnego
- 1 małe jabłko
- 80g truskawek
- 1 białko
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Płatki owsiane mieszamy z mąką sezamową, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt naturalny, miód i białko. Składniki dokładnie łączymy łyżką. Jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do miski wraz z suszoną żurawiną, mieszamy. Truskawki kroimy na kawałki. Przekładamy połowę masy do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia, następnie wykładamy truskawki i ostatnią część masy, ewentualnie Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy wedle preferencji: po lekkim ostudzeniu lub na zimno.
*jeżeli nie posiadamy mąki sezamowej, możemy użyć 2 łyżek zwykłej mąki, a dodatkowo 2-3 łyżek zmielonego sezamu
dietetyczna chałwa


4.13.2014

Jaglane brownie z nadzieniem bananowym

ciasto z kaszy jalglanej
bezglutenowe ciasto z kaszy jalglanej

Kasza jaglana - o tym, że jest zdrowa, wiadomo nie od dziś. A jak podać ją tak, by zachwyciła smakiem? To już inna kwestia. Nie wszyscy są zwolennikami jej naturalnego jej smaku, jednak gdyby tylko dodać do niej kakao i nutę zdrowej słodyczy... W mgnieniu oka powstaje deser, któremu nie oprze się nawet największy sceptyk w dziedzinie zdrowego odżywiania! Jabłko, banan i daktyle stanowią przepyszne wypełnienie czekoladowego wypieku, do którego już po pierwszym kęsie chce się wracać nieustannie, niezależnie od tego, jak ciepło jest na dworze. Serdecznie polecam to ciasto - z powodzeniem można upiec je w większej formie, podwajając składniki. Jestem pewna, że nie zmarnuje się ani kawałek!


ciasto z kaszy jalglanej/1 duża porcja -2 porcje deserowe/
- 50g kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki kokosowej*
- 200ml wody
- 1 białko
- 1 łyżka kakao
- 1/2 małego jabłka
- 1/2 średniego banana
- 3 daktyle
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej, a następnie zimnej wodzie. W garnku gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia przez nią wody. Tak przygotowaną kaszę studzimy**, a następnie mieszamy z mąką kokosową, cukrem, kakao i jogurtem. Białko ubijamy ze szczyptą soli, a następnie delikatnie łączymy z kaszą. Połowę masy przekładamy do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia. Banana i daktyle kroimy w kostkę i mieszamy z jabłkiem startym na tarce. Owoce układamy na pierwszej części kaszy, a następnie zakrywamy pozostałą kaszą. Wkładamy naszą zapiekankę do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.
*w tym wypadku można zastąpić zwykłą mąką lub zmielonymi wiórkami kokosowymi
**możemy zrobić to wieczorem lub użyć kaszy ugotowanej np. do obiadu
czekoladowe ciasto z kaszy jalglanej



4.11.2014

Warzywne placuszki z buraków, cukinii i marchwii


Nietrudno zgadnąć - uwielbiam warzywa. Czy są takie, za którymi nie przepadam? Na chwilę obecną trudno mi to powiedzieć, bo chyba nie zdarzyło mi się w tej kwestii wybrzydzać. Lubiłam je odkąd pamiętam, a to za sprawą rodzicielki, która skutecznie zadbała o to, bym mogła się do nich przekonać. Pewnie dlatego też obiad bez warzyw to dla mnie abstrakcja, za to bardzo często pojawiają się u mnie placki na bazie rozmaitych warzyw. Swego czasu wypróbowałam połączenie buraka, marchwi i cukinii. Okazało się tak trafione, że nie mogłam zwlekać z zamieszczeniem tu przepisu.
Buraki można swobodnie nazwać jednymi z najzdrowszych warzyw - zawierają sporą ilość witaminy C, B1 i betakarotenu,  które poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, a także wzroku. Zawarty w nich wapń, błonnik, potas, magnez, a także wiele innych składników, które przyczyniają się do polepszenia stanu kości, obniżenia ciśnienia, przeciwdziałania miażdżycy i poprawia wydajność w czasie treningów. Spożywanie także bogatej w witaminy cukinii wspomaga przemianę materii, a marchew jako silny antyoksydant, a także czynnik obniżający poziom cholesterolu oraz zapobiegający chorobom serca i nowotworom, stanowi dopełnienie całości.
Wierzę, że polubicie to zdrowe trio tak, jak ja. 

/6 placków - 2 porcje/
- 1 średni burak
- 100g marchwi
- 200g cukinii
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- granulowany czosnek
- ostra papryka

Buraka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce wraz z marchewką. Do osobnego naczynia ścieramy cukinię, którą następnie dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek i cebulę obieramy ze skóry i siekamy na w drobną kostkę. W misce miksujemy jogurt naturalny, jajko, mąkę żytnią i ziemniaczaną, a także przyprawy. Dodajemy warzywa i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni o nieprzywierającym dnie smażymy na średnim ogniu placki ok. 4-6 minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz i podajemy z sałatką, kaszą, ryżem lub pieczonymi warzywami. Ja zaserwowałam je z frytkami z selera i sałatą.

4.08.2014

Lekko na lato - kokosowy deser z granolą w 5 minut


Im bliżej matur, przeprowadzki do Anglii, spotkań i tych wszystkich koncertów, tym bardziej ima się mnie kuchnia prosta. Prosta - nie znaczy jednak niezdrowa. Fast food czy pyszne, zdrowe jedzenie, które również nie wymaga wielkiego nakładu pracy? Wybór jest kwestią indywidualną. Proste może się okazać leniwe smażenie placków z cukinii, gotowanie polenty czy zapiekanie z ziołami wszelkiego rodzaju wszelkiego rodzaju warzyw, co ostatnio stało się moim zwyczajem. Przepis na dzisiaj zaprezentowane danie także nie należy do najtrudniejszych, co nie przeszkadza mu w zawładnięciu kubkami smakowymi każdego, kto go spróbuje. Śniadanie, a może deser? Sądzę, że ten jogurtowo-owocowy pucharek świetnie sprawdzi się w obydwu przypadkach. Delikatny jogurt wzmocniony nutą wanilii i kokosu, do tego słodko-kwaśne owoce, domowa frużelina oraz błyskawiczna, zdrowa granola z patelni

/1 porcja/
- 2 łyżki mleczka kokosowego*
- 100g truskawek
- 2 łyżki owoców w żelu lub ulubionego dżemu, powideł
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka płatków gryczanych
- 10g rodzynek
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1/4 laski wanilii**

Jogurt naturalny mieszamy z mleczkiem kokosowym i ziarenkami z laski wanilii. Płatki owsiane i gryczane, a także wiórki kokosowe i rodzynki łączymy z miodem, a następnie prażymy na suchej, nagrzanej patelni teflonowej 4-5 minut. Truskawki myjemy i kroimy na cząstki. W pucharku układamy naprzemiennie: konfiturę, truskawki, domową granolę, jogurt, aż do wykończenia składników. Podajemy od razu lub po dodatkowym schłodzeniu w lodówce.
*w przypadku braku mleczka, można zastąpić je 2 łyżkami twarożku/serka naturalnego i dodatkową łyżką wiórków kokosowych
**można zastąpić cukrem/olejkiem/ekstraktem z wanilii


4.05.2014

Dietetyczne frytki z selera

dietetyczne frytki

Z czym kojarzy Wam się wiosna? Poza czasem słońca, późnymi powrotami do domu i ciągłym przesiadywaniem na świeżym powietrzu, mi kojarzy się także ze świeżymi warzywami i lekkimi posiłkami. Swego czasu powróciłam zatem do jednej z moich ulubionych potraw, która - nie wiadomo czemu - na kilka miesięcy wcześniej odeszła w zapomnienie. Powrót do niej uświadomił mi, że naprawdę ją uwielbiam. Podobnie jak frytki z cukinii, pietruszki lub marchwi, frytki z selera udowadniają, że kiedy mowa o pysznych frytkach, wcale nie trzeba mieć na myśli ziemniaków
Warto dodać, że w selerze znajduje się ponad 2 razy więcej witaminy C, niżeli w cytrusach. Seler jest też bogaty w witaminę B kompleks, a także witaminę E, którą nie bez powodu nazywa się witaminą młodości. Seler obfituje także w potas, cynk, a także wapń i imponującą ilość fosforu. Takie frytki trudno nazwać niezdrowymi, prawda? Każdemu, kto jeszcze nie zapoznał się ze smakiem pieczonego selera, niech szybko to nadrobi - nie pożałuje!

/1 blaszka/
dietetyczne frytki z selera- 1 korzeń selera
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- szczypta papryki czerwonej
- bazylia, oregano

Seler obieramy, a następnie dokładnie myjemy. Następnie kroimy seler wedle uznania: w słupki albo ćwiartki, pamiętając, by nie były one zbyt grube. Pokrojonego selera wrzucamy do miski, a następnie ręcznie łączymy z oliwą, przyprawami i ziołami. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy na chwilę do lodówki, by seler mógł przegryźć się aromatem dodatków. Po odczekaniu wykładamy seler na wyścieloną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok. 25 minut.  Gotowe frytki podajemy wedle uznania, solo, z dipem jogurtowym, czosnkowym lub pomidorowym.
dietetyczne frytki z selera

4.02.2014

Jogurtowe płatki ryżowe z domową frużeliną: A&M

płatki ryżowe z jogurtem
płatki ryżowe na mleku

Wraz ze słońcem i wysokimi temperaturami wraca ochota na lekkie, letnie posiłki. Dziś jeden z nich - jogurtowe płatki ryżowe z owocami - ale nie zwykłymi, a w żelu. Ten przysmak może kojarzyć się przede wszystkim z budkami pełnymi gofrów, jednak dziś występuje w nieco innym towarzystwie. Idealnie sprawdził się w ramach śniadania przygotowanego w ramach akcji ZDROWE ŚNIADANIE A&M. Marta swoją propozycję zaproponuje nieco później, a ja, rano goniąc za obowiązkami, nastawiam przepis na tę, a nie inną godzinę. Niemniej, ja i Marta wspólnie wybrałyśmy temat: postawiłyśmy na płatki ryżowe - może trochę niedoceniane, bo zdecydowanie mniej powszechne niż owsiane czy nawet gryczane. Niemniej, równie pyszne, a do tego lekkostrawne i bezpieczne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. W wersji jogurtowej wymarzone na ciepłe, pełne słońca poranki. 

Płatki ryżowe
/1 porcja/
płatki ryżowe- 50g płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 100g jogurtu naturalnego Gęstego Bakoma

Porzeczki w żelu
/4 porcje/
- 200g mrożonych porzeczek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100ml wody
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 laski wanilii*

Płatki:
W garnku zagotowujemy mleko, następnie wsypujemy płatki ryżowe i mieszamy. Gotujemy płatki do momentu zgęstnienia. Pod koniec dodajemy syrop z agawy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy płatki do miseczki, podajemy z owocami świeżymi oraz w żelu*.
frużelina

Owoce:

Owoce wrzucamy do garnuszka wraz z sokiem z cytryny, cukrem, ziarenkami z laski wanilii i 70ml wody (1/3 szklanki). Podgrzewamy zawartość garnka na małym ogniu.  W reszcie wody (30ml) rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do gotującej się owocowej mieszanki, nieustannie mieszając tak, aby uniknąć postania grudek. Podgrzewamy do zgęstnienia, a następnie zdejmujemy z gazu. Przelewamy do słoiczka lub miseczki - tak małej porcji nie trzeba pasteryzować, jednak w przypadku robienia większej ilości, należy przełożyć owoce do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
płatki ryżowe z owocami frużelina