5.28.2014

Pomarańczowo-kokosowy pudding ryżowy

płatki ryżowe z mleczkiem kokosowym

Jeden z przepisów czekających w kolejce do opublikowania. Smaki dawnego domu. Obecnie oddaję się próbowaniu nowych produktów, jakie wynajduję na angielskich półkach, niemniej zapewne, w ramach możliwości, danie jak to, które prezentuję dzisiaj, za jakiś czas znów pojawi się na moim stole w ramach słodkiego śniadania.

Tymczasem,  poznając ludzi, wychodzę z rana, a wracam nocą. I tak sobie czasem myślę, że dobrze byłoby mieć tu coś jak foodpanda. Nie jestem pewna, czy słyszeliście o tym portalu. W Polsce wielu moich znajomych skorzystało z usług, jakie zapewnia ta strona. Co wchodzi w zakres owych usług? Zamówienie jedzenia z restauracji - prosto do domu! I wcale nie musi być to pizza (choć nikt nie powiedział, że nie może). Równie dobrze może być to oryginalna pita z hummusem, sałatką i tahini, wszelkiego rodzaju pasty, burgery, sushi, a nawet śniadanie.  Myślę, że warto zapoznać się z tym portalem - w końcu apetyt na smakołyk z ulubionej restauracji nie zawsze pokrywa się z możliwością, a nawet chęcią wyjścia z domu. 

Przechodząc zaś do przepisu, wspomnę o mleczku kokosowym - kiedyś nie miałam pojęcia, z czym smakowałoby najlepiej. Niektórzy doradzali mi użycie go do przygotowania dań wytrawnych, inni polecali jako bitą śmietanę. Ze skrajności w skrajność, a koniec końców uznałam, że już ono samo, w swojej najbardziej podstawowej postaci, jest po prostu pyszne. Niemniej, wydaje mi się, że ten kremowy, intensywnie kokosowy smak tylko czeka na odpowiednie dodatki, które sprawią, że całe danie urośnie do rangi znakomitego
Tak też stało się w tym przypadku. Delikatny smak mleczka kokosowego, płatków ryżowych i budyniu waniliowego został subtelnie przełamany orzeźwiającą nutą pomarańczy. Serdecznie polecam wypróbowanie tego połączenia - ulegnie mu każdy wielbiciel (zdrowych) słodkości. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.


5.23.2014

Pełnoziarniste racuchy i mus rabarbarowo-truskawkowy

dietetyczne racuchy
dietetyczne racuchy drożdżowe

Ostatni wpis z Niemczech. Następny ukaże się już po przeprowadzce do Anglii. Przyjemne uczucie. Bardzo. Zwłaszcza, kiedy miałam okazję przeczytać tyle ciepłych słów na fanpage Relish Meals, kiedy podekscytowana wspomniałam o dwóch ustnych maturach zdanych na 100%. Dziękuję każdemu z osobna. Zapraszam też do odwiedzania strony internetowej mojego bloga na facebooku - w najbliższym czasie to on może stanowić źródło mojej blogowej komunikacji. 

Przechodząc do tematu głównego, ostatnio naszła mnie ochota na racuchy. Łącząc to z sezonem na rabarbar i obecnością pierwszych prawdziwie naturalnych truskawek, stworzyłam takie oto danie. To całkiem zdrowa i smaczna propozycja na wyjątkowo leniwe śniadanie lub słodki obiad. 
Sam rabarbar przekonał mnie do siebie dopiero dwa lata temu, kiedy to po raz pierwszy zrobiłam dżem truskawkowo-rabarbarowy. To połączenie do dziś jest jednym z moich ulubionych. Niekoniecznie tylko w formie dżemu, ale także słodkiego musu, który nada się zarówno do placków, jak i owsianki, kaszy oraz słodkich puddingów czy też jogurtowych deserów - na przykład tego. Z lekką nutą wanilii, cytryną, osłodzony  Zapraszam na przepisy.

5.18.2014

Homemade coconut & vanilla-coconut yoghurt

dietetyczny krem kokosowy

Ostatnimi czasy mimowolnie rozsmakowałam się w błyskawicznych śniadaniach. Pod określeniem "błyskawiczne" nie mam jednak na myśli tylko i wyłącznie musli, serków, kanapek, sałatek. One bez wątpienia zawsze się sprawdzają. Czasem ma się jednak ochotę na coś nowego - i takim sposobem odkryłam kilka niezwykle prostych połączeń, które sycą, a także niezwykle smakują. Nawet teraz, kiedy nie muszę w pośpiechu zrywać się z samego rana i prasować po raz kolejny koszuli, często wracam do tych minimalistycznych, niezawodnych zestawień.

Stało się to motywem przewodnim kolejnego wpisu z serii ZDROWE ŚNIADANIE A&M. Bo czasem wydaje się, że mała ilość czasu o poranku to dobra wymówka, żeby nie zjeść nic lub porwać ze sobą batonika lub drożdżówkę - bo przecież nic innego się nie nada. W końcu kiedy byłam młodsza, sama tak myślałam, a wiele osób wciąż jest o tym przekonanych. Nijak ma się to jednak do rzeczywistości, kiedy wystarczy trochę kreatywności i kilka sprawdzonych składników, a także - co chyba najważniejsze - dobra wola. Ja przygotowałam na dziś moje ulubione jogurty, Marta z Wieszak Na Wybiegu również przedstawiła swoje smakowite propozycje.

Jogurt kokosowy od pewnego czasu pojawia się u mnie codziennie - niezależnie, czy to w ramach śniadania, czy kolacji. Śmiało mogę powiedzieć, że to ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań. Najczęściej podaję go w wersji bazowej, jednak podzielę się przepisem na dwie wariacje, które szczególnie przypadły mi do gustu. Zapraszam na przepisy.

5.16.2014

Owsiane ciasto kokosowo-jagodowe: World Baking Day

pieczona owsianka z jagodami

Maturalny maraton powoli dobiega końca. Po ochłonięciu stwierdzam, że matury zapiszą się w mojej pamięci dość pozytywnie. Stresu było więcej, niż potrzeba - ale może to i dobrze. Kalkulując, już nie mogę doczekać się studiów. Stojąc przed szafą i pakując swoje życie do plecaka, który zmieści się w samolocie, codziennie pisuję z przyszłymi współlokatorami z Anglii. Odliczam. W końcu to już praktycznie tylko tydzień do przeprowadzki. 

World Baking Day. Brzmi znajomo? A może spotykacie się z tą nazwą po raz pierwszy? Niezależnie od odpowiedzi, jedno jest pewne - każdego ucieszy odrobina słodkości upieczona przez bliską osobę. Nie zawsze ma się czas o tym pamiętać, nie zawsze ma się na tyle samozaparcia, by uruchomić piekarnik i stworzyć coś dobrego. Może właśnie dlatego powstała ta akcja - Światowy Dzień Pieczenia mówi sam za siebie: czas coś upiec i mile kogoś zaskoczyć. Można przy okazji skorzystać z atrakcyjnej aplikacji, którą znajdziecie na stronie WBD, która pozwoli Wam "zamanifestować" to na Facebooku. Ja piekłam dla znajomej. Może na ostatnie wspólnie zjedzone śniadanie przed moją przeprowadzką do Anglii. Takie, które jest czymś pomiędzy śniadaniem a deserem. Ciasto owsiane czy owsianka? To koniec końców tylko nazwa. Liczy się przepyszny smak, jaki dają gorące jagody zatopione w kokosowo-owsianym cieście z posmakiem wanilii i delikatną słodyczą jabłka.

To moja propozycja - a co Wy na to? Gorąco zachęcam Was do posmakowania tej owsianki - nie tylko w Światowy Dzień Pieczenia, ale i każdego poranka lub popołudnia, w ramach całkiem lekkiego deseru. Mam też nadzieję, że choć jedną osobę czytającą to namówiłam, by w najbliższą niedzielę - 18 maja - postać odrobinę dłużej w kuchni, by móc ucieszyć kogoś pięknie pachnącym, smacznym wypiekiem.

/2 porcje/
- 50g płatków owsianych
ciasto owsiane z jagodami- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka mąki kokosowej*
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 białko
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1 średnie jabłko
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- margaryna**

Mąki, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy jogurt, mleko, miód, białko, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Mieszamy z suchymi składnikami. Połowę jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę kroimy w kostkę. Wraz z borówkami dodajemy je do owsianej masy, dokładnie mieszamy i przekładamy do lekko natłuszczonego margaryną żaroodpornego naczynia. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
*w tym przypadku można użyć wiórek kokosowych
**można zastąpić dowolnym tłuszczem: na przykład olejem kokosowym, rzepakowym bądź masłem
dietetyczne ciasto z owocami