Przeglądając albumy z aparatu, natknęłam się na to właśnie ciasto. Przygotowane jeszcze w Niemczech, w atmosferze nerwowego pakowania i sprawdzania, czy na pewno schowałam już do torebki bilet na samolot do Anglii. Tutaj czas płynie dla mnie inaczej. Może dlatego zdjęcia tego pysznego wypieku gdzieś się zapodziały? Ciężko powiedzieć.
Ciasto pachnące świeżością, pachnące latem i owocami. A może latem, więc owocami? Kto wie. Kremowa ricotta doskonale komponuje się ze słodkimi jak miód malinami, lekko kwaskowym jabłkiem i delikatną nutą kokosa, którą mogłam odczuć dzięki użytemu mleku. Osobiście dodam też, że uwielbiam smak płatków owsianych w ciastach. Może moje sympatyzowanie z owsianką ma w tym swój wkład, jednak owsiany posmak odnaleziony w wypiekach zawsze pozytywnie pływa na opinię na temat danej słodkości. Podobnie jest z płatkami jęczmiennymi, które uwielbiam na równi z kaszą jęczmienną - znaną, a chyba jednak niedocenianą.
O korzystnych zarówno dla zdrowia, jak i urody właściwościach jabłek słyszał zapewne każdy. Warto jednak dodać, że płatki jęczmienne są równie bogate w wartości odżywcze ważne dla organizmu człowieka. Maliny są zaś owocami bogatymi nie tylko w witaminy, ale i sole mineralne oraz kwasy organiczne. Ricotta charakteryzuje się zaś nie tylko swoim delikatnym, przyjemnym smakiem, ale i niską zawartością tłuszczu oraz dużą ilością białek o wysokiej przyswajalności.
/kokilka 18x8cm/
- 25g płatków owsianych*
- 25g płatków jęczmiennych**
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50ml mleka***
- 1 małe jabłko (150g)
- 70g ricotty
- 100g malin
- 1 pełna łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*w wersji bezglutenowej: bezglutenowe płatki owsiane
**można użyć tylko płatków owsianych
***użyłam ryżowo-kokosowego
Płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajko z mlekiem i miodem, następnie łączymy wszystkie składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy dokładnie. Ricottę mieszamy w naczyńku z niewielką ilością miodu. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy, a następnie przekładamy do niego połowę ciasta. Na ciasto nakładamy ricottę i maliny, zostawiając niewielką ilość serka i owoców na wierzch. Przykrywamy nadzienie resztą ciasta, a następnie resztą nadzienia. Pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C (termoobieg). Podajemy po ostudzeniu.