7.29.2014

Zbożowe ciasto jabłkowo-malinowe / Whole grain apple-raspberry cake

dietetyczne ciasto z ricottą i malinami

Przeglądając albumy z aparatu, natknęłam się na to właśnie ciasto. Przygotowane jeszcze w Niemczech, w atmosferze nerwowego pakowania i sprawdzania, czy na pewno schowałam już do torebki bilet na samolot do Anglii. Tutaj czas płynie dla mnie inaczej.  Może dlatego zdjęcia tego pysznego wypieku gdzieś się zapodziały? Ciężko powiedzieć.

Ciasto pachnące świeżością, pachnące latem i owocami. A może latem, więc owocami? Kto wie. Kremowa ricotta doskonale komponuje się ze słodkimi jak miód malinami, lekko kwaskowym jabłkiem i delikatną nutą kokosa, którą mogłam odczuć dzięki użytemu mleku. Osobiście dodam też, że uwielbiam smak płatków owsianych w ciastach. Może moje sympatyzowanie z owsianką ma w tym swój wkład, jednak owsiany posmak odnaleziony w wypiekach zawsze pozytywnie pływa na opinię na temat danej słodkości. Podobnie jest z płatkami jęczmiennymi, które uwielbiam na równi z kaszą jęczmienną  - znaną, a chyba jednak niedocenianą. 
O korzystnych zarówno dla zdrowia, jak i urody właściwościach jabłek słyszał zapewne każdy. Warto jednak dodać, że płatki jęczmiennerównie bogate w wartości odżywcze ważne dla organizmu człowieka. Maliny są zaś owocami bogatymi nie tylko w witaminy, ale i sole mineralne oraz kwasy organiczne. Ricotta charakteryzuje się zaś nie tylko swoim delikatnym, przyjemnym smakiem, ale i niską zawartością tłuszczu oraz dużą ilością białek o wysokiej przyswajalności


dietetyczne ciasto z ricottą i malinami
/kokilka 18x8cm/
- 25g płatków owsianych*
- 25g płatków jęczmiennych**
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50ml mleka***
- 1 małe jabłko (150g)
- 70g ricotty
- 100g malin
- 1 pełna łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*w wersji bezglutenowej: bezglutenowe płatki owsiane
**można użyć tylko płatków owsianych
***użyłam ryżowo-kokosowego

Płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajko z mlekiem i miodem, następnie łączymy wszystkie składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy dokładnie. Ricottę mieszamy w naczyńku z niewielką ilością miodu. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy, a następnie przekładamy do niego połowę ciasta. Na ciasto nakładamy ricottę i maliny, zostawiając niewielką ilość serka i owoców na wierzch. Przykrywamy nadzienie resztą ciasta, a następnie resztą nadzienia. Pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C (termoobieg). Podajemy po ostudzeniu.
dietetyczne ciasto z malinami

/16x8cm cake pan/
- 25g oats
- 25g barley flakes*
- 2 tbsp whole meal flour
- 1 egg
- 50ml milk**
- 1 small apple (150g)
- 70g ricotta
- 100g raspberries
- 1 tbsp honey
- 1/2 tsp baking powder
- a pinch of salt
*gluten free version: use gluten free oats, replace barley flakes with gluten free oats and use gluten free flour (gluten free mix, rice flour, coconut flour)
**I used rice coconut milk

Preheat oven to 185*C. In a bowl whisk together oats, barley flakes, flour, salt and baking powder. In a separate bowl mix egg, milk, honey. Add wet ingredients to dry ones and stir to combine. Peeled and grated apple stir in the batter. In another bowl stir ricotta and honey until combine (do not stir together the ricotta and cake batter). A half of the batter pour in a lightly greased cake pan. On the half of the batter place ricotta and raspberries (leave a little ricotta and a few raspberries for the top of the cake). Cover the filling the rest of the batter and place the rest of raspberries and ricotta. Bake in preheated oven about 30 minutes. Serve cooled.

24 komentarze:

  1. sama lubię ten smak owsianych, dlatego też najczęściej z nimi robię słodkie wypieki :) bardzo apetycznie skomponowałaś to ciacho, a dodatek ricotty wydaje się tu być strzałem w dziesiątkę! od razu zapisuję przepis, by jak najszybciej wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Mogłabym ricottę zastąpić mascarpone? Akurat leży w lodówce, a po ricottę musiałabym się specjalnie pofatygować.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, możesz bez problemu zastąpić ricottę mascarpone. :) Tylko wtedy najlepiej wymieszaj mascarpone z twarożkiem, bo sam serek mascarpone może się rozpłynąć (zwłaszcza na wierzchu) pod wpływem temperatury.

      Usuń
    2. Super, dziękuję za odpowiedź! :)

      Usuń
  3. Musialo smakować cudnie! Sam opias pobudza kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach te Twoje jednoosobowe ciasta<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie było jednoosobowe ;)

      Usuń
    2. Najadłaś się połową na śniadanie?!

      Usuń
    3. Jak ja kocham takie pytania, haha :D Nie wymagają żadnego komentarza.

      Usuń
  5. o mamooo... dobre to <3
    nic dodać nic ująć w tym cieście <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie z tą ricotta i malinami na wierzchu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie! szukam teraz pomysłów na nieco zdrowsze ciasta, więc na pewno wypróbuję przepis!

    pigeongray.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie :> Akurat mam resztki ricotty w lodówce, więc chyba już wiem, co jutro na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Łoo, jakie fantastyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda tak apetycznie, że najlepiej zrobić od razu większą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zawsze zachwycam się tymi Twoimi ciachami:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. u ciebie jak zwykle meega smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ smakowite ciacho :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale to musi być dobre!
    Zapraszam do mnie!
    http://beauty-and-diet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.