Mieliście już okazję poznać cudowny smak serka capri? Jeśli nie - czas najwyższy! Ja sama po raz pierwszy wypróbowałam go stosunkowo niedawno - kilka lat temu podczas wizyty u cioci, która okazała się jego wielką miłośniczką. I jak u cioci każdego ranka mogłam liczyć na bagietkę z serkiem capri i pomidorem, tak po powrocie do domu następnego dnia wybrałam się na poszukiwania owego przysmaku w okolicznym sklepie. Znalazłam, a już wkrótce przekonałam się, że capri smakuje nie tylko na słono, ale i na słodko, a tak właściwie, z powodzeniem można jeść go solo. Dla mnie najlepiej komponuje się z makaronem i szpinakiem lub brokułami, a w wersji słodkiej - z pancakes. Chociaż właściwie od kilku dni powinnam pisać: w pancakes, bo... No właśnie, te pancakes są naprawdę wspaniałe. Delikatne dzięki serkowi, z intencjonalnie kokosowym posmakiem. Niesamowitą puszystość zawdzięczają zaś mące kokosowej, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Swoją drogą, jogurt z mąką kokosową to od dłuższego czasu moja ulubiona kolacja. Zwłaszcza, jeśli gdzieś tam doda się syropu butterscotch. Szczerze polecam.
/1 porcja/
- 30g mąki kokosowej*
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka kokosowo-ryżowego**
- 50g serka capri
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Mąki, proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mleko, miód i serek capri. Całość miksujemy za pomocą miksera do uzyskania niemal gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilkę. W tym czasie nagrzewamy patelnię, na której następnie smażymy z obydwu stron na średnim ogniu niewielkie placuszki. Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie świeże borówki i syrop butterscotch.
*można zastąpić w całości mąką żytnią, ryżową, pełnoziarnistą (...)
**do zastąpienia dowolnym mlekiem
/1 serving/
- 30g wholewheat flour
- 30g coconut flour
- 1 egg
- 1/3 cup coconut-rice milk
- 50g capri
- 1 tsp honey
- 1/2 tsp baking powder
- pinch of salt
Sift together wholewheat and coconut flour, baking powder and salt. Then, add egg, milk, capri and honey. Mix all ingredients together until combined. Lightly grease and heat a non-stick skillet. Ladle blobs of the pancake mix into the pan and cook on a medium heat until lots of bubbles rise to the top of the pancakes. Turn the pancakes over and cook for another minute or so. Serve with your favourite additions (e.g. blueberries and butterscotch syrup).
Nigdy nie widziałam, ani nie miałam okazji jeść tego serka. Wiesz może w jakim sklepie jest dostępny? :)
OdpowiedzUsuńPewnie jakiś większy supermarket albo Alma, Piotr i Paweł. ;) Przynajmniej tak było, jak kupowałam go w Polsce.
UsuńJest powszechnie dostępny i w Lidl i w Biedronce i supermarketach. Tuż obok sera białego, okrągły.
UsuńJa uwielbiam ten serek zajadać z cukrem albo miodem! O albo z słodką papryką na tostach francuskich :) Placki brzmią bardzo ciekawie.
OdpowiedzUsuńBagietka z serkiem i pomidorem - uwielbiam! Pancakes również, choć jeszcze nie próbowałam takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Też nie miałam jeszcze okazji!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować :)
on nie smakuje coś jak ricotta?
OdpowiedzUsuńNiezbyt.
Usuńświetny pomysł z tymi placuszkami :)
OdpowiedzUsuńtwoje zdjęcia oddają delikatność tych placuszków :)
OdpowiedzUsuńtego serka jeszcze nie próbowałam, jednak już wiem, że bardzo chętnie usmażę wraz z nim placki! :)
pyszny z miodem na świeżej bułce, albo chlebie... chociaż robiłam też z niego kopytka zamiast z twarogu i też wyszło smacznie. chyba go na słodko jednak wolę, chociaż z pomidorem jest naprawdę niezły.
OdpowiedzUsuńjakie cudownie puszyste! aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńz serka capri jeszcze nie robiłam, ale jest to mój ulubiony serek więc pora spróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego sera... Placki wyglądają baaardzo delikatnie!
OdpowiedzUsuńJak cudownie puchate<3
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie delikatnie! *.*
OdpowiedzUsuńnie robiłam, ale same zdjęcia mnie przekonują do podjęcia wyzwania :)
OdpowiedzUsuńserka nie jadłam, ale placuszki wyglądają bardzo delikatnie i kusząco! czyżby przypominały w smaku te z ricotty? :)
OdpowiedzUsuńSerek capri nie przypomina mi ricotty. ;)
Usuńw takim razie będę musiała spróbować i sama się przekonać jak smakuje :) bardzo dziękuję za odpowiedź.
UsuńBardzo smakowite placuszki.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAkurat mam capri w domu, hmm.. :)
OdpowiedzUsuńHaha, to wręcz niesamowite, ale ja robiłam placuszki z serka capri dokładnie miesiąc temu, tj. 15 lipca! Co prawda Ty zapewne zrobiłaś je wcześniej, ale się "zgrałyśmy dniami miesiąca" pod względem daty publikacji większości komentarzy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, są wyjątkowo puszyste, a ten serek jest świetny! Może kiedyś je powtórzę, tym razem z mąką kokosową? Na zdjęciu wyglądają fantastycznie *-*
Aha i zaciekawiłaś mnie tym syropem, może gdzieś uda mi się go dostać w Polsce? :)
wyglądają na mega delikatne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo delikatnie :>
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Wprosiłabym się chociaż na jednego :D
OdpowiedzUsuńserek capri ? :) myślę, że równie smaczne byłyby placki w wersji 'na słono' np. z papryką :) choć Twoje wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuja ;)
OdpowiedzUsuńwidziałam go w sklepach, ale jednak nigdy nie zawitał w moim domu :)
OdpowiedzUsuńplacuszki prezentują się smacznie :)
ale pychotka!!!
OdpowiedzUsuńThese are so pretty! I've never heard of capri cheese but I've got to try it!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Uwielbiam borówki <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje pancakesy- wszystkie co do jednego! Kolejne do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Kupuje serek i probuje^^
OdpowiedzUsuńObserwuje i pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
jejku piękne są te twoje placuszki! mi jakos nie wychodzą takie idealne, ale może z czasem... :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, zjadłabym takie na sniadanko:)
OdpowiedzUsuńW jakich proporcjach laczysz twarozek i mąkę żeby nie było zbyt gęste ale aby można było wyczuć kokos? Czy to jest mąka odtlusczona? Chciałabym i zamierzam się do kupna ale zawsze boję się że jej nie wykorzystam lub że kupię jakąś gorszej jakości. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaściwie to jak jest za gęste, rozcienczam sobie mlekiem albo jogurtem i tak też najlepiej zrobić w razie czego. Niemniej, zwykle tak na 250g twarożku używam 30-35g mąki. Tak, moja jest odtłuszczona. Moja ulubiona firma to Tropicai. Serdecznie polecam.
UsuńOMG!
OdpowiedzUsuńrobię~! ;)