1.20.2014

Figowe pancakes - na zdrowie, bez cukru!

placki figowe
placuszki z figami

Według kolejnej ankiety, która ukazała się w czasie weekendu na blogu, najbardziej chcielibyście ujrzeć przepis na danie "sugarfree". Mimowolnie podświadomie uprzedziłam wyniki ankiety, w sobotni poranek natykając się na...
...figi. Figi, które stały się podstawą pewnego pysznego dania. Kiedy świeże owoce fig w sezonie miały swoje pięć minut, suszone odeszły w zapomnienie. Teraz, o dziwo unikając dodania do świątecznych makówek, odnalazły swoje miejsce w pancakes zrobionych specjalnie dla ich miłośniczki, a jednocześnie osoby, która przyczyniła się do tego, że i ja je polubiłam.
Delikatne, aczkolwiek z charakterystycznym, a przyjemnym posmakiem mąki gryczanej i kardamonu. Mało słodkie ciasto stworzone do tego, żeby polać je gęstym, słodkim syropem i przyprószyć szczyptą dodatkowego kardamonu lub cynamonu. Na poranek, na południe, na późny powrót do domu. Na uśmiech i na wspólne pięć godzin spędzone na rozmowie. Także na zdrowie, chciałoby się dodać. Figi mają właściwości przeciwutleniajace, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne; właściwości wspomagające pracę układu trawiennego oraz niwelujące problemy sercowo-naczyniowe. Korzystnie wpływają też na funkcjonowanie wątroby

dietetyczne placuszki z figami

/1 porcja/
dietetyczne placuszki z figami- 40g mąki orkiszowej
- 20g mąki gryczanej*
- 1 jajko
- 100ml kefiru
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta kardamonu

Mąki przesiać, wymieszać wraz z solą, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać syrop z agawy, kefir, jajko i olej. Całość dokładnie zmiksować. Figi pokroić w drobną kostkę, wymieszać razem z ciastem. Smażyć niewielkie placuszki z obydwu stron do zrumienienia na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powłoce. Podawać solo lub z owocami, konfiturami, syropami. Ja podałam je z syropem daktylowym.
*w przypadku braku mąki gryczanej, można zastąpić ją inną mąką - orkiszową, żytnią, pszenną
**podając placki bez żadnych dodatków, można dodać do ciasta 1 łyżeczkę cukru lub innej substancji słodzącej

35 komentarzy:

  1. och, mniam,mniam...jadłabym nawet o tej godzinie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawie codziennie jem suszone figi na drugie śniadanie;) Z serkiem wiejskim, miodem rzepakowym, gruszką i surowcami pistacjami. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie próbowałam ani razu jeszcze suszonych fig, no chyba, że nieświadomie w jakimś cieście czy innej potrawie :D
    placuszki wyglądają fantastycznie! a co najlepsze - naturalnie słodkie, czyli innymi słowy idealny sposób na zdrowe i smaczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Figur są tak cudownie, naturalnie słodkie że rzeczywiście żadnych dosładzaczy nie potrzebują :) świetne muszą być te placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na te pancakes, bo składzie mają mąkę gryczaną , która jest gluten free :*
    Mogłabyś podawać więcej przepisów na potrawy gluten free ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam suszone figi chyba nawet bardziej niż te świeże:) Świetnie się komponują jako dodatek do placuszków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak zareklamowałaś te figi, że jestem nawet skłonna spróbować się do nich przekonać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja chyba suszonych jeszcze nigdy nie jadłam, choć muszę w końcu spróbować, bo udanych przygodach ze świeżymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja figi wyłącznie te świeże, chociaż może warto to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zatęskniłam za świeżymi figami, już nie mogę doczekać się wakacji, kiedy to będe się nimi zajadać do woli :)

    OdpowiedzUsuń
  11. aż mi ślinka cieknie:) wspaniałe śnaidanie!

    OdpowiedzUsuń
  12. figi są świetne i tak słodkie, że cukru już nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. tak słodkie, a bez cukru! rewelacja, ostatnio odkryłam suszone figi i się zakochałam, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny śniadaniowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne pancakes c: Figi to nieodłączny element moich wakacyjnych wspomnień z Chorwacji c:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj, nie przypominam o Chorwacji, bo sama za nią zatęsknię! :)

      Usuń
    2. Ahhhhh Chorwacja *.* Teraz tęsknimy już trzy
      www.foodandphoneaddicted.blogspot.com

      Usuń
  16. Ten syrop na plackach wygląda genialnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten syrop uwielbiam, kupiłam go przez przypadek wypierając klonowy :D
    Te paluszki z miłą chęcią bym wszamała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie obydwa są przepyszne, chyba nie potrafiłabym wybrać faworyta :D

      Usuń
  18. Jak ja dawno nie jadłam suszonej figi ! Narobiłaś mi na nie ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. mi jakoś suszone figi nie podeszły, a świeżych nie miała okazji spróbować.
    niemniej te placki się do mnie usmiechają i aż proszą sie o schrupanie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. te Twoje placuszki.. zawsze są takie piekne i apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mnie figi kojarzą się ze świąteczną moczką, za którą nie przepadam ;P Ale w Twojej wersji z placuszkami prezentują się o wiele bardziej kusząco :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. oooo mogą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowna rozpusta, takie placki z figami.

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.