Według kolejnej ankiety, która ukazała się w czasie weekendu na blogu, najbardziej chcielibyście ujrzeć przepis na danie "sugarfree". Mimowolnie podświadomie uprzedziłam wyniki ankiety, w sobotni poranek natykając się na...
...figi. Figi, które stały się podstawą pewnego pysznego dania. Kiedy świeże owoce fig w sezonie miały swoje pięć minut, suszone odeszły w zapomnienie. Teraz, o dziwo unikając dodania do świątecznych makówek, odnalazły swoje miejsce w pancakes zrobionych specjalnie dla ich miłośniczki, a jednocześnie osoby, która przyczyniła się do tego, że i ja je polubiłam.
...figi. Figi, które stały się podstawą pewnego pysznego dania. Kiedy świeże owoce fig w sezonie miały swoje pięć minut, suszone odeszły w zapomnienie. Teraz, o dziwo unikając dodania do świątecznych makówek, odnalazły swoje miejsce w pancakes zrobionych specjalnie dla ich miłośniczki, a jednocześnie osoby, która przyczyniła się do tego, że i ja je polubiłam.
Delikatne, aczkolwiek z charakterystycznym, a przyjemnym posmakiem mąki gryczanej i kardamonu. Mało słodkie ciasto stworzone do tego, żeby polać je gęstym, słodkim syropem i przyprószyć szczyptą dodatkowego kardamonu lub cynamonu. Na poranek, na południe, na późny powrót do domu. Na uśmiech i na wspólne pięć godzin spędzone na rozmowie. Także na zdrowie, chciałoby się dodać. Figi mają właściwości przeciwutleniajace, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne; właściwości wspomagające pracę układu trawiennego oraz niwelujące problemy sercowo-naczyniowe. Korzystnie wpływają też na funkcjonowanie wątroby.
- 20g mąki gryczanej*
- 1 jajko
- 100ml kefiru
- 30g suszonych fig
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
Mąki przesiać, wymieszać wraz z solą, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać syrop z agawy, kefir, jajko i olej. Całość dokładnie zmiksować. Figi pokroić w drobną kostkę, wymieszać razem z ciastem. Smażyć niewielkie placuszki z obydwu stron do zrumienienia na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powłoce. Podawać solo lub z owocami, konfiturami, syropami. Ja podałam je z syropem daktylowym.
*w przypadku braku mąki gryczanej, można zastąpić ją inną mąką - orkiszową, żytnią, pszenną
**podając placki bez żadnych dodatków, można dodać do ciasta 1 łyżeczkę cukru lub innej substancji słodzącej
*w przypadku braku mąki gryczanej, można zastąpić ją inną mąką - orkiszową, żytnią, pszenną
**podając placki bez żadnych dodatków, można dodać do ciasta 1 łyżeczkę cukru lub innej substancji słodzącej
och, mniam,mniam...jadłabym nawet o tej godzinie:)
OdpowiedzUsuńPrawie codziennie jem suszone figi na drugie śniadanie;) Z serkiem wiejskim, miodem rzepakowym, gruszką i surowcami pistacjami. Pyszności!
OdpowiedzUsuńsmakowicie <3
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńnie próbowałam ani razu jeszcze suszonych fig, no chyba, że nieświadomie w jakimś cieście czy innej potrawie :D
OdpowiedzUsuńplacuszki wyglądają fantastycznie! a co najlepsze - naturalnie słodkie, czyli innymi słowy idealny sposób na zdrowe i smaczne śniadanie :)
Figur są tak cudownie, naturalnie słodkie że rzeczywiście żadnych dosładzaczy nie potrzebują :) świetne muszą być te placuszki ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na te pancakes, bo składzie mają mąkę gryczaną , która jest gluten free :*
OdpowiedzUsuńMogłabyś podawać więcej przepisów na potrawy gluten free ?
Pomyślę nad tym :)
UsuńUwielbiam suszone figi chyba nawet bardziej niż te świeże:) Świetnie się komponują jako dodatek do placuszków:)
OdpowiedzUsuńTak zareklamowałaś te figi, że jestem nawet skłonna spróbować się do nich przekonać:)
OdpowiedzUsuńa ja chyba suszonych jeszcze nigdy nie jadłam, choć muszę w końcu spróbować, bo udanych przygodach ze świeżymi :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńja figi wyłącznie te świeże, chociaż może warto to zmienić :)
OdpowiedzUsuńzatęskniłam za świeżymi figami, już nie mogę doczekać się wakacji, kiedy to będe się nimi zajadać do woli :)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka cieknie:) wspaniałe śnaidanie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone figi!
OdpowiedzUsuńfigi są świetne i tak słodkie, że cukru już nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńtak słodkie, a bez cukru! rewelacja, ostatnio odkryłam suszone figi i się zakochałam, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny śniadaniowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńFIGI<3
OdpowiedzUsuńŚliczne pancakes c: Figi to nieodłączny element moich wakacyjnych wspomnień z Chorwacji c:
OdpowiedzUsuńAj, nie przypominam o Chorwacji, bo sama za nią zatęsknię! :)
UsuńAhhhhh Chorwacja *.* Teraz tęsknimy już trzy
Usuńwww.foodandphoneaddicted.blogspot.com
Ten syrop na plackach wygląda genialnie *.*
OdpowiedzUsuńTen syrop uwielbiam, kupiłam go przez przypadek wypierając klonowy :D
OdpowiedzUsuńTe paluszki z miłą chęcią bym wszamała!
Dla mnie obydwa są przepyszne, chyba nie potrafiłabym wybrać faworyta :D
UsuńJak ja dawno nie jadłam suszonej figi ! Narobiłaś mi na nie ochoty ;)
OdpowiedzUsuńPycha i jak wygladaja :) !
OdpowiedzUsuńmi jakoś suszone figi nie podeszły, a świeżych nie miała okazji spróbować.
OdpowiedzUsuńniemniej te placki się do mnie usmiechają i aż proszą sie o schrupanie :D
te Twoje placuszki.. zawsze są takie piekne i apetyczne!
OdpowiedzUsuńMnie figi kojarzą się ze świąteczną moczką, za którą nie przepadam ;P Ale w Twojej wersji z placuszkami prezentują się o wiele bardziej kusząco :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoooo mogą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńCudowna rozpusta, takie placki z figami.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń