Na facebooku nie pozostawiliście cienia wątpliwości - jako pierwszy chcieliście ujrzeć przepis na spaghetti. Bezproblemowo dostosowałam się decyzji i prezentuję danie, które od jakiegoś czasu weszło do czołówki najczęściej robionych w ostatnim miesiącu obiadów.
Obiad na szybko? Niektórzy myślą w tym momencie o fast foodzie albo pizzy na telefon. Mi szybki obiad kojarzy się przede wszystkim z makaronem. Jego uniwersalność i banalne przygotowanie, które w dodatku umożliwia w ciągu tych kilkunastu minut stworzenie doń całkiem przyzwoitego sosu, wpływają na tę decyzję. Tym razem z soczewicy i ciecierzycy, czyli dwie rośliny strączkowe. Do tego sos pomidorowy i zioła, bez których w przypadku dań kuchni włoskiej rzadko kiedy mogę się obejść - oregano i bazylia. W niespełna pół godziny powstaje sycące i zdrowe danie, do którego będzie chciało się wracać.
/2 porcje/
- 140g makaronu spaghetti durum
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 papryczki chilli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- bazylia
- oregano
Soczewicę gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Kiedy się zrumienią, dorzucamy pomidory z puszki i pokrojoną papryczkę. Dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dorzucamy cieciorkę, soczewicę, następnie mieszamy i dusimy jeszcze 3 minuty. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Przekładamy makaron na talerze, na to nakładamy sos. Do smaku możemy dodać na wierzch parmezan lub ser feta.
*można zastąpić go suchą soczewicą, uprzednio namoczoną, a kolejnego dnia ugotowaną
po pierwsze - świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńpo drugie - nigdy nie przepadałam za spaghetti, ale głównie za sprawą mięsnego sosu. widząc twoje danie jest inaczej, bo od razu mam ochotę na taki obiad, tym bardziej kiedy w szkolne dni, szybkie pomysły są jak najbardziej mile widziane :)
Proszę częściej takie wpisy! :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia super:) a spaghetti napakowane białkiem i strączkowymi-na bogato:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie-makaron to wdzięczny towarzysz szybkich obiadów:D albo kuskus :D
coś w tym jest, mnie również szybki obiad kojarzy się z makaronem, no ewentualnie jeszcze warzywa na patelnię i kurczak :)
OdpowiedzUsuńrobię ten makaron bardzo często ale bez ciecierzycy. zapamiętam, żeby ją dodać kolejnym razem :)
OdpowiedzUsuńu mnie szybki obiad to właśnie makaron albo omlet ;)
uwielbiam makaron, w każdej wersji. wegetariańskie spaghetti jest jednym z moich ulubionych, jednak nie dodawałam do sosu ciecierzycy/soczewicy - może być ciekawie! tak samo jak widziałam przepis na "meat balls" z kaszy jaglanej - czad (nie umiem tego inaczej ująć). i również proszę o takie wpisy częściej :>
OdpowiedzUsuńJednym z ostatnich skojarzeń na dźwięk słów 'obiad na szybko' jest fast food albo pizza...
OdpowiedzUsuńStrączki są bardzo fajne i super sycące. Z dodatkiem makaronu... a raczej - makaron z dodatkiem strączków to propozycja na smaczny i naprawdę warty 'najedzenia się' obiad:) Nieważne, szybki, czy wolny:)
Dobrze, że są takie osoby ;)
UsuńZgadzam się!
bezbłędna, inna wersja klasycznego spaghetti:) jak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńjak tylko zobaczyłam 'strączki' w tytule wiedziałam, że mi się spodoba, nie pomyliłam się!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na sos. Wypróbuję, bo zawsze jem zwykły, pomidorowy, bez żadnych dodatków.
OdpowiedzUsuńDużo tracisz! Warto eksperymentować :)
UsuńBez dodatków?Jak można być tak ograniczonym;)
Usuńnie robię ostatnio ciecierzycy, bo za długo, a na taką z puszki jeszcze nie trafiłam, muszę poszukać :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że uzależniłabym się od takiego spaghetti :)
OdpowiedzUsuńciekawa sprawa :O
OdpowiedzUsuńzapraszam na łososia!
fantastyczne, uwielbiam spaghetti z soczewicą! ale ja bym dorzuciła mięsa, jak zwykle :D
OdpowiedzUsuńJadłam bardzo podobny. Był pyszny :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też podstawowe zioła to bazylia i oregano.
Super pomysł :) Alternatywa dla normalnego Bolognese! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńHaha właśnie szukałam czegoś z ciecierzycą i akurat idealnie trafiłam! Już wiem co zrobię, tylko soczewicę muszę skądś wykombinować :D
OdpowiedzUsuńCiecierzyca z sosem pomidorowym to bardzo dobre połączenie<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makarony na obiad! Pyszny sosik, na pewno spróbuję w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, szybki obiad = makaron. uwielbiam go za możliwość kombinacji i prostotę w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńTo spaghetti idealnie trafia w moje gusta :)
OdpowiedzUsuńPrędej czy poźniej muszę przetestować ten przepis, pomysł na dodatek strączkowców w sosie pomidorowym jest świetny!
OdpowiedzUsuńNowe smaki dla mnie:) wygląda ciekawie.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zjadłam miseczkę, zamiast nitek użyłam świderków i dodałam kukurydzę, bo ostała się z wczorajszej sałatki i smakowało wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńO proszę! Bardzo, bardzo się cieszę! :)
UsuńSzybkie, proste i sycące - jestem na tak!
OdpowiedzUsuńczęsto robię taki sos, ale jem wtedy raczej sos z makaronem, niż makaron z sosem. to po orstu jest straaaasznie sycące. i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńulala fajna opcja na trochę inne spaghetti! kupuję to!
OdpowiedzUsuńwygląda skromnie ale smakowicie, tylko ja bym jednak coś jeszcze do tego dodała bo jakoś tak pusto na tym talerzu.
OdpowiedzUsuńEfekty zamierzony, bo lubię prostotę i minimalizm :)
UsuńZrobiłam! Ale było dobre :DD
OdpowiedzUsuń