2.19.2014

Budyń karmelowy - takiego nie kupisz!

budyń karmelowy
budyń karmelowy

Lubicie karmel? A budyń? Wierzę, że tak! Budyń to bezapelacyjnie jeden z najwspanialszych deserów, jakie pamiętam z dzieciństwa. Karmel? Któż mógłby mu nie ulec! Słodkie toffi to coś, czemu nie oprze się chyba nikt. A gdyby tak połączyć te dwa wspaniałe smaki? Z tą myślą powstał budyń karmelowy, który prezentuję dziś na blogu. Słodki, delikatny, "otulający" podniebienie każdego, kto skusi się na porcję. Z delikatną nutą wanilii, która stanowi kropkę nad "i", automatycznie plasuje się na mojej liście ulubionych puddingowych deserów. Gorąco zachęcam Was do zrobienia go - przygotowanie jest naprawdę banalne, przy czym można też uniknąć mimowolnego faszerowania się zawartymi w sklepowych budyniach barwnikami i ulepszaczami,  a smak... tego smaku nie znajdziecie w żadnym kupnym odpowiedniku!

/1 porcja/
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru brązowego

Mąkę łączymy z 50ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z ziarnami z laski wanilii. W rondelku lub na małej patelni na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier, mieszając, by nie przywarł do dna. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy go do gotującego się mleka. Mieszamy dokładnie, a następnie wlewamy zawiesinę z mąki, nie przerywając mieszania. Gotujemy chwilę, intensywnie mieszając budyń do zgęstnienia. Podajemy na ciepło lub zimno. Ja dodatkowo posypałam gorący budyń ziarnami kakaowca.
*można zastąpić kroplą olejku wanilinowego lub pominąć



Tymczasem - gości u mnie Angelika. Oprowadzając ją po zakątkach niemieckiego miasta, w którym mieszkam, momentami sama dowiaduję się o nim nowych rzeczy. Na większą ilość migawek możecie natknąć się, odwiedzając fanpage Relish Meals na facebooku - zapraszam!

47 komentarzy:

  1. Domowego budyniu nigdy nie jadłam! Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę przepysznie, lepiej niż kupny :) Spróbuj sama!

      Usuń
  2. piękne zdjęcia, budyń prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię, karmel i budyń nawet bardzo, tylko dodając mleka koziego :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ta opcja, karmel wielbie;)
    Domowy budyń juz robilam, ale czekoladowy, teraz czas na twój:D

    Widziałam, widziaaaaalam!! Bawcie sie dobrze :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ha, wiedziałam, że te pokruszone bobki na wierzchu to coś, co mnie zainteresuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie do wypróbowania, takie proste, a musi być rewelacyjne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię migawki, lubię zdjęcia :)

    A czy lubię karmel? Oczywiście! Toffi, kajmak, karmel... to wszystko jest dość zbliżone, nie tylko kolorem;d a budyń to mój ulubiony deser, zatem takie połączenie wydaje mi się - wróć! - nie wydaje mi się, JESTEM PEWNA, że jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy budyń, niezastąpiony.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko pyszne. Zaintrygowałam mnie najbardziej miska!!!! Ma wspaniały kształt. Gdzie ją można dostać?

    Pozdrawiam!
    positiveattitudetowards.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam ją w NanuNana w Niemczech, ale zdaje mi się, że kiedyś widziałam podobną w Home&You i Rossmannie.

      Usuń
    2. NanuNana? Są takie sklepy też w Polsce? Dziękuję Ci bardzo za cynk! Home&You odwiedzam regularnie, ale nie wiedziałam, że Rossmann też sprzedaje ceramikę.

      Usuń
    3. Tak, z tego, co wiem, są w niektórych miastach w Polsce - w Gdańsku na pewno, ale pewnie i w Warszawie i podobnych miastach, musisz sprawdzić :)
      W Rossmanie można natrafić na perełki, także polecam się rozglądać :)

      Usuń
  10. Taki budyń to musi być istny raj dla podniebienia, ach :-)) ...

    OdpowiedzUsuń
  11. karmel i budyń - to musi smakowac!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio robiłam domowy budyń, ale czekoladowy który później zapiekłam z owocami c: Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  13. z pewnością takiego nie kupię:) bo to co domowe najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak prosto a tak pysznie? Uwielbiam budynie, tym bardziej domowe! Z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj robiłam budyń kokosowy z Twojego przepisu i wyszedł super, także zgaduję, że i ten smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Wierzę, że i ten Ci zasmakuje :)

      Usuń
  16. mam koleżankę, która nie lubi karmelu, "a toffi tym bardziej fuuuu", wciąż nie mogę w to uwierzyć (;

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja kocham i jedno, i drugie, szczególnie karmel, więc go chcę!

    OdpowiedzUsuń
  18. domowy budyń to jest świetna sprawa ;-) świetnie pasuje do ciast

    OdpowiedzUsuń
  19. Naprawdę muszę spróbować tego budyniu :). Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. i już wiem co będzie dzisiaj na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. budyń uwielbiam, karmel też niczego sobie, razem cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja co prawda nadal jestem wierna twojemu budyniu czekoladowemu, ale ten też bardzo mnie zachęca do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaardzo się cieszę! <3 A jak i ten Ci zasmakuje, to już całkiem :)

      Usuń
  23. pędzę do kuchni!
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie znoszę kupnego budyniu, za to kocham jaglane lub gryczane. Takiego na mące ziemniaczanej dawno, oj bardzo dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajny pomysł na szybki deser! Ja do budyniu dodaję jeszcze jajko :) Na pewno wypróbuję pomysł z karmelem :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie lubię kupnego budyniu, ale taki domowy, w dodatku karmelowy na pewno by mi zasmakował! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ja nadal takiego domowego nie robiłam...
    Ale tyle u Ciebie pysznych pomysłów, że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. uwielbiam karmel <3 :)
    muszę spróbować taki budyń ...

    OdpowiedzUsuń
  29. na jaka uczelnie w anglii sie wybierasz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie mój pamiętnik i raczej nie chcę dzielić się zbytnio szczegółami z mojego życia. ;)

      Usuń
  30. domowy najlepszy ! ale zrobiłaś mi ochoty na taki budyń !

    OdpowiedzUsuń
  31. podbiłaś moje serce ;) budyń i to do tego karmelowy! rozpływam się ;p

    OdpowiedzUsuń
  32. Jestem za! :D Tylko... ja lubię budyń gdy ktoś mi go zrobi i poda. Może się podejmiesz takiego wyzwania, hm? :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Pychotka! Zrobiłam w ten sam dzień jak go zobaczyłam ;) rodzice się zdziwili jak powiedziałam, że nie z proszku. Polecam bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. coś cudownego :D mam nadzieję, ze mam mąkę ziemniaczaną :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.