12.16.2012

153. Sunday / lekki wypiek owsiano-bananowy

 wypiek owsiano-bananowy z dżemem truskawkowym, kremowym serkiem i kandyzowaną cytryną, kawa
quick oat-banana cake with strawberry jam, creamy cheese and candied lemon, coffee

No i nastała niedziela, sentymentalnie uczczona wypiekiem, który wynalazłam sobie jakieś dwa lata temu. Nie robiłam go bardzo dawno, a kiedy wczoraj jakimś cudem wrócił do mojej pamięci, nie mogłam uwierzyć, że tak zapomniałam o czymś, co tak lubię. Z całą odpowiedzialnością: gorąco polecam!

 /1 porcja/
- 40g płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 banan
- 2 łyżki mleka (wersja wege: sojowe)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- dżem truskawkowy
*można dosłodzić do smaku, ale dla mnie słodycz banana okazała się wystarczająca

Składniki suche mieszamy, a następnie dodajemy zmiksowanego banana. Wszystko dokładnie mieszamy i przekłądamy do naczynia żaroodpornego. W połowie dodajemy dżem truskawkowy, który przykrywamy pozostałą warstwą ciasta. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C.


63 komentarze:

  1. pełna miseczka pełnego, wartościowego śniadania *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. wartość energetyczna jak i wielkość porcji Twojego posiłku powala:-) jezeli wychodzisz z zalozenia ze sniadanie to najwazniejszy posilek w ciagu dnia, to az boje sie zapytac jak wyglada reszta posilkow.. bloggerka śniadaniowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kto powiedział, że codziennie muszę jeść tak samo kaloryczne śniadania i zawsze mam taki sam apetyt? Jestem człowiekiem, nie robotem.
      No ale Ty chyba widać działasz odwrotnie. Zresztą, skarbie, skoro chce Ci się liczyć kalorie posiłków, to ja już nie mam pytań... ;)

      Usuń
    2. Jak mogłaś nie obeżreć się jak dzika świnia ! Jak mogłaś zjeść taką porcję, która nie wylewała się z miski ! To niedopuszczalne ! Zobaczysz, zlinczują Cię za to, że pogłębiasz innych w ich zaburzeniach ! Jesteś złym przykładem ;P

      Anonimie, może wyjdź z domu, nie wiem, na zakupy, siłownię, pobiegać, albo do znajomych, bo źle już z Tobą skoro liczysz innym kalorie.

      Usuń
    3. (Jestem innym "Anonimem") Bardzo lubię ten wypiek i aż wstyd, że o nim zapomniałam. Wbrew pozorom jest BARDZO sycący, a komentarze typu ten powyżej... nie daj się sprowokować i nie tłumacz się, anonim jedynie bardzo uwydatnia swoje kompleksy, frustrację i słabości. Z tego należy się tylko śmiać, współczuć lub ignorować. ;)

      Usuń
    4. Boże drogi, ludzie to mają problemy :D Ludzie! Święta idą, lepiej iść upiec pierniczki zamiast liczyć innym kalorie :P

      Whinn, ten wypiek wygląda bosko, jak jakieś pyszne i wilgotne ciacho, i jeszcze ta kandyzowana cytryna :) mniam.

      Usuń
  3. podoba mi się to śniadanie, podane na ciepło jest w sam raz w taki mroźny dzień, muszę kupić kokilki i podawać takie śniadanko czasami mojej rodzince:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje sobie! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniami ,ale smacznie wygląda ten wypiek , pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ochotę na ten wypiek! :) Wiedziałam, że mnie zachwyci! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś podobnego do pieczonej owsianki. Świetnie wygląda. Zapisałam przepis i na pewno niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam tę miseczkę ale brązową :) zajadałabym się tą pysznością delektując się z jakieś pół godziny

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda cudnie! i podoba mi się ta kandyzowana cytryna, jeszcze się z taką nie spotkałam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo chętnie spróbowałabym Twojego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uroczy wypiek! :) Widziałam ostatnio te kokilki w Nanu-nana i prawie stałam z jedną przy kasie. Jednak długie przedświąteczne kolejki mnie zniechęciły do długiego stania tylko z miseczką. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dostałam tę miseczkę, więc o staniu nie ma mowy :)

      Usuń
  12. wygląda przepysznie! ale narobiłaś mi na to ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam Twoje pomysły ;) kolejny do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. najlepszy ten dzem wyplywajacy ze srodka ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda genialnie. :D Kandyzowana cytryna? Nigdzie nigdy nie widziała. :D

    OdpowiedzUsuń
  16. super :d przełożone dżemem na pewno musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jejjj ale cudo! Upiecz mi też takie plizz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ojj zaproś mnie na takie śniadanie :D !

    OdpowiedzUsuń
  19. faktycznie wygląda niesamowicie, tak właśnie aby uczcić niedzielę.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeden z najfajniejszych przepisów, jakie u Ciebie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda naprawdę świetnie! I jeszcze ten garnuszek, który sprawia, że danie jest takie... "swojskie" ? W każdym razie ciepło się robi patrzac na to zdjecie

    OdpowiedzUsuń
  22. Urocza ta kokilka, taka trochę nietypowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda bosko!
    musiał być przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. wyśmienity i na pewno bardzo sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale śliczna kokilka, no i wypełniona takimi pysznościami <3

    OdpowiedzUsuń
  26. mmmm kandyzowana cytryna :D piękna i pewnie smaczna ^^
    dla takich śniadań żałuję że nie mam piekarnika ...

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie lubię owsianki ale banany ok!

    OdpowiedzUsuń
  28. jak smakuje kandyzowana cytryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej intensywnie niż kandyzowana pomarańcza. Ja ogólnie lubię cytrynowy smak, nawet samą surową cytrynę, więc bardzo mi smakuje.

      Usuń
  29. Genialny wypiek, do zrobienia :D uwielbiam bananowe śniadanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. ok 40 osób przede mną powiedziało jak smacznie wyglądało Twoje dzisiejsze śniadanie!:) i ja się z nimi zgadzam <3

    OdpowiedzUsuń
  31. I znów kusisz;)

    Przypominam o konkursie z PRYMAT i zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  32. trochę jak mokra muffina:D ale musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciekawe skojarzenie, bo mokry był tylko dżem :P

      Usuń
  33. Wygląda mega apetycznie, mimo że jestem po jedzeniu a znów czuję głód :0

    OdpowiedzUsuń
  34. mmmm :) wygląda bajecznie, chcesz mi zrobić takie śniadanie ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. pyszne! Kupiłam sobie w końcu miskę żaroodporną więc zaczynie się zapiekanie owsianek, kasz, wszystkiego co sie da hehe. I od Twojego przepisu chyba jutro zacznę :D

    OdpowiedzUsuń
  36. przepyszny wypiek, nie ma nic lepszego na poprawę humoru w ten ponury, zimny grudniowy dzień... :))

    OdpowiedzUsuń
  37. wspaniale! jak tylko pojade do Polski i bede miec pod reka piekarnik to na pewno sie na to skusze!

    OdpowiedzUsuń
  38. przepis dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Chyba na nowo zacznę jeść płatki, jeżeli można z nich wyczarować takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  40. wygląda wspaniale i musiało tak samo smakować!

    OdpowiedzUsuń
  41. wygląda genialnie <3
    Przepis zapisany :P
    Nie widziałam nigdy kandyzowanej cytryny, gdzie taką kupiłaś ? :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Śniadanie między Świętami a Sylwestrem wymarzone:) Dziękuję za dołączenie do akcji

    OdpowiedzUsuń
  43. Śniadanie genialne, robię bardzo podobny ''wypiek'' :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda super i pewnie równie dobrze smakowało

    OdpowiedzUsuń
  45. Muszę to koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.