3.07.2013

Bananowe wegańskie pancakes

bananowe wegańskie placuszki
bananowe wegańskie pancakes z syropem klonowym
banana vegan pancakes with maple syrup
bananowe wegańskie placuszki

Nie ma to jak klasyka, prawda? Zwłaszcza, jeśli mowa o tej lekkiej i zdrowej. To moje ulubione owocowe pancakes. Ulubione, choć gdy nadejdzie lato i świeże jagody, zapewne będę musiała kwestię zwycięzcy jeszcze rozważyć...


bananowe wegańskie placuszki/1 porcja/

- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki mleka sojowego*
- 1 pokrojony w plasterki banan
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka syropu z agawy



Wszystkie składniki poza bananem łączymy na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką placuszki, a na nie plasterki banana. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
*w wersji niewegańskiej można spokojnie użyć zwykłego mleka

55 komentarzy:

  1. straciłam rachubę czasu;p przypomniałaś mi że jutro dzien kobiet;D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wreszcie wypróbować ten przepis, robisz mi smaka z rana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyka zawsze jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owocowe pancakes są po prostu pyszne :)
    Ciekawy ten przepis, bo wegański, będę musiała wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają i na pewno muszą tak smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam bananowe penkejki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bo prostota i klasyka-najlepsze:D

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę banana :D mmm dobrze, że jestem po śniadaniu bo bym chyba nie wytrzymała ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyka zazwyczaj zwycięża! :) Pancakes z bananem, zawsze się nimi zachwycałam. Nie ma pojęcia jak to się stało, że przestałam je robić..

    OdpowiedzUsuń
  10. O kurcze, dawaj te pankejki, jestem jeszcze przed śniadaniem a one wołają "zjedz nas" :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak, zdecydowanie klasyczne połączenia są niezawodne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis wypróbuję:) też czasami lubię takie śniadania owocowe:)

    OdpowiedzUsuń
  13. zamawiam na śniadanko ;)) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. oj, coś mi się wydaje, że niedługo wypróbuję ten przepis na pancakesy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co z bananem to zawsze przepyszne ^.^

    OdpowiedzUsuń
  16. najbardziej lubię placuchy z bananem:) mniammm mój faworyt:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Obyś potrafiła już zawsze, takie zadry w środku muszą zostać w pewnym sensie "domknięte", żeby iść dalej.

    Placuszki z bananem - nic dziwnego, że to zwycięzca w kategorii placuszków^^

    OdpowiedzUsuń
  18. Klasyka to klasyka - nic dodać, nic ująć:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak jak mówisz - klasyka nigdy nie zawodzi, dobry naleśnik, nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Faktycznie nie ma to jak klasyczne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie dość że pancakes to jeszcze bananowe <3

    OdpowiedzUsuń
  22. muszę zakupić syrop klonowy.
    ... łatwiej chyba samemu z sobą wytrzymać jak się potrafi wybaczać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Zapomniałam, że już jutro dzień kobiet :P Uwielbiam placuszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, zwykle też o tym zapominam ;)

      Usuń
  24. klasyka zawsze sie sprawdza:))))

    OdpowiedzUsuń
  25. Zazdroszczę Ci, że jesteś na tym etapie. Ja nie potrafię.

    A bananowe wegańskie placuchy uwielbiam :P

    OdpowiedzUsuń
  26. bardzo się ciesze że jest coraz lepiej z tatą ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. U mnie na talerzu też dzisiaj zagościły placki. Z tym, że jabłkowe :D.

    OdpowiedzUsuń
  28. dobrze, że z tatą coraz lepiej <3
    a śniadanie poezja!

    OdpowiedzUsuń
  29. Mniam, zjadłabym takie bananowe placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  30. też bardzo się lubię z bananowymi plackami :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kradnę takiego placuszka :) Pysznie wyglądają, tak delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  32. nie zawodzi i jest pyszna super placuszki ,mykam po przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  33. Wytrwasz z internetem :)

    A co do śniadania, to ja lubię innowacje, ale klasyka faktycznie nie zawodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  34. do czego jest podobny smak syropu klonowego ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. Jest bardzo słodki, ale nie przypomina smakiem miodu. Ma specyficzny posmak, którego chyba nie da się lubi. Musisz spróbować! :)

      Usuń
  35. uwielbiam wegańskie placuszki:) a w połączeniu z bananem -mistrz!

    OdpowiedzUsuń
  36. tu się zgodzę, klasyka nigdy nie zawiedzie. :) sam widok tych placków wywołuje u mnie ślinotok ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. aach, uwielbiam z bananem, słodziutki otoczony ciastem placków <3
    wspaniale, że odnajdujesz nić porozumienia z kimś bliskim :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dzisiaj spróbowałam tych placuszków - co prawda nie na śniadanie, a na kolacje - są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  39. jak zwykle niezawodne placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wzruszyłaś...
    a co do pankejków, to te z bananami ciągle przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  41. placki pierwsza klasa i jeszcze ten banan :)

    Podziwiam, choć nie wiem co, że potrafisz wybaczyć. Ja swojemu nie potrafię...

    OdpowiedzUsuń
  42. Powiem Ci, że przymierzam się do kupna syropu klonowego i jakooooś ciągle w sklepie o nim zapominam :( Wyglądają smacznie - mam smaka na jednego i na pewno pomyślę o takim śniadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  43. chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby bananowych pankejków :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Uwielbiam placuszki z dodatkiem bananów, tylko zawsze właśnie brakuje tego syropu klonowego! ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  45. z chęcią wypróbuję weganską wersję moich ukochanych placków :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ale super :) Można by jeść i jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.