3.24.2013

252. Sunday / kukurydziane placuszki. Liebster Blog.

 kukurydziane placuszki z chipsami bananowymi w miodzie
cornmeal pancakes with banana chips dipped in honey

  Miałam ochotę na coś prostego, delikatnego lekkiego, bez zbędnych dodatków. Czasem wolę poczuć smak samej potrawy.
Kiedyś, pamiętam, miałam okres w dzieciństwie, kiedy wszystko chciałam jeść osobno. Dlatego nawet nigdy nie używałam masła do kanapek, bo nie chciałam, żeby coś połączyło wszystkie produkty składające się na kanapkę. Z wiekiem raczej mi to przeszło, niemniej czasem wciąż powraca ta chęć poznania każdego składnika z osobna, jednej potrawy dokładnie, monotematycznie. I dziś jest taki dzień.

Zimno.

ask.fm

Kolejny tag. Tym razem nominowała mnie do tej zabawy kuchcikOla - dziękuję Ci serdecznie!



1.       Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie z wiosną?
Świeżość. Przebiśniegi, żonkile, pączki liści, świeża trawa i ten zapach. Zapach wiosny.
2.       Ulubione danie z makaronem to …
Spaghetti? ;) Najlepiej z serem i kremowym sosem.
3.       Jaka książka najbardziej utkwiła Ci w pamięci?
"Trudna droga z piekła" Brian Warner & Neil Strauss. 
4.       Co dokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu?
Ultranowoczesny ekspres do kawy. Tak, jestem przypadkiem coffee addict.
5.       Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji?
Długo musiałam się namyśleć, by odpowiedzieć na to pytanie. Koniec końców uznałam, że nie tyle chciałabym spróbować produktu, którego jeszcze nie jadłam, a całego dania. Tak więc, chciałabym spróbować spaghetti i ravioli, które wyszły spod ręki Włocha, w kawiarni obok wypić latte, w Japonii zjeść sushi, w USA pancakes  i mac'n'cheese, a we Francji próbować po kolei każdego z ich słynnych serów z dziesiątką przystawek, by kolejnego dnia zjeść oryginalne crepes.
6.       Jakie kolory przeważają w wystroju Twojego pokoju?
Dumnie nazwany przez firmę Decoral kolor ścian "migdałowy", mahoń i fiolet. 
7.       Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to…
Kotlety schabowe z ziemniakami, ciasto z czereśnami, makaron z serem, kopytka, budyń z domową konfiturą i kluski na parze. Ojejku, jak można byłoby wymienić tylko jedno,jedyne?
8.       Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach?
 Zapach smażących się placków oraz kawy.
9.       Jakiej potrawy/deseru najbardziej nie lubisz jeść?
 Potrawa... Nie wiem, ale coś obrzydliwego typu flaki. Deser? Nie lubię kupnych słodyczy.
10.   Skąd pomysł na nazwę bloga?
Relish meals. Sądzę, że o to właśnie mi chodziło. Delektowanie się. 
11.   Co zjadłabyś na szybkie śniadanie?
Jogurt albo twarożek z musli.
12.   Gdybyś mogła zmienić w sobie jedną rzecz, co by to było?
Na dobrą sprawę... Nie wiem, czy chciałabym zmieniać coś w sobie. Akceptuję siebie. Gdybym mogła zmienić coś poza tym, to, niestety, bo nie brzmi to patriotycznie, ale chciałabym urodzić się gdzie indziej.

Zapraszam do zabawy pioteja, kate, anpapi, Crispy Biscuts, Darię i Rudzielca. Pytania - te same.


63 komentarze:

  1. Takowych jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są takie urocze i lekkie! :)

    POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Migdałowy kolor... Działa na wyobraźnię i kubki smakowe:D A ja z kolei w dzieciństwie nie mogłam jeść osobno wielu rzeczy, tylko wszystko musiało mieć wymieszany smak...

    Twoje placuszki rzeczywiście wyjątkowo 'delikutaśne' dzisiaj;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym takie placuszki spałaszowała na śniadanie :) Nigdy jeszcze takich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne te placuszki, wyglądają na bardzo delikatne w smaku. muszę w końcu zrobić z mąki kukurydzianej, bo zawsze daje albo pełnoziarnistą albo razową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, bo to zupełnie inny smak :)

      Usuń
  6. ciekawa przypadlosc mialas w dziecinstwie;D czasami dobrze jest poczuc jeden konkretny smak;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają tak delikatnie, jakby się miały zaraz rozlecieć. Cudo. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. te placki zachwycają swoją barwą (smakiem na pewno też), są takie delikatne :)
    cieszę się, że odpowiedziałaś na pytania :) najbardziej podoba mi się odpowiedź na 5. pytanie, nawet miejsce zjedzenia określiłaś :D flaki? to ja też zdecydowanie podziękuję :/ a najbardziej właśnie zastanawia mnie to dlaczego one są traktowane w Polsce (a przynajmniej w mojej części Polski) jako jakaś luksusowa potrawa i pojawiają się niemal na każdej większej uroczystości rodzinnej, np. chrzciny, komunia św. ... :/

    OdpowiedzUsuń
  9. No i narobiłaś mi smaka na czipsy bananowe... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię czytać te pytania i te odpowiedzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Migdałowy kolor ścian w pokoju? Od jakiegoś czasu myślałam nad wyborem koloru bo niedługo szykuje się remont..i teraz już wiem jaki kolor wybiorę! :D
    Te placuszki wyglądają na takie cieniutkie i malutkie...:) A chipsy bananowy zjadłabym, nie powiem (:

    OdpowiedzUsuń
  12. jak delikatnie wyglądają te placuszki! jeszcze nigdy kukurydzianych nie próbowałam:)
    ja też miałam taką fazę w dzieciństwie, że wszystko jadłam osobno, co np. przy obiedzie w towarzystwie wyglądało dosyć komicznie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, czyli wiesz, o co chodzi :D Obiad to była parodia.

      Usuń
  13. Robię podobne, tylko dorzucam dwie łyżki otrębów owsianych - wtedy są bardzo sycące :)

    http://shapedream.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja chce z tobą zamieszkać, z takimi kolorami ścian ♥
    Świetne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. chętnie bym spróbowała:) wyglądają delikatnie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetne placki i fajne odpowiedzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uroczo, delikatnie wyglądają te placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak zwykle wyszły Ci delikatne i idealne! dzięki za tag, jutro odpowiem:)

    OdpowiedzUsuń
  19. smacznie wyglądają takie leciutkie śniadanko:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglądają na bardzo delikatnie-mniam ^^

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetnie wyglądają, nie wiem jak to robisz, że Twoje placki nie są przypalone ^^ mi zawsze wychodzą ciemne jakieś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażę je na oleju rzepakowym albo maśle na średnim ogniu.

      Usuń
  22. Wyglądają na takie delikatne :) Kukurydziane są pyszne! A czipsów bananowych nie jadłam wieki!

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam chipsy bananowe : ) a mąka kukurydziana jest świetna, ja uwielbiam z niej podpłomyki

    OdpowiedzUsuń
  24. mniam, mniam, mniam! uwielbiam Twoje placuchy! *_*

    OdpowiedzUsuń
  25. Trochę przez Ciebie zaczęłam bardziej brać pod uwagę placuszki w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  26. jakie cieniutkie placuszki ,wyglądają tak delikatnie -pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda niesamowicie apetycznie w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Idealne placki. Widzę, że już Ci to pisali, ale powtórzę - nie wiem co Ty robisz, że zawsze są takie idealne :)

    Ja bardzo lubię np placki bez dodatków. Kwintesencja smaku tkwi w nich, one są same w sobie tak dobre, że nie potrzebują nic, by móc się nimi mega delektować :)
    Nie dość, że placuszki zawsze są takie delikatne w smaku, to te kukurydziane chyba muszą być dwa razy bardziej, prawda? - coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zawsze jesteś taka miła.
      Zgadzam się też - placuszki same w sobie często są już naprawdę wystarczająco dobre.

      Usuń
  29. bardzo dziękuję za nominację! ;*
    placuszki cudeńka ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mąka kukurydziana rzeczywiście sprawia, że każda potrawa jest w smaku delikatniejsza, pycha!
    No i oczywiście idealne placuszki, IDEALNE! <3

    PS. Mam nadzieję, że nie uraziłam Cię ostatnią prywatną wiadomością, bo już od tygodnia nie odpisujesz TT TT

    OdpowiedzUsuń
  31. placuszki tylko czekają aby je schrupać :)
    Jak zawsze przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne wyglądają jak andruty tyko grubsze :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale fajne, wyglądają tak delikatnie, pewnie rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  34. ależ delikatne i puszyste placuszki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ależ cieniutkie i delikatne... założę się, że były boskie, jak każde Twoje placki!
    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyglądają tak delikatnie i puszyście...
    Aż mam ochotę biec do kuchni i je przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  37. czy na te placki używa sie mąki kukurydzianej, jajka i mleka? zgaduje skład, ale jeśli tak jest to ja bym dodała tylko krople miodu na każdy- i nic więcej nie potrzeba c:

    OdpowiedzUsuń
  38. Rowniutkie, idealnie przysmazone! Krolawa plackow z Ciebie! :*
    +gdzie moge dostac banany w miodzie? :>

    OdpowiedzUsuń
  39. niesamowicie delikatnie, i zgadzam się z Tobą w wielu punktach, i tak, też chybabym chciała urodzic się gdzie indziej... niestety..

    OdpowiedzUsuń
  40. ciekawe to podejście do jedzenia osobno ; )

    OdpowiedzUsuń
  41. Zapraszam na chlebek ! :D
    A placuszki wyglądają bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  42. pewnie sam cukier, ale od czasu do czasu moglabym sie skusic :) wygladaja tak slicznie musza niesamowicie smakowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ich zrobienia nie użyłam nawet cukru... xD

      Usuń
    2. juz i na swoim blogu odpisalam, ze piszac 'cukier' raczej mialam weglowodany proste ;) (glownie ze wzgledu na make). wiem jednak, ze nie mozna przesadzac i zjedzenie takich pysznosci raz na jakis czas nie moze zaszkodzic. pozdrawiam :)

      Usuń
    3. ojoj - zjadam wyrazy :) ale mam nadzieje, ze ogolny sens tej wypowiedzi zostal zrozumiany :)

      Usuń
  43. te placuszki wyszły Ci takie delikatne, lekkie jak chmurka :) pewnie smak był nieziemski :)) ja osobiście nie lubię suszonych bananów, są dla mnie za słodkie

    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  44. lubię takie lekkie i cieniutkie.
    Mi książka Mansona też na dobre utkwiła w pamięci. Chyba każde zdjęcie nawet pamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Och jejku, no ja do tej pory mam częste przejawy tej przypadłości jedzenia produktów osobno, tylko ja lubię "bebrać się" połączonym jedzeniu np. w risotto haha :D
    Takie placuszki są idealne na to nasze wydziwianie ;D

    OdpowiedzUsuń
  46. Super pomysł! Uwielbiam takie lekkie przepisy i ten z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  47. hah, skąd ja znam podobne zachowanie;D Czasami dalej tak robię, choć nie w kanapkach;D
    Placuszki: cienkie, delikatne.. musiały być cudowne;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Czasami tak trzeba, też tak mam. Lubię też dzielić ciasta na części pierwsze, co rozśmiesza moją rodzinę :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Bardzo lubię kukurydziane placuszki, mają taki charakterystyczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Lubię takie lekkie naleśnikowe placki :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Wyglądają pysznie :) takie śniadania to sama radość :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  52. Thank you! :)
    I don't know what you are writing about in yout post,
    but i like your Pictures, it looks really delicious :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.