12.18.2013

Ciasteczkowy Przekładaniec!

ciasteczkowe pancakes


Pierniki, pierniki, pierniki... W najróżniejszej postaci wyglądają z niemal każdego bloga. Trudno się dziwić - to jeden z symboli świąt. Korzenne smaki i aromaty chyba nigdy się nie znudzą, dlatego warto odkrywać je nie tylko w ciastach i ciasteczkach, ale chociażby i placuszkach - idealnie sprawdzających się o każdej porze dnia. Korzenno-kawowe aromaty dwukolorowego przekładańca warto podkreślić mocną, aromatyczną kawą i słodkim dodatkiem. Tu zaserwowałam je z mlekiem zagęszczonym i konfiturą z żurawiny oraz mocną kawą parzoną "Malibu". 

/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 jajko
- 1/3 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka oleju*
- 1 płaska łyżka capuccino waniliowego
- 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 laski wanilii

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie miksujemy wraz z olejem, jajkiem, maślanką i syropem z agawy. Połowę ciasta przelewamy do osobnej miseczki. Do jednej dodajemy i łączymy z ciastem cappuccino i ziarenka z laski wanilii, a do drugiej przyprawy korzenne, kawę, kakao i cappuccino. Kiedy składniki obydwu mas będą dokładnie połączone, smażymy placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni do zarumienienia z obydwu stron. Na talerzu układamy naprzemiennie i podajemy z ulubionymi dodatkami.
*użyłam oleju kokosowego, jednak można zamiennie zastosować każdy inny tłuszcz


34 komentarze:

  1. jakie one muszą być oblędne <333333

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł z piernikowymi placuszkami to chyba jeden z najlepszych na zimowe poranki, a już szczególnie te świąteczne :)
    masz prześliczny talerzyk, a placuszki jak zawsze wyglądają perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. często piję kawę z dodatkiem cynamonu, ale takie połączenie w plackach musi smakować jeszcze lepiej :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Baardzo podoba mi się pomysł na takie placuszki. Świąteczne smaki już od rana - to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że pierniki to zimowa wersja truskawek. Wszyscy na nie czekają (większość...), a potem pchamy je we wszystkie potrawy o każdej porze dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha, racja! chociaż truskawki większym skarbem dla mnie są :)

      Usuń
    2. Ja miałabym ciężki wybór, truskawki czy pierniki, pierniki czy truskawki ;) To i to!
      I mam taki sam talerzyk, uroczy jest :)

      Usuń
    3. Ja bym zagryzała pierniki truskawkami <3

      Usuń
    4. ta odpowiedź mi się najbardziej podoba, Fabiola! :D

      Usuń
  6. Oglądanie twoich śniadań nie może się nudzić! W szczególności jednak moje serce podbijają placki. I to w każdym wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają baardzo świątecznie (i to nie tylko przez przecudny talerzyk!), a dzięki piernikowym przyprawom - musiały też tak pachnieć i smakować.

    OdpowiedzUsuń
  8. o jakie pyszności! idealne, zimowo-świąteczne śniadanko:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! I jak pięknie podane!
    Uwielbiam Twoją zastawę stołową! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. piernikowe przyprawy rozgrzewają i pomimo tego, że za oknem zimy nie widać - te aromaty same się domagają aby trafić do naszych potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne zimowe słodkości. poproszę o banerek sylwestrowy. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. i to się nazywa śniadanko ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej, to naprzemienne przekładanie! w takim zestawieniu musiało być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie cudo ! Twoje placki są zawsze takie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. 2 kolorowe, 2 smakowe! Jestem za, wpraszam się mimo tej późnej pory! :D
    Super ci wyszły i te bąbelki z wierzchu widzę!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka urocza wieżyczka:) Uwielbiam wszystko, co ma w sobie korzenne przyprawy. Cynamon, imbir, kardamon - to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak mi świętami "zapachniało" :) Cudowna wieżyczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. idealna kompozycja! pierników nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowna ta góra placuszkowa<3

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno były przepyszne :D Ślicznie podane, tak zwyczajnie, a jednak bije od nich świętami :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniale wyglądają! Wszystko co korzenne mogłabym jeść w obecnym okresie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. jeszcze w tym roku nie jadłam pierników, ale w święta będę nadrabiać :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fantastyczne ! Dla miłośników przypraw korzennych czyli dla takich ludzi jak ja, jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. a niech Cię! idealna wieżyczka dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.