12.20.2013

Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą


Cóż - Święta tuż, tuż! Jeszcze kilka dni, a wszyscy zasiądą wspólnie przy wigilijnym stole. Zapomną na jakiś czas o blogowaniu, będą cieszyć się rodziną i celebrować chwile spędzone w gronie najbliższych, słuchając kolęd, obdarowując się prezentami czy prowadząc wyczekane rozmowy. Jednak póki co - czas sprzątać, piec i gotować! Jeżeli jeszcze zastanawiacie się, co dobrego mogłoby wylądować na wigilijnym stole, mam tu ciasteczka, w których smaku niewątpliwie zakocha się każdy wielbiciel słodyczy. Połączenie kokosa, kakao i białej czekolady w kruchych ciasteczkach sprawdziło się naprawdę wspaniale, a teraz mogę tylko zachęcić, byście i Wy się o tym przekonali.

Wierzcie, że jeśli raz upieczecie te ciasteczka, na pewno będziecie chcieli do nich wrócić - z jakiejkolwiek okazji, a może i bez okazji. Ot, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego, przekąsić jakiś smakołyk przy okazji popołudniowej kawy lub też zaskoczyć bliskich miłą niespodzianką. 

Ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki orkiszowej
- 50g mielonych migdałów
- 80g brązowego cukru
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 100g masła
- 1 jajko

Masa kokosowa:
- 50g wiórków kokosowych
- 50ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 50g białej czekolady


Ciasto: 
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego w Speedcook i nastawić obroty na 5, czas 2 minuty*. Mieszamy. Następnie gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i tworzymy z ciasta kulę. Owijamy ciasto folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasteczka na grubość ok. 0,5cm i wycinamy foremką kółka. Łyżeczką, stemplem albo ręką robimy pośrodku każdego ciastka wgłębienie, w którym umieszczamy łyżeczkę masy kokosowej*. Układamy ciasteczka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone ciastka studzimy na kratce. 
*nie korzystając z maszyny, należy po prostu wyrobić ciasto rękoma

Masa kokosowa:
W garnuszku rozpuszczamy posiekaną czekoladę, mleko i cukier. Kiedy tylko substancje się połączą, dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy na małym gazie, często mieszając. Kiedy wiórki wchłoną masę mleczno-czekoladową, zdejmujemy rondelek z gazu i odstawiamy masę do przestygnięcia. 





33 komentarze:

  1. Zdecydowanie nie trzeba mnie długo przekonywać abym upiekła te ciasteczka - mają w sobie wszystko, co uwielbiam! Myślę, że mam już pomysł co upiekę dla gości na Sylwestra ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się pomysł na te ciasteczka i tak się zastanawiam właśnie czy nie dołączyć ich do tegorocznych świątecznych wypieków ! bez dwóch zdań świetnie się sprawdzą, tym bardziej, że u mnie wszyscy uwielbiają i kakao i kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastek nie dam rady upiec, bo już za dużo pieczenia mam przed sobą, ale może wykorzystam do czegoś tę kokosową masę? ;) Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepięknie! A kokos jak śnieg.. Domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo podobają mi się, przepis kradnę! Mam zamiar rozpocząć produkcję ciasteczek na skalę hurtową! Po sukcesie pierniczków nabrałam wiatru w skrzydła^:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Biała czekolada i kokos - to brzmi idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają cudownie, chyba się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kokos i biała czekolada to brzmi fantastycznie a co dopiero smak :D

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędne, obłędne!:D achhhhh
    nie jestem w stanie przejść obok nich obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. kokos i biała czekolada w kakaowych kruchych ciasteczkach? podejrzewam, że szybko zniknęłyby z puszki :)

    migdały w całości, w płatkach czy mielone? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielone :) Dziękuję, zaraz to wyszczególnię w przepisie.

      Usuń
  11. mogę wpaść na kilka?:) :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ale mi się zachciało takich ciasteczek! i kawy z tego kubeczka!
    wpraszam się na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wielbię wszystko co kokosowe, kradnę je ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wyglądają z tym kubeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak to muszą być najlepsze ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealnie pasują do gorącej kawy/kakao/herbaty!
    Połączenie kokos+biała czekolada uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. no nie! przyjeżdżam na nie jak najszybciej ;) wyobrażam je sobie z gorącym kakao...

    a banana pokroiłam w plasterki i dodałam na samym początku gotowania kaszy :) rozpadł się zupełnie

    OdpowiedzUsuń
  18. a ile sztuk wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie liczyłam dokładnie ich dokładnie, ale około 30 ciasteczek.

      Usuń
  19. To co mogę wpaść na kawę? :D

    OdpowiedzUsuń
  20. kokos, biała czekolada, migdały - raffaello. a dodatek kakao musiał jeszcze bardziej je udoskonalić. boskie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Najlpesze połączenie ! Uwielbiam od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają niesamowicie uroczo :) Z kokosem musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. co tam ciasteczka, jak ten kubek taki dumny, wielki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. ooo.. ja.. wyglądają pysznie!
    Widziałam gdzieś podobne połączenie, ależ boskości to są!

    OdpowiedzUsuń
  25. Hej! Niedawno założyłam bloga, zapraszam na niego najbardziej inspirujące mnie blogerki.U ciebie się odrobinkę bardziej rozpiszę. Twojego odkryłam jeszcze jako śniadaniowca, na dodatek chyba pierwszego który odwiedziłam. Jesteś niesamowita!
    P.S. A ciasteczka cudowne, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetnie się prezentują i na pewno są przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. ale świetne ciasteczka:) dziękuję za udział w akcji :) proszę tylko dodać banerek :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.