2.09.2013

Otrębowe ciastko z kremem

kakaowe otrębowe ciastko z kremem z banana i mascarpone
cocoa bran cake with banana-mascarpone filling

Jeśli ktoś nie zauważył: na górze bloga jest nowa zakładka "Spytaj mnie". Jeśli chcielibyście zapytać o coś związanego z przepisem, blogiem lub czymkolwiek innym, możecie zrobi to tutaj. Wtedy macie gwarancję, że na pewno odpowiem, co jest niestety mniej prawdopodobne, jeśli chodzi o pytania pod starymi notkami.

Zainspirowana przepisem Magdy, postanowiłam stworzyć własną wersję tego wypieku. Co mogę o nim powiedzieć? Jest przepyszny! Po moich kilkuletnich eksperymentach z wypiekami z otrębów wciąż podchodzę do nich z pewną dozą nieufności, jednak to ciasto potwierdziło - nie ma się czego bać! Jest naprawdę pyszne, ale najlepiej smakuje wtedy, kiedy w końcu trafi się na to słodkie, delikatne nadzienie.

                      /1 porcja/
                 
                         Ciasto:
              - 50g otrębów pszennych
                  (u mnie orkiszowe)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka waniliowego cappuccino
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego

Nadzienie:
-1/2 banana
- 2 łyżki mascarpone
- odrobina ekstraktu z wanilii

Ciasto: wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. 
Nadzienie: banana rozmiażdżamy widelcem z mascarpone i wanilią.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy najpierw 1/3 masy, następnie nadzienie
 i resztę "ciasta". Pieczemy 20 minut w
 piekarniku nagrzanym do 200*C.

59 komentarzy:

  1. chyba też muszę wykonać ten wypiek, bo wyglada cudownie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie :O a jak pomyślę o mascarpone to mam ochotę już biec do sklepu :DD w tej chwili!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że też jesteś fanką tego serka - high five! :D

      Usuń
  3. ciastko bardzo fajne, ale to nadzienie... czysta rozkosz<3

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że miałaś smakowity poranek:P

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam zamiar je upiec :) z tym nadzieniem musiało smakować wyśmienicie! :)
    świetny pomysł z zakładką, bo rzeczywiście w komentarzach pod starymi postami można się pogubić... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, kochana, to jest przepis, który od razu dodaję do mojej listy "must do"! Składniki bajeczne, a widok ciacha rozbrajający :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem dopiero co po śniadaniu, a narobiłaś mi tak wielkiej ochoty na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze zrobić takie ciastko. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuję się przepysznie :)Muszę kupić otręby bo mi się skończyły i może upiekę sobie podobne cudo.

    OdpowiedzUsuń
  10. raz to robiłam i wyszły straszne wiury , nie wiem czy to dlatego że coś zrobiłam czy dlatego że może po prostu takie jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś zrobiłaś. To nie są wióry, zdecydowanie.

      Usuń
  11. ooo i jest śniadaniowe ciacho ,ale pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  12. poproszę takie wspaniałości jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczę, czaję się na to mascarpone od kilku tygodni, ale nie mogę się zdecydować :D Przepis już zapisałam i z pewnością wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zapisuje przepis-kocham wszystko co otrębowe

    OdpowiedzUsuń
  15. ja mimo wszystko otręby toleruję głównie w owsiance, w innych wersjach spożywanie tych "wiórów" zupełnie mnie nie przekonuje. (; ale dodatki do ciastka absolutnie wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  16. Myślisz, ze zamiast mascarpone mogłaby użyć twarożku sernikowego (Emilki)? Wiem, ze smak pewnie będzie nieporównywalny, często rozgniatam banana z kakao, a jeszcze nigdy nie próbowałam z jakimkolwiek serem..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można użyć Emilek, chociaż, jak sama napisałaś, chudy serek a mascarpone to pod względem smaku zupełnie inna bajka ;)

      Usuń
  17. fajne śniadanie, to coś dla mnie, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. wydaje mi sie, ze warte sprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. o, coś w sam raz dla mnie, uwielbiam mascarpone no i banany. do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale zpetycznie, podziel się! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. skoro mówisz, że najlepsze to zapisuję przepis i w najbliższym czasie zrobię!;))

    OdpowiedzUsuń
  22. Genialnie się prezentuje... Kocham mascarpone! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. mniam mniam!
    uwielbiam otrębowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  24. Hmm... a ja się tak zniechęciłam do otrębowego ciasta po pierwszej porażce... :P Twoje wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam wiele przykrych doświadczeń z otrębowymi wypiekami, ale ten się udał :)

      Usuń
  25. Pyszne! i jeszcze z mascarpone :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniale wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  27. o tak, to ciacho jest przepyszne, wiem coś o tym :))

    OdpowiedzUsuń
  28. To musiało być prze prze prze pyszne! <3 Wierzę na słowo, że najlepsza smakowa chwila była wtedy gdy dostałaś się do nadzienia :D

    OdpowiedzUsuń
  29. jak z mascaropne to wierzę, że pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  30. Szaleństwo! Inspiracja twórcza ;d

    OdpowiedzUsuń
  31. wszyscy go tak chwala ze musze sprobowac :D

    OdpowiedzUsuń
  32. ja jednak mascarpone mam na razie dosyć.. po wczorajszych wyczynach z tortem:D
    mimo to śniadanie prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  33. smacznie wygląda, masz ładne naczynie:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Świetne! mam zawsze problem, by przemycić otręby do mojego jadłospisu, a to nadaje się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja również do otrębowych wypieków podchodzę z rezerwą, już parę razy się zraziłam, ale skoro mówisz, że nie ma się czego bac... To kto wie, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  36. ciekawy pomysł, nigdy nie myślałam o otrębowym pieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. ojej.. wygląda tak pysznie, tak mmm<3 nie mogę się oprzeć, żeby nie patrzec;D

    OdpowiedzUsuń
  38. Na pewno spróbuję, bo prezentuje się wyśmienicie :) Takie wypieki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  39. Chętnie bym pożarła takie ciasto. Zapowiada się zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. O, super :) Dodaję przepis do ulubionych, może wykorzystam go w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  41. bardzo pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja też dzisiaj miałam połączenie mascarpone, kakao i bananów :) cóż za zbieg okoliczności!

    OdpowiedzUsuń
  43. chwilę mnie nie ma a tu same pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Jak na "Tłusty czwartek w wersji light" w sam raz! :D

    OdpowiedzUsuń
  45. W szafce mam tylko żytnie... Myślisz, że też wyjdzie dobre? ;d

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.