waniliowy suflet ryżowy z polewą czekoladową
vanilla rice souffle with chocolate sauce
Kiedy w pierwszy dzień Nowego Roku robiłam ten suflet po raz pierwszy, byłam szczerze zadowolona z jego smaku. Na tyle, że postanowiłam jeszcze go powtórzyć. Tak się jednak stało, że częściowo z powodu braku składników, a i zwykłej przekory, postanowiłam trochę zmienić recepturę. Muszę przyznać, że ta nowa wersja smakuje mi jeszcze bardziej. Naturalny syrop waniliowy od Twardy Orzech i polewa czekoladowa też zrobiły swoje...
/1 porcja/
- 25g płatków ryżowych
- 15g kleiku ryżowego*
- 3 łyżki twarożku sernikowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 białko
- 1 łyżka syropu waniliowego
- szczypta proszku do pieczenia
Płatki i kleik ugotować na mleku z cukrem. Dodać twarożek, proszek do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać jeszcze pianę z białka i delikatnie zamieszać łyżką. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 20 minut w temperaturze 180*C.
*można zastąpić kaszą manną
**można użyć ekstraktu z wanilii, olejku wanilinowego lub cukru wanilinowego (zastąpić nim część cukru trzcinowego)
O kurcze, na pewno zrobię, ale jak zakupie takie fajne naczynko do zapiekania ;)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńfantastyczny suflet!:)
OdpowiedzUsuńmogę trochę? ;)
OdpowiedzUsuńno ba ;)
UsuńKurczę, muszę go zrobić!:D.
OdpowiedzUsuńobłęd, obłęd, obłęd!:D
OdpowiedzUsuńjak zawsze u Ciebie mimo zjedzonego ogromnego śniadania mam ochotę na więcej;p a mianowicie na Twoje śniadanko;D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmmm z tym syropem - zachwycasz mnie ! boskie śniadanie ;D
OdpowiedzUsuńja dziś robiłam w wersji pierwotnej i bardzo mi smakowało, a skoro mówisz, że te jeszcze lepsze to cóż, trzeba będzie zrobic..:D
OdpowiedzUsuńniebo!
OdpowiedzUsuńGenialne! Baardzo duza ochote mi zrobilas :)
OdpowiedzUsuńPorwę Ci tą foremkę z całą zawartością :D
OdpowiedzUsuńjak zakupię kleik zrobię..kusisz tymi sufletami...
OdpowiedzUsuńNoo to to musiało być pyszne. ! :D
OdpowiedzUsuńfantastyczny taki suflet:)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła *.*
OdpowiedzUsuńDobrze że blog działa po przeniesieniu i nic się nie stało :) Szkoda by było go stracić.
OdpowiedzUsuńHę? ;)Nie wspominałam nic o żadnych przenosinach.
Usuńpysznie wygląda:) a twaróg sernikowy to może być twaróg trzykrotnie mielony czy raczej coś konsystencji emilki?
OdpowiedzUsuńJa używam trzykrotnie mielonego, ale warto zaznaczyć, że i jeden, i drugi się nada. :)
Usuńkurczę, czas zainwestować w odpowiednie naczynko do zapiekania i zacząć się Tobą inspirować :D
OdpowiedzUsuńtaki suflet jest doskonały na weekendowy poranek :)
fantastycznie wygląda:) nigdy jeszcze nie robiłam, a szkoda:)
OdpowiedzUsuńSzalejesz z tymi sufletami! :-)
OdpowiedzUsuńta czekolada wygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, tak zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńjak będziesz robiłam następnym razem taki suflet, to mnie zawołaj :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje wersję zapiekanych śniadań!
OdpowiedzUsuńzawsze wyglądają tak apetycznie, że od razu mam ochotę na drugie śniadanie ;)
co za przepyszny suflet, długo już takiego nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńOstatnio wszędzie szukam tego przepisu, DZIĘKUJĘ! <3
OdpowiedzUsuńAbsolutne cudowności! Kiedyś się wproszę na takie śniadanie ;-)
OdpowiedzUsuńJa chyba mam jakiś kamienny sen, bo nie jest mnie w stanie obudzić sms :)
OdpowiedzUsuńAh, kusisz tym sufletem :)
próbowałam Twojego wypieku w pierwszej odsłonie i byłam zachwycona, teraz ten czeka w kolejce:)
OdpowiedzUsuńJak kupię naczynko do zapiekania to robię od razu! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:>
ciekawe zastosowanie kleiku i płatków :)
OdpowiedzUsuńJakie to musi byś pyszne <3 Czekolada zawsze dobra :)
OdpowiedzUsuńnajpierw to ja chcę takie naczyyynko :3
OdpowiedzUsuńTo już wiem co zrobić z płatkami ryżowymi.;p
OdpowiedzUsuńPiękne apetyczne zdjęcie, a suflet pewnie także pyszny:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Od dłuższego czasu się zastanawiam, gdzie zdobyłaś to naczynko i dlaczego jeszcze takiego nie mam. Wyjawisz tajemnicę, gdzie kupiłaś?
OdpowiedzUsuńWieki temu, nawet nie w Polsce :P
Usuńchcę taki suflecik! ;))
OdpowiedzUsuńodpisałam na email:*
genialny suflet! fantastycznie wygląda z tą polewą.
OdpowiedzUsuńzapewne w jego zapachu możnaby się rozpłynąć ^^
czekoladowa ścieżka kusi :)
OdpowiedzUsuńa z samych płatków ryżowych by nie wyszedł?
OdpowiedzUsuńbo w domu mam niezłe zapasy i się zastanawiam. ;)
Wyszedłby ;) Poprzedni robiłam właśnie tylko z nich
Usuńopcja do wyprobowania :D
OdpowiedzUsuńJakie to musiało być przepyszne.. już sobie wyobrażam ten smak! Do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńJaki kochany operator no ! zadbał o Twoją wczesną pobudkę , chyba powinnaś jednak wysłać mu tę kawę :)
OdpowiedzUsuńPyszne, dla mnie byłoby to idealne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńteraz aż naszła mnie ochota na zrobienie placuszków ryżowych ! <3
OdpowiedzUsuńpyszności! nawet z moim brakiem talentu do gotowania mogłoby wyjść! :D
OdpowiedzUsuńApetyczności na zdjęciu ^^
OdpowiedzUsuń