2.27.2013

227. Wednesday / migdałowy pudding z ryżu i kaszy manny - faworyt?

migdałowy pudding z manny i kleiku ryżowego z kandyzowaną cytryną, rodzynkami i pomarańczą
almond semolina-rice pudding with candied lemon, raisins and orange

/1 porcja/
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki kleiku ryżowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kandyzowanej  cytryny
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka syropu klonowego
- kilka kropli aromatu migdałowego

Kaszę manną i kleik ugotować na mleku z dodatkiem aromatu migdałowego, syropu klonowego, w trakcie gotowania dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Przelać kaszkę do miseczki i zostawić na całą noc w lodówce. Rano przystroić dodatkami wedle uznania.

Niesamowicie zmęczona, niesamowicie przedzierająca się przez topniejący śnieg, niesamowicie śmiejąca się do bólu brzucha. Niesamowicie niemogąca doczekać się wowego odcinka serialu, niesamowicie ignorująca kartkówki i sprawdziany. Niesamowicie.

Tak niesamowicie i cudownie niezwykle, że nie idę dziś do szkoły.


60 komentarzy:

  1. błogie lenistwo w domku?;)
    A ja właśnie zajadam owsiankę i jak zobaczyłam twoje śniadanie to moje już tak fajne nie jest:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajnie, zazdroszczę wolnego dnia :)
    Pyszny ten pudding :3

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię ten utwór, bardzo lubię!
    nie wpadłabym żeby połączyć mannę i kleik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie no, jak jest tu miłośniczka Coopera, to ja jestem szczęśliwa :D

      Usuń
  4. kandyzowana cytryna? chciałabym spróbować jak smakuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kandyzowanej cytrynie jeszcze nie miałam okazji słyszeć...
    Miło wiedzieć, że jest taka osoba, która bardzo podobnie jak ja cierpi na niesamowite zmęczenie i robi sobie dziś dzień wolny od szkoły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowicie dobra śniadaniowa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i kolejna inspiracja śniadaniowa<3

    OdpowiedzUsuń
  8. manna + kleik? ciekawe połączenie :D
    kandyzowanej cytryny jeszcze nie widziałam. :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasami niesamowicie dobrze jest mieć wszystko gdzieś głęboko...;) Zapomnieć na chwilę o rzeczywistości i oddać się błogiemu lenistwu. A śniadanie jak zwykle pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie :)

    Czasem dobrze się trochę zrelaksować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wolny dzień należy się każdemu od czasu do czasu:))

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiałam ignorować kartkówi i sprawdziany, ehh co to za piękny czas:))

    OdpowiedzUsuń
  13. tak dawno nie jadłam kleiku ryżowego, że nie pamiętam jak smakuje. muszę kupić.
    rozwalił mnie Twój post :) ale masz racje - czasem kazdy może ominąc jeden dzień szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przynajmniej nie jestem sama z moim zmęczeniem, śniegiem i tym wszystkim. Przytulnie spędzony dzień w domu i takie dobre śniadanie mogą sprawić cuda :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. kandyzowanej cytryny, przyznam, że nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam mniam, poproszę jedną miseczkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. dzis mialam poddobne dodatki do sniadania ;)
    takie olanie wszystkiego jest swietną sprawą tylko szkoda, ze później trzeba wracac do szarej rzeczywistosci ;(

    OdpowiedzUsuń
  18. kurcze, żebym to ja tak potrafiła raz sobie odpuścić. zawsze wydaje mi się, że za wiele stracę robiąc sobie dzień wolny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Straciłam dwie lekcje udawania, że się ćwiczy, dwie lekcje tyrady na polskim, okienko, angielski, z którego i tak jestem lepsza niż 90% klasy, ach, no i PO, które olewa sama nauczycielka. Więcej straciłabym, decydując się na samo wyszykowanie się do szkoły, nie mówiąc o siedzeniu tam :P

      Usuń
    2. taki sam tok myślenia miałam w liceum, haha :D nie ma co marnować czasu tym bardziej, że nawet nauczyciele się nie starają. dziś to już na siebie byłam zła, że pojechałam na uczelnię- droga zajęła 2 godziny, wykład trwał 1godzinę i 10minut i był nudny jak flaki z olejem. nauczka na przyszłość ;)

      Usuń
  19. Niesamowicie fajnie jest mieć w środku tygodnia taki dzień przerwy ;)

    Fajnie ten pudding wygląda, ale ja chyba nigdy nie jadłam kleiku.. jak to smakuje?:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłaś kiedyś kaszkę dla dzieci? Na pewno ;) W takim razie będziesz wiedziała, o co chodzi, jeśli napiszę o lekkim, nieco mlecznym, ryżowym posmaku :) Trochę jak taka ryżowa wersja manny.

      Usuń
  20. też bym chciała niesamowicie zignorować tą (tę? nie wiem nigdy) część rzeczywistości która ostatnimi czasy...delikatnie mówiąc.. mnie wkurza i przytłacza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo proste. Wyłączasz budzik i idziesz spać dalej.

      Usuń
  21. Zazdroszczę lenistwa;-)
    I śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  22. ale apetyczne, będę musiała kiedyś wypróbować przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie smakowity ten Twój pudding!

    OdpowiedzUsuń
  24. cudnie się prezentuje, zapisałam do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  25. Niesamowite to jest Twoje śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Też miałam ochotę dziś nie wstawać. Ale jakoś tak po 10 minutach zwlokłam się w końcu z łóżka i poszłam.. A w szkole spałam, nie warto jednak było iść.

    Pudding niesamowity, czuję, że polubię;)

    OdpowiedzUsuń
  27. u mnie na szczescie już wiosna;) tzn zbliza się;D ale śnieg już stopniał;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dodatki nie w moim guście smakowym ale sam pudding pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  29. N ie cierpię kleiku odkąd karmili mnie nim kiedyś w szpitalu, ale myślę, ze w takiej formie bym się przekonała :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, na pewno! Nie ma porównania między takim kleikiem a szpitalnym jedzeniem :)

      Usuń
  30. omomom migdałowy pudding <3 pyszny pomysł na smaczne śniadanko ;D

    OdpowiedzUsuń
  31. pysznosci - uwielbiam Twoje inspiracje sniadaniowe:))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam kasze manną.

    Masz pyszne przepisy ! Twój blog czesto mnie inspiruje.

    OdpowiedzUsuń
  33. I znowu kusisz pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Matko boska jak ja dawna kleiku ryżowego nie jadłam, już chyba nawet jego smaku zapomniałam :D Jestem pewna, że było megaaa pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  35. oj, kocham olewać szkołę!
    huhu, czyżby Pretty Little Liars? ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. mniam! jak ja dawno nie jadłam kaszki manny, znów bym Ci z chęcią porwała śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. musiał być naprawdę przepyszny ^^

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja sobie robię wolny cały tydzień, a co tam ;) pyszne połączenia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. mrau taki pudding sprawia, że jest się trochę bliżej nieba!

    OdpowiedzUsuń
  40. Hmmm... chyba nigdy nie jadłam kleiku ryżowego, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo ;) Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  41. jeśli faworyt to ja chcę spóbować! ;D

    odpisałam;*

    OdpowiedzUsuń
  42. pyszności i dobry dobór repertuaru:D

    OdpowiedzUsuń
  43. dobrze czasem olać szkołę :) a ten pudding wygląda rewelacyjnie! nigdy jeszcze sama nie robiłam puddingu, muszę przyznać, ale ostatnio się łamię, bo pojawiają się w kuchni arabskiej, którą ostatnio odkrywam :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, czyli czas spróbować w końcu jakiegoś puddingu :) Sądzę, że nie pożałujesz.

      Usuń
  44. Dzisiaj kupiłam melasę firmy Atakan, ale szczerze powiedziawszy nie do końca wiem, do czego najlepiej ją wykorzystać... u Ciebie widziałam ją jedynie z kaszką manną, próbowałaś ją może w innym zestawieniu? :) Jak myślisz, z czym będzie najlepiej smakować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nawet dzisiaj na kolację. Dodałam ją do jogurtu greckiego. Do tej pory stosowałam ją jako dodatek do jogurtu, twarogu, kaszek, owsianki, placków - z nimi smakuje naprawdę pysznie. Właściwie to spokojnie traktuj ją jak zwykły syrop. Ma charakterystyczny smak, jest bardzo słodka. Nie wiem, czy wszystkim zasmakuje, dlatego lepiej przed użyciem wypróbuj, czy w ogóle Ci smakuje. Jeśli tak, to z potrawami, które wymieniłam, będzie świetnie współgrać. :)

      Usuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.