biszkoptowe ciastko dyniowe
sponge pumpkin cake
Jesień, zima. Żaden inny czas nie jest tak intensywnie sentymentalny. Dziwnie przyjemnie.
Wymyślone dyniowe przepisy kumulują się z tymi podpatrzonymi na innych stronach w liście "do zrobienia". Sukcesywnie odznaczam jeden po drugim, z kolejnego jestem coraz bardziej zadowolona. Dziś inspirowałam się przepisem Marii. Dostosowałam do siebie, a z efektu jestem więcej niż zadowolona. Bardzo puszyste, delikatne ciasto usatysfakcjonuje każdego miłośnika porannych (i nie tylko!) wypieków, tego jestem pewna.
/1 porcja/
- 25g mąki żytniej
- 25g mąki pszennej tortowej
- 100g puree z dyni*
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy żółtka do momentu, w którym na wierzchu pojawi się piana. Mąki mieszamy z sodą i cukrem, a następnie miksujemy wraz z żółtkami i puree na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do dyniowej masy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 35 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie kroimy lub też zjadamy prosto z formy.
*polecam hokkaido
*polecam hokkaido
Zniewalający kolor!
OdpowiedzUsuńpuszek z rana i to w słonecznym kolorze :) i mi przyjemnie i sentymentalnie!
OdpowiedzUsuńkolor ciasta pasuje do foremki ;)
OdpowiedzUsuńpuchowe i dyniowe ! cudownie się prezentuje :) szkoda, że już wyjadłam swoje puree, ale co tam kupię kolejną! poza tym - świetne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńdla mnie te pory roku są pełne refleksji, i mimo mroźnej pogody za oknem to czas na miłe i ciepłe chwile :)
udanego dnia ! :)
Prezentuje się cudownie. Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńile słońca w foremce! obłędny kolor :)
OdpowiedzUsuńPuree czyli ugotowana i zblendowana dynia, tak? A jak zastąpię mąki innymi- bezglutenowymi to chyba też wyjdzie, nie? :)
OdpowiedzUsuńUgotowana albo upieczona i zblendowana, tak. :)
UsuńA jakimi dokładnie mąkami chcesz je zastąpić?
Myślałam o gryczanej i jaglanej. Ale mam jeszcze amarantusową, kukurydzianą i skrobie kukurydzianą.
UsuńSzczerze mówiąc, z tych wszystkich wybrałabym kukurydzianą. Nie wiem, jak zachowuje się mąka jaglana w wypiekach biszkoptowych. Jeżeli wiesz, że ciasta z tych mąk nie są raczej ciężkie, śmiało je bierz. Ja najlepsze doświadczenia z tych tutaj mąk mam z kukurydzianą i na nią bym postawiła. Wtedy w 100% wyjdzie :)
UsuńWygląda pysznie. Zwłaszcza kolor zachęca, chociaż nie wątpię, że zapach był nieziemski :)
OdpowiedzUsuńbiszkoptowe i dyniowe :) musi byc pyszne ;)
OdpowiedzUsuńHm taki biszkopt dyniowy od rana - to jest to :)
OdpowiedzUsuńgenialny kolor, genialnie wyrósł, cudny ten biszkopt! <3
OdpowiedzUsuńAaaa ten kolor! Tak intensywny...Słoneczny ;)
OdpowiedzUsuńCo blog, to przepis na dynię! Kto by pomyślał, że tyle rzeczy można z niej zrobić!
OdpowiedzUsuńAno, co prawda to prawda. Magiczne warzywo ;)
UsuńKolor- cudowny<3
OdpowiedzUsuńDynia króluje teraz wszędzie, sama mam jeszcze jedną do wykorzystania ;)
OdpowiedzUsuńjak pięknie wyrósł. rewelacja! przynieś mi taki :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt, biszkopt, biszkopt! Kocham to ciasto <3
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, może nie dyniowy, ale w innej wersji <3
Świetnie wygląda ! Chętnie zjadłabym kawałek z ciepłym mlekiem :D
OdpowiedzUsuńTwoje dyniowe twory nie przestają mnie zachwycać! Cudnie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńWyobraź sobie moją figurkę, która stoi na baczność i pada na wznak.
OdpowiedzUsuńWłaśnie padłam.
Zobaczyłam to CUDO i padłam.
Chwytaj kawę i powstań <3
Usuń:*
Uwielbiam te Twoje jednoosobowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńTO jest TO! Pięknie u ciebie wygląda :D
OdpowiedzUsuńŚwietny i delikatny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpieknie wyrósł! narobiłaś mi smaka, a mam ostatnią dynię do wykorzystania ;)
OdpowiedzUsuńChyba właśnie dlatego tak bardzo kocham jesień - za ten sentymentalny i melancholijny klimat :) I za dynię również, za ten piękny kolor jaki nadaje potrawom i wypiekom i ten niepowtarzalny aromat :) A rozpocząć dzień z takim ciastem to sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co dyniowe;)
OdpowiedzUsuńsłoneczne ciasto w taki ponury dzień, jestem na tak! cudowny kolor... :)
OdpowiedzUsuńprzecież nie można poddać się melancholii! :)
UsuńBardzo optymistyczny:)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wyrośnięty ! I jeszcze do tego dyniowy ;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, dla mnie ten czas zawsze jest dość sentymentalny, refleksyjny.. w sumie to nie wiem czy to lubię bo zaczynam popadać w dekadencje ;)
OdpowiedzUsuńAle obłędny kolor! Aż chce się zjeść to cudo natychmiast!
nie mam pojęcia jak to robisz, że twoje wypieki zawsze przypominają wieże, ale też chcę mieć taki proszek do pieczenia (to z pewnością jakaś niemiecka technologia!)
OdpowiedzUsuńTen akurat był polski, wiec to chyba po prostu wprawa, przepis i umiejętności, a nie magia ;p
Usuńzazdroszczę Ci tej dyni.. nie wiem, czemu sama nie kupiłam, czemu sama nie wzięłam się za robotę? :( Żałuje i to bardzo, szczególnie jak wchodzę na Twój blog! :(
OdpowiedzUsuńKupiłam foremkę, coraz częściej gości u mnie na śniadanie ;D
Ale chyba jeszcze są jakieś dynie w sklepach? :D Poszukaj, może akurat!
UsuńKokilkowe śniadania uzależniają :)
Dyniowe szaleństwo! <3
OdpowiedzUsuńTa dynia hokkaido, to ta która jest dosyć wodnista?
Właśnie wprost przeciwnie! Ona jest najbardziej mącznistą ze wszystkich dyń!
UsuńTeż go widziałam i też się przymierzam! Uwielbiam biszkoptowe! Lekkie i smaczne. Ten ma piękny kolor, na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zjadamy prosto z formy-po co jeszcze brudzić inne naczynia? :D
OdpowiedzUsuńLubię te Twoje jedno porcjowe ciastka, zawsze wyglądają tak pysznie i uroczo! :-)
OdpowiedzUsuńchyba się zakochałam! jak to musi pysznie smakować <3
OdpowiedzUsuńkolor jest wyjątkowy :)
OdpowiedzUsuńTaki biszkopt tez na pewno by mi smakował, u mnie dziś dyniowe- drożdżowe, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAle ma świetny kolor i pięknie wyrosło!
OdpowiedzUsuńAle ma piękny kolor.
OdpowiedzUsuńczy zamiast tortowej można użyć pszennej pełnoziarnistej ? : )
OdpowiedzUsuńJaką konstystencję ma ciasto ? dało by się z tego zrobić biszkopciki ?
OdpowiedzUsuńW przypadku biszkoptów trzeba byłoby dodać trochę więcej mąki :)
Usuń