piernikowe ciastko dyniowe z ricottą
gingerbread pumpkin cake with ricotta
Mąka dyniowa - już nie tylko w owsiance. Dzisiaj upiekłam na jej bazie pyszne ciastko. Lekkie, kruche, w strukturze przypominające biszkoptowe.
Jakiś czas temu zostałam poproszona o dokładniejsze opisanie mąki dyniowej i jest to dobra okazja, by się tym zająć. Mąka dyniowa ma specyficzny, lekko dyniowy smak i zapach. Kolor - zielonkawy. Kiedy po raz pierwszy chciałam zrobić z niej placki, cudem uniknęłam katastrofy, ponieważ wymaga ona użycia zupełnie innych proporcji składników niż zwykłe, dobrze znane mąki. Jest ona bardzo chłonna i szybko pęcznieje. Wspaniale sprawdza się w wypiekach i jako zagęszczacz, lecz odradzam robienie naleśników i placków, bazując tylko na niej. Całkiem przyzwoity efekt widać natomiast po zmieszaniu jej w proporcjach 1:1 z mąką pszenną pełnoziarnistą lub żytnią.
Jeżeli mam ustawić ją w jakimś rankingu, na pewno będzie za kokosową, wydaje mi się też, że nigdy nic nie przebije zwykłych, tradycyjnych mąk, których smak jest uniwersalny i - nie kryjąc - po prostu najlepszy. Mąka dyniowa to zaś ciekawe urozmaicenie diety i na pewno spodoba się każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni.
Wartości odżywcze - mąka dyniowa zawiera witaminy A, B9 i B15. Zawiera wiele soli mineralnych korzystnie wpływających na stan między innymi skóry i włosów. Okazuje się też pomocna w przypadku wielu schorzeń. Warto dodać, że jest to produkt bezglutenowy i zawiera też dwa razy mniej kalorii niż mąka pszenna.
Według mnie - nie jest produktem, który mnie zachwycił, ale bez wątpienia da się zrobić z jego udziałem wiele naprawdę smacznych i lekko unikalnych w smaku rzeczy. Przykładem jest to ciastko, które oceniam naprawdę pozytywnie.
/1 porcja/
- 40g mąki dyniowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżka rodzynek
- 1 czubata łyżka rodzynek
- 3 łyżki twarożku
- 1/3 laski wanilii
Mąkę przesiewamy z miodem, sodą, przyprawą do piernika i ziarenkami z laski wanilii. Następnie dodajemy jajko, mleko i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Dodajemy rodzynki, mieszamy i przelewamy masę do zwilżonego ceramicznego naczynia naprzemiennie dodając serek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 35 minut.
ooo..! Nie wiem gdzie to zakupujesz, ale u mnie nawet w zdrowej żywności nie ma;/
OdpowiedzUsuńAle pięknie ci się upiekł od góry, mmmm :)
I u mnie nie ma, ale poproszę właścicielkę, żeby zamówiła, bo mnie Whin skusiła swoją recenzją ;)
UsuńBtw, każda jedna niezbożowa mąka wymaga innych proporcji, coś o tym wiem ;)
Jeśli ta mąka jest jeszcze bardziej chłonna od normalnych, które same w sobie są doskonałymi zagęszczaczami, to nic dziwnego, że trzeba się nauczyć ją użytkować i dostosowywać proporcje ostrożniej:)
OdpowiedzUsuńmogę kawałek do kawusi?! bo wygląda niesamowicie smacznie :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować ot tak, dla poszerzenia horyzontów kulinarnych. zostaw jej trochę, i tej kokosowej też, jak kiedyś przyjadę do Ciebie na śniadanie, coś z tych mąk wyczarujesz ;)
OdpowiedzUsuńbędę pamiętać... i trzymam za słowo :)
UsuńWidziałam kiedyś na sklepowej półce, ale była za droga i zrezygnowałam. Ale chyba jednak się skuszę. Takie ciasto wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne! takie puszyste:)
OdpowiedzUsuńja bym ją chętnie wypróbowała (:
OdpowiedzUsuńzwłaszcza w tak pysznie wyglądającym wypieku!
Mąka dyniowa? Hm, pierwsze słyszę ;) Ciacho wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńwow, a samemu też można zrobić sobie mąkę? np. mieląc pestki dyni? Mam jedną i nie wiem właśnie, co z niej zrobić! Zainspirowałaś mnie.
OdpowiedzUsuńOj nie, to chyba tak nie działa, bo z wiórków kokosa nie da się zrobić mąki kokosowej o tych samych właściwościach. Najlepiej kupić gotową mąkę. A jeśli szukasz przepisów z dynią, to u mnie jest ich dużo :)
UsuńMąka dyniowa to dla mnie nowość, ale ciasto wyrosło cudnie! Chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńo kurcze, jak to fajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńgdybym tylko miała mąkę dyniową...;)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńjak doskonale to ciasto wygląda! mąka dyniowa to definitywny must-have dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno, dla takiej wielbicielki dyni! :)
UsuńKiedyś znalazłam na pewnym bardzo popularnym kulinarnym blogu ciasto czekoladowe właśnie z t mąką. Wygląda ono taaaak cudownie, że zapragnęłam tej mąki, jednak, jak na razie widziałam ją tylko przez internet, a ja z zakupami przez internet mam jakiś dziwny problem; D Niby chcę coś kupić a później z tego rezygnuję....woman logic...; D
OdpowiedzUsuńoch, ta mąka. jestem nią oczarowana odkąd ją u ciebie zobaczyłam po raz pierwszy. i niestety na przyglądaniu się kończy - mąki dalej nie mam. przynajmniej oko nacieszę twoimi wypiekani. no, chyba, że mnie zapraszasz na ciacho :D
OdpowiedzUsuńAle Ty masz orginalne pomysły ! :)
OdpowiedzUsuńmąka dyniowa hmmm....z chęcią bym sama wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńbardzo zaciekawiłaś mnie smakiem tej mąki, dzięki za tak fajny opis. mam na liście kokosową i jeszcze dopiszę tą dyniową ;) ciacho wyszło bardzo fajnie, wyobrażam sobie jak musiało pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńjakież to cuda spożywcze są na świecie, nigdzie nie widziałam tej mąki, ale ciekawi mnie bardzo :)
OdpowiedzUsuńCudowne to ciasto...
OdpowiedzUsuńja już nie nadążam za tą różnorodnością produktów ;P
OdpowiedzUsuńCzy mąka dyniowa to to samo co odtłuszczona mąka z pestek dyni?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńJaka jest wielkość tej foremki? W takiej "zwykłej" (aluminiowej czy z innego metalu) też chyba można piec?
OdpowiedzUsuńMa 16cmx8cm i jest głęboka na 4cm. Jasne, że można piec w innym naczyniu, po prostu trzeba je bardziej natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia. :)
Usuń