semolina cake with cherries and apricots
Szykuje się coś ciekawego. Czekam do południa, zgarniam znajomą. Idziemy.
Wiele razy zapiekałam już kaszę manną. Suflety, puddingi... Tak, to dłuższa historia. Dzisiaj jednak prezentuję pudding, który bardziej przypomina zarówno smakiem, jak i konsystencją... ciastko! Jest wypieczone i chrupiące z wierzchu, a także w środku. To oficjalnie mój ulubiony wypiek z udziałem kaszy manny. Na wszystkich zdjęciach tu tego nie widać, gdyż zdałam sobie z tego sprawę dopiero po czasie, ale nie przywiera on w ogóle do naczynia, co więcej - da się wyjąć w formie ładnego ciasta. Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu - nie pożałujecie. Dodam, że w te upały szczególnie dobrze smakuje lekko ostudzone, podane z zimnym mlekiem... ;)
/1 porcja/
- 20g mąki żytniej
- 1 jajko
- 40ml mleka
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g dowolnych owoców
- ekstrakt z wanilii
Mieszamy kaszę manną, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, mleko i jajko. Dokładnie łączymy składniki. W naczyniu żaroodpornym na dno przelewamy część ciasta, a następnie układamy owoce, które zalewamy resztą masy. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Co tu napisać? P Y C H O T A !
OdpowiedzUsuńOstatnio te z manny są bardzo popularne, tak myślę.
biorę przepis i bede musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńObstawiałam clafouits...No cóż, byłam blisko :D
OdpowiedzUsuńAż jestem ciekawa co szykujesz :>
Szykuję sobie dobrą zabawę. :3
Usuńno, to znowu dzięki Tobie mam już pomysł na pyszne śniadanie, jak tylko się ochłodzi, nie wiem, co ja bym zrobiła bez Ciebie i bloga:D
OdpowiedzUsuńale jest jeden minus - jak ja wytrzymam 40 minut czekając aż będzie gotowe:<
ciekawa jestem, co się szykuje:>
Zawsze możesz je upiec wieczorem, i tak najlepiej poczekać troszkę, aż się ostudzi, więc i zimne można zjeść lub podgrzać. :)
UsuńHmhmm... Powiedzmy, że bardzo miły dzień!
To chyba dzisiaj zrobię takie ciacho.. Choć nie wiem czy wtedy nie zjem go już na kolację ;d
UsuńZa ciepło.. Będzie jutro na śniadanie :D
UsuńW takim razie daj jutro znać, jak smakowało :>
UsuńI z jakimi dodatkami robiłaś :D
UsuńOjejku, jak to przepysznie wygląda! Oczywiście zapisuję przepis i jestem pewna, że się nie zawiodę!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie <3
OdpowiedzUsuńPodzielisz się ? :D
Jaasne ;)
UsuńWygląda kusząco. :D
OdpowiedzUsuńciekawy przepis i niezwykle zachęcający opis, będzie trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńHm, to ja jako wielbiciel wszelkich ciastek - zapisuję sobie przepis :D Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńAle fajne, aż jestem ciekawa środka.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji!
mniam, wygląda też jak pyszne ciastko :D miłej zabawy dziś!
OdpowiedzUsuńWIESZ CO WŁAŚNIE OD 15MIN JEST W MOIM PIEKARNIKU?! TAK! KASZA MANNA ♥
OdpowiedzUsuńhaha, no i znowu TO się dzieje :D ....
TALENT, TALENT <3
Usuńświetnie wygląda :D w końcu muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńi to nie jest czcze gadanie bo na serio mam zamiar zrobic ;) z przepisow na ciasta z kaszy mannej pasuje mi naj a nigdy nie probowalam wiec to, ze jest na= na 1 porcje dodatkowo daje mu 10pkt ;D
OdpowiedzUsuńZ pewnością rewelacyjne :D
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam kaszę manną :D Ten przepis na pewno wypróbuję i go polubię :D
OdpowiedzUsuńWszelkie ciasta z manny na bazie mleka, jogurtu czy twarożku są obłędne, wystarczy tylko dobrze wydzielić proporce, żeby upiekło się coś a'la biszkopt, a nie zakalec, czy też jak to można ładnie nazwać- pudding. :) Przeglądając Twojego bloga niejednokrotnie dziwiłam się, że zawsze uprzednio przyrządzałaś mannę na mleku skoro sama świetnie chłonie płyny i bez tego i można z niej upiec naprawdę fajne ciastko. :) Chociaż suflet z manny to już oczywiście inna bajka, wówczas użycie palnika jest jak najbardziej wskazane. ;)
OdpowiedzUsuńJa zwykle przyrządzałam wcześniej mannę na mleku, bo preferowałam właśnie coś w rodzaju puddingu, a nie typowego ciasta. To jest jednak właśnie typowy wypiek, który nawiasem mówiąc naprawdę jest świetny :)
UsuńZ mlekiem najlepiej, inaczej by u mnie nie przeszło :D takie małe uzależnienie.
OdpowiedzUsuńoj *.* smacznie <3
OdpowiedzUsuńzapraszam na kulinarne rozdanie :)
www.cookplease.blogspot.com
Świetnie wygląda, bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńChyba widzę tam też porzeczki.
Nie wiem co napisać.
OdpowiedzUsuńKolejny śniadaniowy wypiek w Twoim wykonaniu to przecież klasyka gatunku:)
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć udanego dnia:)
takie pyszne ciacha to mogłabym co chwilę zajadać ;) i przypomniałaś mi że dawno nie robiłam nic z manny ;p
OdpowiedzUsuńO proszę, w sam raz dla mnie:) zestawienie składników mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńNo kochana, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCiasta z kaszy manny jeszcze nie robiłam i myślę, że to będzie moje pierwsze ! :)
I oby nie ostatnie! :D
UsuńWOW:-) chciałabym takie coś zjeść...także skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńwoow:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpadłabym na taki pomysł :)
CUDO :D
OdpowiedzUsuńajaja, te dwa pierwsze zdjęcia-meega <3
OdpowiedzUsuńCiastko, ciasto-chcę takie!
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńwidzę że posmakowało, baardzo się cieszę :))
OdpowiedzUsuńpyszna wersja!
Pierwsze zdjecie jest ciekawe.:) Zapraszam do mnie.:)
OdpowiedzUsuńaaaa ja to chcę! Zrób mi takie!: D
OdpowiedzUsuńJaaasne, wpadaj :3
UsuńWypróbuję na pewno na dniach, bo mam tyyyle przepisów p.t.: "Do zrobienia" :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle:) tez twoje ciastka są wspaniałe :) jak widzę tę foremkę na zdjęciu to już wiem, że będzie świetnie :)
OdpowiedzUsuńomg! the first photo is awesome!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam - wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :) Te Twoje wypieki.. zawsze kuszą :> Muszę ponadrabiać tych pyszności!
OdpowiedzUsuńGo - chcę:)
OdpowiedzUsuńŻe tak zapytam... Da się bez jajka? Bo nie mam, a 3 raz do sklepu nie chce mi się iść :D
OdpowiedzUsuńZastąp je połówką zmiażdżonego banana albo mielonym lnem rozdrobnionym w kilku łyżkach cieplej wody :)
OdpowiedzUsuńA co jeśli tego też nie mam? ;)
UsuńTo już musisz iść do sklepu ;)
OdpowiedzUsuń