gofry cukiniowe z brzoskwinią i powidłami z mirabelki
zucchini waffels with peach and mirabelle plum confiture
zucchini waffels with peach and mirabelle plum confiture
Kolejna cukiniowa wariacja. Co jeszcze da się stworzyć z tego magicznego warzywa? Sama nie wiem, a może po prostu jeszcze o tym nie myślę. Te gofry zasługują na miano jednego z moich ulubionych deserów. Delikatne, miękkie w środku, chrupie z wierzchu. Bardzo sycące i smaczne - skuszą się na nie nie tylko wielbiciele typowo zdrowych dań, ale i każdy, kto lubi skusić się na gofra.
/1 porcja/
- 160g cukinii
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Cukinię ścieramy na tarce i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Pieczemy gofry w nagrzanej gofrownicy do zarumienienia.
Cukinia jest genialnym warzywem, bo nada się praktycznie do wszystkiego:)
OdpowiedzUsuńA gofrów boję się spróbować, bo mi zawsze się rozwalają ;/
O gofrach mogę tylko pomarzyć... ;)
OdpowiedzUsuńcukinia to świetne warzywo... jest tyle pyszności, które można z niej wyczarować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam gofrownicy..Szkoda, bo gofry cukiniowe wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam jeszcze cukinii w tym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wyglądają :) Z cukinią zawsze wszystko wychodzi :D
OdpowiedzUsuńCukiniowe są na mojej liście do wypróbowania:) Z powidłami musiały być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńZgrałyśmy się dzisiaj z tą cukinią:) No, ale to w końcu cukinia, której szafka z przepisami nie ma dna; D
OdpowiedzUsuńNo i zdjęcia<3
Wybywaj i baw się dobrze!; *
Zgrałyśmy się dzisiaj z tą cukinią:) Ale to w końcu cukinia, której szafka z przepisami nie ma dna; D
OdpowiedzUsuńNo i zdjęcia<3
Wybywaj i baw się dobrze!; *
ciezko zrobic gofry z cukinii ;p ale tobie sie super udalo :)
OdpowiedzUsuńCiężko? Bynajmniej! Przynajmniej nie z tego przepisu. ;p
UsuńJak by się robiło bez mąki i z innymi dziwnymi wariacjami to może i ciężko... :D
UsuńUwielbiam cukiniowe wariacje ;) Następnym razem polecam Ci jeszcze dodać do ciasta trochę wiórków kokosowych ;)
lubię to! :D dzięki :*
Usuńjuż zapomniałam smaku mirabelek... ;p
OdpowiedzUsuńno i znowu ten piękny cukiniowy kolor u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńwow:-) o czymś takim nie słyszałam:-) jestem znowu pod wrażeniem pomysłowości!!
OdpowiedzUsuńW sam raz na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry tak jak i zdjęcia :) Muszę zrobić te cukiniowe i też zbieram na obiektyw :)
OdpowiedzUsuńMiłego popołudnia! :*
Dziękuję :* A na jaki zbierasz?
Usuńz cukinii da się zrobić wszystko! kocham ją :D
OdpowiedzUsuńgofry pyszne, a do tego jak pięknie ujęte na zdjęciach!
OdpowiedzUsuńMyślę, że sekret cukinii tkwi w tym, że jest po prostu mdła i nijaka w smaku. Dlatego pasuje do słodkich wypieków, deserów, i do obiadów:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Co prawda czy mdła to nie wiem, w sumie bardziej właśnie nijaka - nie ma sama w sobie smaku. Za to jeśli odpowiednio ją się doprawi i skomponuje, może być świetną bazą :)
UsuńTyle się do nich przymierzałam i nadal czekają do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na gofry <3 chyba jutro sobie zrobię!
Cukinia jest świetna, uniwersalna, można dodać do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńGofry na pewno były pyszne, mnie bardzo posmakowały :D
Gofry super, a ja mam pytanie ad. postów: jak udało Ci się ustawić wyśrodkowane tytuły?
OdpowiedzUsuńOj nie pamiętam, coś grzebałam w kodzie
Usuńczadowe zdjęcia:) jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńteż mam powidła mirabelkowe domowej roboty:)
i nie przyklejały Ci sie?
OdpowiedzUsuńw ogóle!
Usuńczym różni się karob od kakao? Bo zastanawiam się nad kupnem karobu ;))
OdpowiedzUsuńKarob jest trochę inny w smaku. Osobiście bardziej smakuje mi kakao.
UsuńArtykuł o karobie, z którym warto się zapoznać :) http://www.orkiszowepola.pl/sklep/dodatki-do-ciast-i-deserow/33-carob-zastepnik-kakao.html
ale fajne! :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Robiłam już w tym roku gofry z cukinią, są bardzo chrupiące.
OdpowiedzUsuń