8.19.2013

Muffin cukiniowy z borówkami

Muffin cukiniowy z borówkami
 cukiniowy muffin z borówkami
zucchini muffin with blueberries
Muffin cukiniowy z borówkami

Lubicie cukiniowe ciasto? Cukiniową owsiankę? Cukiniowe placki? No to teraz się zakochacie. ;) Ta delikatna cukiniowa babeczka to bez wątpienia jeden z moich ulubionych wypieków! Śmiem twierdzić, że warto czekać na nią każdą z 35 minut. Smaczny, bardzo smaczny ten jubileusz.

Nawiasem mówiąc, zebrałam się w sobie i uporządkowałam PODSTRONĘ Z PRZEPISAMI. Teraz wydaje mi się ona o wiele czytelniejsza i mam nadzieję, że Wam się spodoba. Jeśli macie jakieś propozycje lub sugestie odnośnie bloga - śmiało piszcie. 

PS: nigdy nie ściągajcie (kolorowych) soczewek po północy. To nie wychodzi, zwłaszcza kiedy ogląda się pomocnicze wideo, w którym rad udziela stworek mający gałkę oczną zamiast głowy.


Muffin cukiniowy z borówkami/1 porcja/
- 40g mąki żytniej
- 20g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150g cukinii
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 50ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- garść borówek amerykańskich

Muffin cukiniowy z borówkami

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.. Następnie dodajemy stopione masło, miód, jajko, jogurt i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy startą na tarce, dokładnie odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i łączymy z ciastem. Na samym końcu dodajemy obtoczone w mące borówki i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 35 minut. 


49 komentarzy:

  1. To na pewno musiało być boskie!
    Niech mi ktoś zrobi :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zamiar wypróbować jakieś danie z cukinią na słodko, a jeśli piszesz, że ten muffin jest tak pyszny, to właśnie chyba będę musiała go zrobić na pierwszy ogień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypieki z cukinią są przepyszne :D Sama robiłam cukiniowego muffina niedawno i był cudooowny, więc wierzę na słowo, że Twój również!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia jest idealna do wszystkiego, zdecydowanie jest najbardziej uniwersalnym warzywem! ;D
    Super ciasteczko ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. aj,aj! Skończyła mi się cukinia;/ musze lecieć do sklepu, bo to wygląda NIEZIEMSKOOO! :D
    Mniam, takie śniadanie poproszę, bo właśnie schodzę do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czuje że to faktycznie musiało mieć królewski smak...<3

    OdpowiedzUsuń
  7. cudnie przypieczony muffinek:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. faktycznie, strona z przepisami jest bardziej przejrzysta.
    chyba zrobię takiego muffina na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam w domu duużo cukinii, więc trzeba będzie zrobić. Bo Twoją cukiniową owsiankę mam już za sobą< pyszna nawiasem mówiąc, ale więcej o niej później: )>
    A zmiany bardzo dobre: )

    OdpowiedzUsuń
  10. mam dzisiaj ochotę na jakiś taki wypiek tylko dla siebie i nie mogłam się na żaden konkretny zdecydowac, a teraz już wiem, co to będzie<3 spadłaś mi z nieba z tą cukiniową babeczką!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. idę na zakupy:) cukinia też będzie na liście:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak ja Cię kocham za te jednoporcjowe pyszności <3
    Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. A cukinia w lodówce czeka.... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś boskiego...

    Dodaję do ulubionych i obiecuję, że przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. masz rację! zakochałam się! kocham cukinie, a taki jednoporcjowy muffin jest dla mnie idealny!

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystkie cuda cukiniowe u Ciebie mają taki piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolejna bloggerka, kolejna blogowa podstrona/zakładka. Dobrze, dobrze! Te najbardziej inspirujące blogi powinny mieć taki rodzaj spisu, łatwo wszędzie trafić, fajnie, że na to wpadłaś;)

    Ze ściąganiem soczewek... poczekam:p Póki co nie noszę się z zamiarem ich kupna:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat tę zakładkę miałam od bardzo dawna, wiec wpadłam na to o wiele wcześniej. Teraz po prostu trochę ją poprawiłam.

      Usuń
  18. taki muffin z rana to coś cudownego! <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny pomysł! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. normalnie zakochałam się <33

    OdpowiedzUsuń
  21. całkiem pokaźny muffin !! z cukinią zdrowo, na słodko pyszne - jak dla mnie świetny ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaka przejrzysta ta zakładka. Podoba mi się:)
    A muffin rzeczywiście wygląda królewsko:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam tu wpadać i podglądać te pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  24. i znowu wzdycham to Twoich pyszności! <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze nie próbowałam żadnych wypieków z cukinią, ale to wygląda naprawdę smacznie :-) Chętnie wypróbuję! Tym bardziej, że fajnie podajesz jedno porcjowe pomysły. To bardzo pomocne jak dla mnie, bo rodzinka nie zawsze chce jeść takie cuda ;-) Chociaż, nie wiedzą co tracą ;D

    OdpowiedzUsuń
  26. Jeszcze w takiej wersji cukinii nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowne, jutro robię!:)) Myślisz, że mogłabym zastąpić masło olejem kokosowym? No i jakie dodatki zaproponowałbyś osobie, która nie przepada za... cynamonem? Chciałabym upiec babeczkę komuś bliskiemu, a wiem, że za cynamonem niezbyt przepada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, miło mi :) Koniecznie daj znać, jak zasmakuje.
      Tak, spokojnie możesz zastąpić masło olejem. Kluczowym jest, by był to tłuszcz, a olej kokosowy jest swoją drogą bardzo zdrowy. Co do dodatków... Hmm, postawiłabym na wanilię (ekstrakt/ziarenka/cukier waniliowy/olejek), ewentualnie łyżkę kakao, natomiast gdyby zrobić taką babeczkę po prostu bez cynamonu, a na przykład z suszoną żurawiną albo rodzynkami, to sądzę, że też byłoby pyszne!

      Usuń
  28. No to kolejny przepis z Twojej kolekcji do wypróbowania!
    Naprawdę jesteś niesamowita z tymi wypiekami, najwięcej inspiracji czerpię właśnie od Ciebie i do tej pory na żadnym przepisie się nie zawiodłam! :))

    OdpowiedzUsuń
  29. Wszystko co ma w składzie cukinie - uwielbiam :) Muffiny pokocham :) Zabieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  30. uwielbiam wszystko co z cukinią! nigdy nie pomyślałabym o takim połączeniu jak u Ciebie. bardzo ciekawie! (:

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam te jednoporcjowe wypieki! :)
    Pamiętam moje początki z soczewkami...Wstawałam 10 minut wcześniej, żeby je jakoś nałożyć haha :D Co do tego filmiku to chyba nawet wiem, o jaką 'istotę' Ci chodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  32. jak na razie jadłam tylko owsiankę z cukinią, ale ten cudnie wyrośnięty muffin też mi się podoba ;D

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam dużo cukinii więc w niedługim czasie będę mogła wypróbować Twoje muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam Twojego bloga! Koniecznie muszę wypróbować to cudo ;*

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja kocham wszystko co cukiniowe ! :D Jak wrócę do domu, to robię taki wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Jedno porcjowy muffin *.* I to taki genialnie obłędny! :D Zapisuję do wypróbowania, niech tylko dorwę cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Jak dorwę kokilki, które już dawno miałam kupić, na pewno zrobię takiego muffina :)

    OdpowiedzUsuń
  38. cukinia jest wyśmienita chyba we wszystkim :D

    OdpowiedzUsuń
  39. można spytać się jaką średnicę ma kokilka? ;))
    nie chcę żeby muffin wyleciał z niej podczas pieczenia ;p

    OdpowiedzUsuń
  40. http://tasty-breakfast.blogspot.com/2013/08/191-mr-muffin.html ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Modyfikowałam swój przepis na cukiniowe ciasto, ale ten przepis Blaithin jest genialny i danie jest podobne. :) Chociaż w gruncie rzeczy muffiny są do siebie podobne.

      Usuń
  41. muffina faktycznie królewski :)Bardzo dostojny.
    Dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.