cukiniowy muffin z borówkami
zucchini muffin with blueberries
Lubicie cukiniowe ciasto? Cukiniową owsiankę? Cukiniowe placki? No to teraz się zakochacie. ;) Ta delikatna cukiniowa babeczka to bez wątpienia jeden z moich ulubionych wypieków! Śmiem twierdzić, że warto czekać na nią każdą z 35 minut. Smaczny, bardzo smaczny ten jubileusz.
Nawiasem mówiąc, zebrałam się w sobie i uporządkowałam PODSTRONĘ Z PRZEPISAMI. Teraz wydaje mi się ona o wiele czytelniejsza i mam nadzieję, że Wam się spodoba. Jeśli macie jakieś propozycje lub sugestie odnośnie bloga - śmiało piszcie.
PS: nigdy nie ściągajcie (kolorowych) soczewek po północy. To nie wychodzi, zwłaszcza kiedy ogląda się pomocnicze wideo, w którym rad udziela stworek mający gałkę oczną zamiast głowy.
Nawiasem mówiąc, zebrałam się w sobie i uporządkowałam PODSTRONĘ Z PRZEPISAMI. Teraz wydaje mi się ona o wiele czytelniejsza i mam nadzieję, że Wam się spodoba. Jeśli macie jakieś propozycje lub sugestie odnośnie bloga - śmiało piszcie.
PS: nigdy nie ściągajcie (kolorowych) soczewek po północy. To nie wychodzi, zwłaszcza kiedy ogląda się pomocnicze wideo, w którym rad udziela stworek mający gałkę oczną zamiast głowy.
- 40g mąki żytniej
- 20g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150g cukinii
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 50ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- garść borówek amerykańskich
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.. Następnie dodajemy stopione masło, miód, jajko, jogurt i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy startą na tarce, dokładnie odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i łączymy z ciastem. Na samym końcu dodajemy obtoczone w mące borówki i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 35 minut.
To na pewno musiało być boskie!
OdpowiedzUsuńNiech mi ktoś zrobi :P
Kocham cukinię w wypiekach :D
OdpowiedzUsuńMam zamiar wypróbować jakieś danie z cukinią na słodko, a jeśli piszesz, że ten muffin jest tak pyszny, to właśnie chyba będę musiała go zrobić na pierwszy ogień :)
OdpowiedzUsuńwypieki z cukinią są przepyszne :D Sama robiłam cukiniowego muffina niedawno i był cudooowny, więc wierzę na słowo, że Twój również!
OdpowiedzUsuńCukinia jest idealna do wszystkiego, zdecydowanie jest najbardziej uniwersalnym warzywem! ;D
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczko ^^
aj,aj! Skończyła mi się cukinia;/ musze lecieć do sklepu, bo to wygląda NIEZIEMSKOOO! :D
OdpowiedzUsuńMniam, takie śniadanie poproszę, bo właśnie schodzę do kuchni :)
Wygląda wybornie ;D
OdpowiedzUsuńczuje że to faktycznie musiało mieć królewski smak...<3
OdpowiedzUsuńcudnie przypieczony muffinek:) pycha
OdpowiedzUsuńfaktycznie, strona z przepisami jest bardziej przejrzysta.
OdpowiedzUsuńchyba zrobię takiego muffina na podwieczorek :)
Mam w domu duużo cukinii, więc trzeba będzie zrobić. Bo Twoją cukiniową owsiankę mam już za sobą< pyszna nawiasem mówiąc, ale więcej o niej później: )>
OdpowiedzUsuńA zmiany bardzo dobre: )
mam dzisiaj ochotę na jakiś taki wypiek tylko dla siebie i nie mogłam się na żaden konkretny zdecydowac, a teraz już wiem, co to będzie<3 spadłaś mi z nieba z tą cukiniową babeczką!:)
OdpowiedzUsuńidę na zakupy:) cukinia też będzie na liście:)
OdpowiedzUsuńjak ja Cię kocham za te jednoporcjowe pyszności <3
OdpowiedzUsuńZapisuję!
A cukinia w lodówce czeka.... :)
OdpowiedzUsuńCoś boskiego...
OdpowiedzUsuńDodaję do ulubionych i obiecuję, że przetestuję!
masz rację! zakochałam się! kocham cukinie, a taki jednoporcjowy muffin jest dla mnie idealny!
OdpowiedzUsuńwszystkie cuda cukiniowe u Ciebie mają taki piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńKolejna bloggerka, kolejna blogowa podstrona/zakładka. Dobrze, dobrze! Te najbardziej inspirujące blogi powinny mieć taki rodzaj spisu, łatwo wszędzie trafić, fajnie, że na to wpadłaś;)
OdpowiedzUsuńZe ściąganiem soczewek... poczekam:p Póki co nie noszę się z zamiarem ich kupna:p
Akurat tę zakładkę miałam od bardzo dawna, wiec wpadłam na to o wiele wcześniej. Teraz po prostu trochę ją poprawiłam.
Usuńtaki muffin z rana to coś cudownego! <3
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńnormalnie zakochałam się <33
OdpowiedzUsuńcałkiem pokaźny muffin !! z cukinią zdrowo, na słodko pyszne - jak dla mnie świetny ;)
OdpowiedzUsuńJaka przejrzysta ta zakładka. Podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńA muffin rzeczywiście wygląda królewsko:)
Uwielbiam tu wpadać i podglądać te pyszności!!
OdpowiedzUsuńi znowu wzdycham to Twoich pyszności! <3
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam żadnych wypieków z cukinią, ale to wygląda naprawdę smacznie :-) Chętnie wypróbuję! Tym bardziej, że fajnie podajesz jedno porcjowe pomysły. To bardzo pomocne jak dla mnie, bo rodzinka nie zawsze chce jeść takie cuda ;-) Chociaż, nie wiedzą co tracą ;D
OdpowiedzUsuńJeszcze w takiej wersji cukinii nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńCudowne, jutro robię!:)) Myślisz, że mogłabym zastąpić masło olejem kokosowym? No i jakie dodatki zaproponowałbyś osobie, która nie przepada za... cynamonem? Chciałabym upiec babeczkę komuś bliskiemu, a wiem, że za cynamonem niezbyt przepada.
OdpowiedzUsuńOjej, miło mi :) Koniecznie daj znać, jak zasmakuje.
UsuńTak, spokojnie możesz zastąpić masło olejem. Kluczowym jest, by był to tłuszcz, a olej kokosowy jest swoją drogą bardzo zdrowy. Co do dodatków... Hmm, postawiłabym na wanilię (ekstrakt/ziarenka/cukier waniliowy/olejek), ewentualnie łyżkę kakao, natomiast gdyby zrobić taką babeczkę po prostu bez cynamonu, a na przykład z suszoną żurawiną albo rodzynkami, to sądzę, że też byłoby pyszne!
No to kolejny przepis z Twojej kolekcji do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńNaprawdę jesteś niesamowita z tymi wypiekami, najwięcej inspiracji czerpię właśnie od Ciebie i do tej pory na żadnym przepisie się nie zawiodłam! :))
Wszystko co ma w składzie cukinie - uwielbiam :) Muffiny pokocham :) Zabieram przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z cukinią! nigdy nie pomyślałabym o takim połączeniu jak u Ciebie. bardzo ciekawie! (:
OdpowiedzUsuńUwielbiam te jednoporcjowe wypieki! :)
OdpowiedzUsuńPamiętam moje początki z soczewkami...Wstawałam 10 minut wcześniej, żeby je jakoś nałożyć haha :D Co do tego filmiku to chyba nawet wiem, o jaką 'istotę' Ci chodzi :D
jak na razie jadłam tylko owsiankę z cukinią, ale ten cudnie wyrośnięty muffin też mi się podoba ;D
OdpowiedzUsuńMam dużo cukinii więc w niedługim czasie będę mogła wypróbować Twoje muffinki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twojego bloga! Koniecznie muszę wypróbować to cudo ;*
OdpowiedzUsuńJa kocham wszystko co cukiniowe ! :D Jak wrócę do domu, to robię taki wypiek :)
OdpowiedzUsuńJedno porcjowy muffin *.* I to taki genialnie obłędny! :D Zapisuję do wypróbowania, niech tylko dorwę cukinię :)
OdpowiedzUsuńJak dorwę kokilki, które już dawno miałam kupić, na pewno zrobię takiego muffina :)
OdpowiedzUsuńwooow! super!
OdpowiedzUsuńno, no!
OdpowiedzUsuńsuper muffin:D
cukinia jest wyśmienita chyba we wszystkim :D
OdpowiedzUsuńmożna spytać się jaką średnicę ma kokilka? ;))
OdpowiedzUsuńnie chcę żeby muffin wyleciał z niej podczas pieczenia ;p
10x12 cm :) To nie jest malutka kokilka.
Usuńhttp://tasty-breakfast.blogspot.com/2013/08/191-mr-muffin.html ?
OdpowiedzUsuńModyfikowałam swój przepis na cukiniowe ciasto, ale ten przepis Blaithin jest genialny i danie jest podobne. :) Chociaż w gruncie rzeczy muffiny są do siebie podobne.
Usuńmuffina faktycznie królewski :)Bardzo dostojny.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.