8.17.2013

Sernik z ricotty

sernik z ricotty
serniczek z ricotty z malinami
ricotta cheesecake with raspberries
sernik z ricotty

Nieludzka godzina.
3:50. Zaczęłam się pakować.
Czyli?
Jadę w góry.
W sumie, może nawet dziś w nocy wrócę. Planuję pojechać do innego miasta w ciągu kilku następnych dni.

Przed górami - kolejny serniczek.

Wieczorem zrobiony i wyjątkowo wieczorem zjedzony w towarzystwie mamy, niemniej dobry tak, że postanowiłam się nim tu podzielić i wierzę, że nikt nie będzie chciał mnie za to spalić na stosie ;) - tym bardziej, że gdybym dziś o tak przerażającej godzinie nie biegła na pociąg, na pewno zjadłabym go z rana (i zapewne jeszcze to zrobię, bo każdy pretekst jest dobry, by znów go upiec).

Tym razem w ruch poszła ricotta, jeden z moich ulubionych serków. Skoro tak świetnie sprawdzała się w plackach, wiedziałam, że zapieczenie jej w postaci sernika to tylko kwestia czasu. Misja wykonana, jestem bardzo zadowolona. Sernik po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli tak jak ja jesteście fanami tego serka, ten przepis Wam się spodoba.


sernik z ricotty
/1 porcja/
- 200g serka ricotta
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżka konfitury z malin
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka likieru amaretto*
- świeże maliny na wierzch

Serek ricotta miksujemy z jajkiem, budyniem, likierem i syropem z agawy. Przekładamy 3/4 masy do naczynia żaroodpornego, resztę łączymy z łyżką konfitury i nakładamy na pierwszą warstwę sernika. Pieczemy 30 minut w 180*C. Podajemy z malinami.
*opcjonalnie


Stwierdzam zadowolenie słowne, wzrokowe i słuchowe. 
To będzie długa faza.

33 komentarze:

  1. Ależ musiał być pyszny!Pozdrowionka:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy Twój przepis jest bezbłędny :) Udanego wypoczynku! Kocham góry, zdecydowanie! Także się wybieram, ale we wrześniu.
    Nie wiem jak Ty, ale ja nie znoszę biernego wypoczynku np.na plaży...
    dlatego wakacje w górach to synonim udanego wypoczynku :D

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już kiedyś robiłam z ricotty, tylko w większej wersji :) I bardzo mi smakował, był bardziej delikatny.

    OdpowiedzUsuń
  4. ricotta to zdecydowanie mój faworyt wśród serów! a pomysł na stworzenie z niej serniczka jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdybym weszła tu wcześniej to zrobiłabym go dzsiaj na śniadanie! uwielbiam ricottę i serniki z niej<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ricotty? Zakładam, że był bardzo delikatny i pyszny, aż pozazdrościłam takiego małego cudeńka :) A jak jedzone z ukochaną osobą (tu mamą) to nie ważne czy kolacja czy śniadanie czy nawet obiad - i tak dwa razy lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kolor Twoich serniczków, jest przepiękny.
    Miłych gór Kochana; *

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam ricotty! Muszę koniecznie to zmienić kupując w końcu kokilkę i zabierając się do upieczenia tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. już sobie wyobrażam jego smak :) nie ważne, czy zrobiony wczoraj czy dziś, wygląda obłędnie.
    podoba mi się piosenka.

    OdpowiedzUsuń
  10. z ricotty musiał być na prawdę fantastyczny, zdecydowanie wykorzystam twój przepis :)

    świetna piosenka.

    OdpowiedzUsuń
  11. z ricotty jeszcze bardziej delikatniejszy, jeszcze lepszy w smaku!! jak dla mnie idealny ;) wielbię cię za te serniczki, już mam całą zakładkę w przepisach, jak tylko dostana moją ulubioną ricottę to od razu wykorzystam ten przepis :)
    udanego wyjazdu ;*

    OdpowiedzUsuń
  12. jak to slicznie wyglada :)
    zaraz post nr 400! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Następne ricottowe śniadanko będzie właśnie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ja uwielbiam patrzeć na te twoje serniczki:-) z miłą chęcią bym takiego zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Czyli 400 post będzie w górach? :)
    Ja uwielbiam wszystkie serniczki, ten również by mi z pewnością posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam góry, a ten serniczek po prostu przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam ricottę, więc na pewno posmakuje mi ten serniczek. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. faktycznie świetny i nie ważne kiedy zjedzony :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ale pięknie i delikatnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ricotty nie jadłam, nie jadłam też serniczka z niej, ael zjadłąbym bo z tego co czytam to domyślam się, że musiał być nie ziemski w smaku, zresztą jak każdy sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestem pełna podziwu że o tak nieludzkich porach masz siłę wstawać i przygotowywać serniczki! Miłego wyjazdu i samych równie pięknych (i pysznych) śniadań! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, chyba byłabym cyborgiem :) Napisane jest, że serniczek był wczorajszą kolacją.

      Usuń
  22. Serniczek z ricotty, oo to musi być genialne *.*

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne śniadanko, a dobór piosenki jak dla mnie na dzisiaj idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda cudnie, uwielbiam Twoje przepisy! <3

    OdpowiedzUsuń
  25. a ja wciąż nie mogę nigdzie znaleźć ricotty :c

    OdpowiedzUsuń
  26. sernik z ricotty to mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Moja droga, mam do Ciebie pytanie jeszcze. Powiedz mi, jakiej średnicy są Twoje kokilki? Zamierzam kupić, ale nie wiem, na które mam się zdecydować; D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.