jednoporcjowe ciasto dyniowe z orzechami włoskimi, migdałami i suszoną żurawiną
pumpkin cake with walnuts, almonds and dried cranberry
Na pierwszy leniwy poranek po serii raczej niezbyt wymyślnych śniadań stawiam na swego rodzaju comfort food, bo oczywiście wypiek, i to z jednym z moich ulubionych jesiennych przysmaków w roli głównej. W tym roku muszę zamrozić o wiele więcej dyni niż ostatnio, bo w innym razie znowu będę tęsknić za nią przez kilka dobrych miesięcy. Po dzisiejszym śniadaniu upewniłam się w tym postanowieniu, bo to delikatne, jesienne ciasto tak naprawdę będzie smakować o każdej porze roku, o każdej porze dnia.
/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/3 szklanki puree z dyni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 1 łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu
Akcja: warzywa w słodyczach
jak zwykle genialny przepis- zapisuję :)
OdpowiedzUsuńzapiuję przepis, wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńA dyni i ja muszę pomrozić duże ilości, bo musi starczyć na 4 osoby :D Nie wiem gdzie ja to pomieszczę:c
wygląda jakby specjalnie zrobione dla mnie ;)) Prześlij mi <3
OdpowiedzUsuńNie omieszkam :*
Usuńślicznie wyrosło :) uwielbiam wszystko co zapiekane w porze śniadaniowej :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńjutro kupuję dynie , bez żadnych wymówek ! To ciacho musiało być przepyszne <3
OdpowiedzUsuńczas oczekiwania zleci szybko, jak wpadniesz w wir zajęc! a dzisiaj odpoczywaj:*
OdpowiedzUsuńja planuję dzisiaj zrobic krem z dyni, bo do tej pory tylko na słodką ją jadłam i jestem w niej tak zakochana, że planuję ją i pomrozic i zamarynowac i zrobic puree i dżem:D
Dżem? Oo, ja też muszę! Od dawna chodzi mi to po głowie :)
UsuńYuuuuum! Fantastic! This is my favourite pastry for breakfast! So easy-so tasty!!!!
OdpowiedzUsuńco za cudo :)
OdpowiedzUsuńNie mroziłam nigdy dyni, ale w tym roku chyba nie mam innego wyjścia.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto dyniowe ma idealny kolor i ślicznie wyrosło! :)
Uwielbiam te twoje ciacha! :)
OdpowiedzUsuńtak sobie pomyślałam, że pewnie upieczesz dziś coś pysznego! to idealne powitanie jesieni *-* z całą pewnością wypróbuję taki wypiek, bo cóż może być lepszego niż tak smaczne i aromatyczne jesienne ciacho dyniowe :)
OdpowiedzUsuńWywal te myśli o teście z glowy! Będziesz martwić się w dniu wyników...chociaż, nie, nie będziesz się martwić, bo świetnie Ci poszło kochana! :*
OdpowiedzUsuńDynia wszędzie! Dobrze, że mam jej dużo i mogę wypróbować dużo przepisów ^^
Ja mam dyniowych przepisów do wypróbowania jeszcze bardzo długą listę :D Dobrze, że sezon tak naprawdę dopiero się rozpoczął!
UsuńSuper wyrosło :)
OdpowiedzUsuńPięknie pękło. Musiało być genialne, bo mi ostatnio dynia we wszystkim smakuje ;)
OdpowiedzUsuńzobaczysz, że świetnie Ci poszło!;*
OdpowiedzUsuńa ten wypiek- jestem w niebie<3
prezentuje się smakowicie. tak kusicie dynią, że muszę coś z nią w końcu upiec :)
OdpowiedzUsuńNa pewno egzamin świetnie Ci poszedł! Wierzę w Ciebie :)
OdpowiedzUsuńChcę to, natychmiast<3
OdpowiedzUsuńps. Tak się cieszę, że masz to już za sobą!; *
Na pewno zdałaś śpiewająco, że się tak wyrażę :)
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj miałam swój debiut z dynią! Inspirowany min. Twoim przepisem :D
Cieszę się :*
UsuńZałamanie precz! Nadzieja, optymizm i wiara we własne siły come, come, come!:) Doskonale wiesz - jestem pewna - że najprawdopodobniej zdasz. Nikt nie idzie na IELTS, jeśli nie jest tego chociaż troszkę pewien... zależy Ci na wyniku, to zrozumiałe, ale na razie odpuść myślenie, czekam razem z Tobą dwa tygodnie na wyniki i zobaczysz, będzie dobrze:)
OdpowiedzUsuńByłam pewna, ale w trakcie testu w pewnym momencie zwątpiłam. Niemniej myślę, że odzyskałam równowagę na tyle, by zdać na odpowiednim poziomie. Radzę sobie mentalnie, staram i czekam. Dziękuję :*
Usuńale się dziś zgrałyśmy ze śniadaniem :D
OdpowiedzUsuńna pewno świetnie Ci poszło :)
jaka rozpusta! ciasto z rańca :D hahaha pyszności, też dzisiaj wstawiłam dyniowe :D ta dynia ma coś w sobie <3
OdpowiedzUsuńChyba zrobię sobie takie ciasto w następny weekend, bo na tygodniu mało czasu ;) zdjęcia też cudowne!
OdpowiedzUsuńfajny ma kolor! nie omieszkam wypróbować tak dobrego przepisu :)
OdpowiedzUsuńi oczywiście trzymam kciuki za wyniki :)
Dyniowa rozpusta i to jeszcze jaka :)
OdpowiedzUsuńale wyrosło! i tak apetycznie popękało<3 aż czuje ten zapach i smak, pycha! :)
OdpowiedzUsuńMoje ostatnie ciasto dyniowe (z twojego przepisu) wyszło fantastyczne, to na pewno też jest świetne ;D
OdpowiedzUsuńWidzę, że wróciłaś z głową pełną pomysłów! Śliczne ciacho.
OdpowiedzUsuńSzalejesz z tą dynią i całe szczęście- Twoje przepisy są boskie :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda to ciasto:) Już czujemy jak musi smakować:D Pysznie!
OdpowiedzUsuńjakie proste ciacho :) a musi byc smaczne. ja w tym roku chyba zamroze kabaczka, bo uwielbiam potrawy i wypieki z tym warzywkiem :)
OdpowiedzUsuńPiękny wypiek :D
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
Zgrałyśmy się z tym dyniowym ciastem! :))
OdpowiedzUsuńOglądam zdjęcie, czytam przepis i aż ślinka cieknie. Dodaję do ulubionych. Przepis warty wypróbowania. Dzisiaj u mnie murzynek (klasyka gatunku), a za tydzień będzie twój specjał :)
OdpowiedzUsuńBiorę przepis ! Ostatnio mam fazę na dynię :D
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że świetnie Ci poszło :) Czekamy na wyniki :*
Prezentuje się bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńjakie cudo:) uwielbiam ciasta dyniowe, to najlepsze jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńo rety rety...uwielbiam takie ciasta/chlebki dyniowe na śniadanie! ale zawsze czasu brak na wykonanie:(
OdpowiedzUsuńWarto wygospodarować chwilkę :)
UsuńNa pewno wszystko poszło i teraz dalej pójdzie ok! :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu się zabrać za tą dynię, która stoi u mnie na blacie kuchennym!!! I na pierwszy ogień na 100% pójdzie to ciacho! :)
To koniecznie daj znać, jak wyjdzie!
Usuńoo tak! to z pewnością rozpusta :) ale jaka wspaniała :)
OdpowiedzUsuń