apple quinoa waffles with apple, yoghurt and vanilla cream
Kiedy gotuje się najlepiej? Kiedy gotuje się z kimś! Tak, dokładnie. Z kimś, kogo bardzo się lubi i z kim podziela się pasje i zainteresowania, a także - a jakżeby inaczej - kulinarne upodobania. Dlatego w poniedziałkowy poranek robię gofry z Magdą! Ona po raz pierwszy próbuje tej kaszy, a ja eksperymentuję z nowym jej zastosowaniem. Jak wrażenia smakowe? Bardzo pozytywne. Miło tak zacząć tydzień.
Słówko o paście waniliowej - sama w sobie jest bardzo słodka. Najlepiej sprawdza się jako zamiennik ekstraktu waniliowego bądź też laski wanilii i waniliowego cukru. Można użyć jej także jako polewy do lodów czy naleśników lub też jako dodatek do owsianki, niemniej według mnie jej bardzo intensywny waniliowy smak czyni ją o wiele atrakcyjniejszą jako ów zamiennik, a nie dodatek porównywalny do dżemu.
Słówko o paście waniliowej - sama w sobie jest bardzo słodka. Najlepiej sprawdza się jako zamiennik ekstraktu waniliowego bądź też laski wanilii i waniliowego cukru. Można użyć jej także jako polewy do lodów czy naleśników lub też jako dodatek do owsianki, niemniej według mnie jej bardzo intensywny waniliowy smak czyni ją o wiele atrakcyjniejszą jako ów zamiennik, a nie dodatek porównywalny do dżemu.
- 1/4 szklanki mąki z kaszy quinoa*
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/4 jabłka
- 1 płaska łyżeczka masła
- 1 płaska łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej**
Mąki przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, stopione masło, mleko i syrop z agawy, a następnie miksujemy razem wszystkie składniki. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do masy i dokładnie z nią łączymy. Pieczemy gofry do zarumienienia w nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy.
*mąkę z kaszy quinoa możemy uzyskać poprzez zmielenie kaszy na mączkę w blenderze
**pastę waniliową można zastąpić ekstraktem z wanilii, ziarnami z laski wanilii lub po prostu pominąć ten składnik.
Opis pasty waniliowej bardzo mnie przekonał:) Lubię wanilię, chociaż kiedyś patrzeć ani wąchać, ani tym bardziej jeść jej nie znosiłam.
OdpowiedzUsuńSmacznie zjadłyście^
Porywam Kawałek ! A ja wole gotować sama, nielubi jak ktoś się koło mnie krząta i przeszkadza haha
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł i gofry naprawde ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńwidziałam tą kaszę w Almie, także jak będę w najbliższym czasie to chętnie kupię!
OdpowiedzUsuńwasze wspólne gofrowe śniadanie zachwyca! do tego smak jabłka z cynamonem <3 pyszny klasyk! i ta pasta waniliowa również kusi :)
Bardzo chętnie bym zjadła takie goferki :) Nigdzie nie widziałam takiej pasty niestety. Gdzie kupiłaś? Cena przypomina cenę ekstraktu?
OdpowiedzUsuńPodałam w notce link do tej pasty. :) Cenowo możesz porównać.
Usuńuwielbiam wanilię ;) więc ta pasta musi być pyszna! a gorfy prezentują się świetnie :)
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe gofry- czegóż chcieć więcej z rana? :)
OdpowiedzUsuńostatnio gdzie się nie pojawię na blogu, widzę gofry:D zapraszam na szczypte soli:)
OdpowiedzUsuńmam gdzieś jeszcze resztkę komosy, nie wykluczone, że wypróbuję taką wersję gofrów. ciekawe czy przebiją cukiniowe owsiane :)
OdpowiedzUsuńZobaczymy, zobaczymy :) Daj znać, jak wypróbujesz.
UsuńMasz rację sniadanie przygotowywane z kimś nawet na odległość smakuje lepiej :) Będe musiała zrobić takie gofry bo smacznie wygladają :)
OdpowiedzUsuńWspólnie i do tego tak pysznie :) Koniecznie muszę spróbować przepis, mam mąkę ryżową, komosę uwielbiam.. nic tylko robić te gofry! :)
OdpowiedzUsuńJeju, jakie egzotyczne składniki, na pewno pyszne śniadanko miałaś!
OdpowiedzUsuńOj, nie aż tak egzotyczne :) Ale było pysznie!
Usuńta pasta musiala być obłedna...zreszta pewnie gofry również !!!
OdpowiedzUsuńSZKODA ,że nie mam gofrownicy :(((
Zapraszam do mnie
ealthy-eating-lifetime.blogspot.com
Zachęciłaś mnie do zakupu tej pasty waniliowej. Następnym razem zamówię, jak do tej pory brałam u Skworca po kilkanaście lasek wanilii. (;
OdpowiedzUsuńNo tak, zdecydowanie się to opłaca :)
Usuńquinoa - uwielbiam !!!!!! swietny wpis:)))))))))
OdpowiedzUsuńod dłuższego czasu mam ochotę na gofry, ale niestety nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńAle jestem ciekawa tego smaku!
OdpowiedzUsuńA pasta waniliowa, myślę, że mogłaby być moją słabością; D
gofry i ta pasta, kusisz mnie, a ja już po obiedzie :D
OdpowiedzUsuńNo to rób na kolację :D
Usuńpasta waniliowa? chciałabym, bardzo!
OdpowiedzUsuńZabieram ci z dwa :D
OdpowiedzUsuńpięknie :) a ta pasta wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, ale kusicie! :) pychotka!
OdpowiedzUsuńno, widzę że wykorzystałaś produkty, które niedawno dostałam i teraz wiem co z nimi zrobię! ;)
OdpowiedzUsuńPyszne te gofry.
A na pastę się czaiłam, ale postanowiłam wypróbować później ;)
ale wariacje z tej komosy :D ale mnie skusiłaś tą pastą *-*
OdpowiedzUsuńczekałam na tę opinię o paście waniliowej, wydaje się interesująca :) a gofry, też ciekawe!
OdpowiedzUsuńta pasta musiała pasować do nich idealnie.. :)
OdpowiedzUsuńAż tutaj czuję jej zapach przeplatany jabłkiem :D
Uwielbiam gofry na wszystkie sposoby świata, prezentują się pysznie, zazdroszczę !
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić tą pastę?
OdpowiedzUsuńhttp://www.skworcu.com.pl/848,pl_pasta-z-wanilii-100g-nowosc!!!.html tutaj :)
UsuńA czy można użyć płatków z quinoa? Anka z Dobrzynia nad Drwęca
OdpowiedzUsuńTak, można. :)
Usuń