9.23.2013

Jabłkowe gofry z quinoa

jabłkowe gofry z quinoa
jabłkowe gofry z kaszy quinoa z jabłkiem, jogurtem oraz pastą z wanilii
apple quinoa waffles with apple, yoghurt and vanilla cream
jabłkowe gofry z quinoa

Kiedy gotuje się najlepiej? Kiedy gotuje się z kimś! Tak, dokładnie. Z kimś, kogo bardzo się lubi i z kim podziela się pasje i zainteresowania, a także - a jakżeby inaczej - kulinarne upodobania. Dlatego w poniedziałkowy poranek robię gofry z Magdą! Ona po raz pierwszy próbuje tej kaszy, a ja eksperymentuję z nowym jej zastosowaniem. Jak wrażenia smakowe? Bardzo pozytywne. Miło tak zacząć tydzień.

Słówko o paście waniliowej - sama w sobie jest bardzo słodka. Najlepiej sprawdza się jako zamiennik ekstraktu waniliowego bądź też laski wanilii i waniliowego cukru. Można użyć jej także jako polewy do lodów czy naleśników lub też jako dodatek do owsianki, niemniej według mnie jej bardzo intensywny waniliowy smak czyni ją o wiele atrakcyjniejszą jako ów zamiennik, a nie dodatek porównywalny do dżemu.

jabłkowe gofry z quinoa

jabłkowe gofry z quinoa/1 porcja/
- 1/4 szklanki mąki  z kaszy quinoa*
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/4 jabłka
- 1 płaska łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej**

Mąki przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, stopione masło, mleko i syrop z agawy, a następnie miksujemy razem wszystkie składniki. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do masy i dokładnie z nią łączymy. Pieczemy gofry do zarumienienia w nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy. 
*mąkę z kaszy quinoa możemy uzyskać poprzez zmielenie kaszy na mączkę w blenderze
**pastę waniliową można zastąpić ekstraktem z wanilii, ziarnami z laski wanilii lub po prostu pominąć ten składnik.
jabłkowe gofry z quinoa

36 komentarzy:

  1. Opis pasty waniliowej bardzo mnie przekonał:) Lubię wanilię, chociaż kiedyś patrzeć ani wąchać, ani tym bardziej jeść jej nie znosiłam.

    Smacznie zjadłyście^

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam Kawałek ! A ja wole gotować sama, nielubi jak ktoś się koło mnie krząta i przeszkadza haha

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł i gofry naprawde ładnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam tą kaszę w Almie, także jak będę w najbliższym czasie to chętnie kupię!
    wasze wspólne gofrowe śniadanie zachwyca! do tego smak jabłka z cynamonem <3 pyszny klasyk! i ta pasta waniliowa również kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie bym zjadła takie goferki :) Nigdzie nie widziałam takiej pasty niestety. Gdzie kupiłaś? Cena przypomina cenę ekstraktu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam w notce link do tej pasty. :) Cenowo możesz porównać.

      Usuń
  6. uwielbiam wanilię ;) więc ta pasta musi być pyszna! a gorfy prezentują się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne i zdrowe gofry- czegóż chcieć więcej z rana? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnio gdzie się nie pojawię na blogu, widzę gofry:D zapraszam na szczypte soli:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam gdzieś jeszcze resztkę komosy, nie wykluczone, że wypróbuję taką wersję gofrów. ciekawe czy przebiją cukiniowe owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobaczymy, zobaczymy :) Daj znać, jak wypróbujesz.

      Usuń
  10. Masz rację sniadanie przygotowywane z kimś nawet na odległość smakuje lepiej :) Będe musiała zrobić takie gofry bo smacznie wygladają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspólnie i do tego tak pysznie :) Koniecznie muszę spróbować przepis, mam mąkę ryżową, komosę uwielbiam.. nic tylko robić te gofry! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeju, jakie egzotyczne składniki, na pewno pyszne śniadanko miałaś!

    OdpowiedzUsuń
  13. ta pasta musiala być obłedna...zreszta pewnie gofry również !!!
    SZKODA ,że nie mam gofrownicy :(((

    Zapraszam do mnie
    ealthy-eating-lifetime.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Zachęciłaś mnie do zakupu tej pasty waniliowej. Następnym razem zamówię, jak do tej pory brałam u Skworca po kilkanaście lasek wanilii. (;

    OdpowiedzUsuń
  15. quinoa - uwielbiam !!!!!! swietny wpis:)))))))))

    OdpowiedzUsuń
  16. od dłuższego czasu mam ochotę na gofry, ale niestety nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale jestem ciekawa tego smaku!
    A pasta waniliowa, myślę, że mogłaby być moją słabością; D

    OdpowiedzUsuń
  18. gofry i ta pasta, kusisz mnie, a ja już po obiedzie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. pasta waniliowa? chciałabym, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  20. pięknie :) a ta pasta wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziewczyny, ale kusicie! :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  22. no, widzę że wykorzystałaś produkty, które niedawno dostałam i teraz wiem co z nimi zrobię! ;)
    Pyszne te gofry.
    A na pastę się czaiłam, ale postanowiłam wypróbować później ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. ale wariacje z tej komosy :D ale mnie skusiłaś tą pastą *-*

    OdpowiedzUsuń
  24. czekałam na tę opinię o paście waniliowej, wydaje się interesująca :) a gofry, też ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  25. ta pasta musiała pasować do nich idealnie.. :)
    Aż tutaj czuję jej zapach przeplatany jabłkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam gofry na wszystkie sposoby świata, prezentują się pysznie, zazdroszczę !

    OdpowiedzUsuń
  27. Odpowiedzi
    1. http://www.skworcu.com.pl/848,pl_pasta-z-wanilii-100g-nowosc!!!.html tutaj :)

      Usuń
  28. A czy można użyć płatków z quinoa? Anka z Dobrzynia nad Drwęca

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.