chocolate zucchini oatmeal with almond milk, ricotta and figs
Figi, ricotta i mleko migdałowe to niewątpliwie smakowite połączenie, a mleko migdałowe zrobione samemu smakuje lepiej niż kupne. Zapisuję je w pamięci jako jedne z ciekawszych kulinarnych doświadczeń i tym samym zaczynam nowy tydzień. Z ulubioną owsianką.
/1 porcja/
- 1 szklanka dowolnego mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka syropu karmelowego*
- 1 łyżka syropu karmelowego*
- 1/3 średniej cukinii (ok. 100g)
Mleko mieszamy i podgrzewamy z syropem z agawy i kakao. Kiedy będzie się gotować, wsypujemy płatki owsiane oraz startą na tarce, odciśniętą z nadmiaru soku cukinię. Kiedy całość nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji, dodajemy łyżkę sosu karmelowego, trzymamy chwilę na gazie, a następnie przelewamy do miseczki. Na noc zostawiamy w lodówce - na zimno smakuje najlepiej.
*można pominąć
*można pominąć
/ok. 1l mleka/
- 1 szklanka migdałów
- 4 szklanki wody + woda do zalania migdałów
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na 8 godzin. Po wyznaczonym czasie odlewamy wodę i płuczemy migdały. Następnie z dodatkiem 4 szklanek wody miksujemy je w blenderze, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Durszlak lub sitko wykładamy gazą, przelewamy przez nią płyn i dokładnie odciskamy migdałową papkę. Przelewamy do butelki. Mleko może stać w lodówce 3-4 dni.
Pyszności od rana! To mleko musi być super. ;)
OdpowiedzUsuńGdzieś mam zachowany sposób na mleko migdałowe, ale jakoś nigdy nie mogłam się za nie zabrać. Twoja opinia na jego temat jest bardzo motywująca
OdpowiedzUsuńteż jest to mój ostatni poniedziałek, echhhh :(
OdpowiedzUsuńAle mleko migdałowe sama zrobiłaś? Wow, super :) Musi być nieziemskie :)
Cała owsianka wygląda zbyt apetycznie, nie mogę na niej długo zawiesić oka :D
Dopiero co sierpień się skończył, a Ty już wypatrujesz kolejnego? Każdy z nas ma swoje cele, marzenia, terminy, do których gonimy, ale nie warto tak się na nie patrzeć, warto się rozglądać na boki podczas takiej wędrówki, może nas ominąć cała masa fantastycznych chwil, smaków, wydarzeń, smutków, śmiechu... a sierpień przecież i tak przyjdzie:)
OdpowiedzUsuńNie powiedziałam, że nie widzę niczego poza sierpniem. Napisałam o cieszeniu się jesienią i wiem, że jest wiele pięknych chwil w tym roku, których nie zamierzam zlekceważyć. Choćby te osiemnaste urodziny, choćby te codziennie rozmowy z najbliższymi mi osobami. :) Trzeźwo myślisz, ale w tym wypadku i ja to robię. Momentami jednak myślę o tej przyszłości. Może to też pomaga mi bardziej docenić to, co mam teraz, tak jakby nacieszyć się tym, co jest dobre w obecnej sytuacji.
UsuńNominowałam Cię do LB ;)
OdpowiedzUsuńInspirowałam się dziś twoim przepisem na ciasto marchewkowe- pyszne wyszło ;D
A mleko migdałowe piłam kupne i może dlatego mi nie podpasowało.
Świetny przepis ;) Koniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńPrzepyszne musiało być:)
OdpowiedzUsuńPołączenie fig i ricotty próbowałam na kanapkach i rzeczywiście bomba :D W owsiance musiało być przepyszne
OdpowiedzUsuńmi kupne mleko migdałowe nie za bardzo smakuje. jakiś czas temu zrobiłam sama i wypiłam szybciej niż je robiłam :) chyba pora je powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńA ja mleka migdałowego jeszcze nie piłam i bardzo jestem ciekawa, jak smakuje.
OdpowiedzUsuńFigi, moje figi<3
przepis zachowam i na pewno wypróbuję jak tylko będzie okazja :))
OdpowiedzUsuńna przykład przy okazji robienia takiej wypasionej owsianki!
Ja po pierwszym dniu na uczelni też modlę się już o wakacje :) Owsianka wygląda cudownie! Nie próbowałam mleka migdałowego domowej roboty, ale może kiedyś sobie zrobię, bo te kupne nie za bardzo mi przypadło do gustu. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, według mnie jest różnica smaku między kupnym a domowym. :)
Usuńdomowe mleko migdałowe! zrobię, z twojego przepisu nie może się nie udać ;) kupne mi nie podeszło, dlatego chętnie spróbuję domową wersję :)
OdpowiedzUsuńczekoladowa cukiniowa owsianka - nic dodać nic ująć, jedna z najlepszych, które odkryłam dzięki tobie :)
Cieszę się! :)
Usuńo, mleko migdałowe :) Ciekawie :)
OdpowiedzUsuńOwsianka na tym mleku musiała być genialna :)
OdpowiedzUsuńBo domowe mleko to jest to! Migdałowe i kokosowe to już u mnie prawie że codzienność ;)
OdpowiedzUsuńI śliczna miseczka! Z home&you?
Szczęściara :D
UsuńTak! :)
figa i ricotta łączą się w idealny sposób :) mleko migdałowe również mnie skusiło ;>
OdpowiedzUsuńTo mleko migdalowe omom ! a owsianka to juz w ogóle <3
OdpowiedzUsuńto musiało być pyszne! *__* robiłam już kiedyś to mleko migdałowe i było genialne<3
OdpowiedzUsuńDomowe mleko migdałowe- też planowałam, może kiedyś zrobię :) Wygląda przepysznie :) Uwielbiam tą miseczkę!
OdpowiedzUsuńOptymizm- tak trzymać :) Już niedługo wakacje! ;) Pamiętam jak cieszyłam się, że mam jeszcze miesiąc, tyle wolnego- zleciał chyba najszybciej..
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńprzyślij mi butelkę takiego, błagam :)
OdpowiedzUsuńnie mam nic przeciwko :)
UsuńJak tylko znajdę czas to zrobię mleko migdałowe, akurat mam migdały w domu :) Nigdzie nie mogłam go kupić, ale jak można je zrobić to po co kupować :D
OdpowiedzUsuńŚniadanie zachęca, uwielbiam owsianki - zwłaszcza jesienią i zimą. Idealne ciepłe, rozgrzewające, dające kopa śniadanie :) Też myślę o wakacjach, choć mnie motywuje myśl, że minął już miesiąc i czekam chociażby do maja, w którym już praktycznie za dużo robić nie będę w szkole, ale teraz chcę dać z siebie 120%, by potem odpocząć ze świadomością, że jest po czym.
OdpowiedzUsuńfajny ten przepis na mleko! muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń