FAQ


Macie pytanie odnośnie któregoś z moich przepisów? Sprawdźcie, czy znajduje się tu na nie odpowiedź. Jeśli nie, nie wahajcie się i zostawcie w komentarzu swoją prośbę. Postaram się jak najszybciej na nią odpowiedzieć. Najczęściej powtarzające się pytania wraz z odpowiedziami zamieszczone będą tutaj.

  • Czym mogę zastąpić syrop z agawy?

Zarówno syrop z agawy, jak i stewię oraz inne substancje słodzące, których używam w swoich przepisach, można zastąpić pokrewnymi odpowiednikami: cukrem białym, brązowym, trzcinowym, miodem, słodzikiem, syropem klonowym itp.

  • Czym mogę zastąpić mąkę żytnią?
Mąkę żytnią można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą, orkiszową, razową lub pszenną. Można zastąpić ją także miksem bezglutenowym, a także kombinacją różnych mąk bezglutenowych: ryżową, gryczaną, kukurydzianą itp. Trzeba się jednak liczyć z tym, iż używając którejś z mąk bezglutenowych, smak przygotowanej potrawy także ulegnie lekkiej zmianie.

  • Czym mogę zastąpić laskę wanilii?
Laskę wanilii można zastąpić dodając do dania kilka kropel olejku wanilinowego, ekstraktu z wanilii, ewentualnie cukru wanilinowego lub pasty z wanilii.

  • Czego lepiej użyć zamiast laski wanilii? Olejku czy ekstraktu?
Najlepszy jest oczywiście ekstrakt z wanilii,gdyż jest to naturalny wyciąg z prawdziwej wanilii, zaś, olejki są otrzymywane sztucznie. Niemniej jednak ilość olejku, jaką używa się do wypieków i deserów, nie jest w stanie zaszkodzić zdrowiu. Natomiast jeśli chodzi o smak, nie ma wielkich różnic między ekstraktem a olejkiem. Można używać ich wymiennie.

  • Czym mogę zastąpić dodatek proszku budyniowego?
Proszek budyniowy można zastąpić, używając takiej samej ilości mąki lub skrobi ziemniaczanej, a także aromatu (olejek, cukier, owoce) jaki miał mieć budyń. 

  • Jakie wymiary ma Twoja zielona kokilka?
Ta kokilka ma wymiary  16cmx8cm i jest głęboka na 4cm.

  • Jakie wymiary ma Twoja biała kokilka?
Ta kokilka ma wymiary 10x11cm i jest głęboka na 4.5cm. 

  • Jaką masz gofrownicę?
Mam gofrownicę Tefal Ultra Compact 6850 i bardzo ją sobie chwalę.

  • Na jakiej patelni najlepiej smażyć placuszki i naleśniki?
Polecam patelnię teflonową lub ceramiczną. Ciasto nie przywiera do dna patelni już po przetarciu powierzchni lekko natłuszczonym wacikiem, a czasem i bez tego zabezpieczenia.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.