naleśniki śmietankowe z twarożkiem i suszoną marakują
cream crepes with cottage cheese and dried passion fruit
Już jutro, to już jutro. Ostatnie leniwe śniadanie przed wyjazdem.
Jakiś czas temu otrzymałam patelnię Neoflam. Wypróbowałam już ją tego samego dnia, i tak właściwie powinnam dodać też, że ostatnio placki i naleśniki goszczą u mnie jeszcze częściej, niż zwykle. Częściej, bo i w końcu smażę je na czymś naprawdę porządnym. Dotychczas byłam zadowolona z posiadanych patelni, ale ta zdecydowanie pobija je wszystkie, i nie uznałam tak tylko po nazwie "patelnia do naleśników". Postawię sprawę jasno - przy tej patelni nauczyłam się przewracać naleśniki rękoma. ;)
Producent na stronie przedstawia sprawę jasno:
"Patelnia wykonana jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno o grubości 5mm i solidna konstrukcja ścianek gwarantuje, że patelnia nie wybrzuszy się i nie odkształci podczas użytkowania. Od wewnątrz i na zewnątrz patelnia pokryta jest powłoką ceramiczną, składającą się głównie z dwutlenku krzemu z niewielkim dodatkiem około 20 minerałów m.in. żelaza, srebra. Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Powłoka ceramiczna ma doskonałe właściwości nieprzywierające i dużą odporność na zadrapania."
Ja z kolei dodam, że mimo iż nie jestem znawcą, jeśli chodzi o patelnie, ta jest naprawdę bardzo dobra. Do smażenia wymagana jest minimalna ilość tłuszczu, patelnia równomiernie, szybko się nagrzewa, a i myje się ją błyskawicznie. Nie pozostaje mi nic innego, jak szczerze ją polecić, a przy okazji podzielić się przepisem na naleśniki, w których rozsmakowałam się już jakiś czas temu - poza tym, dodam tylko, że nie ja jedna.
/1 porcja/
- 50g mąki żytniej (typ 720)
- 1 jajko
- 140ml mleka
- 30ml kremówki
- odrobina ekstraktu z wanilii
- olej kokosowy do smażenia
Mąkę, jajko, ekstrakt, mleko i kremówkę zmiksować na gładką masę, a następnie odstawić na 15-20 minut*. Na rozgrzaną z niewielką ilością tłuszczu patelni chochlą nakładać ciasto, smażąc naleśniki do zarumienienia.
*nie jest to konieczne, jednak naleśniki przygotowane w ten sposób są według mnie smaczniejsze.
Producent na stronie przedstawia sprawę jasno:
"Patelnia wykonana jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno o grubości 5mm i solidna konstrukcja ścianek gwarantuje, że patelnia nie wybrzuszy się i nie odkształci podczas użytkowania. Od wewnątrz i na zewnątrz patelnia pokryta jest powłoką ceramiczną, składającą się głównie z dwutlenku krzemu z niewielkim dodatkiem około 20 minerałów m.in. żelaza, srebra. Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Powłoka ceramiczna ma doskonałe właściwości nieprzywierające i dużą odporność na zadrapania."
Ja z kolei dodam, że mimo iż nie jestem znawcą, jeśli chodzi o patelnie, ta jest naprawdę bardzo dobra. Do smażenia wymagana jest minimalna ilość tłuszczu, patelnia równomiernie, szybko się nagrzewa, a i myje się ją błyskawicznie. Nie pozostaje mi nic innego, jak szczerze ją polecić, a przy okazji podzielić się przepisem na naleśniki, w których rozsmakowałam się już jakiś czas temu - poza tym, dodam tylko, że nie ja jedna.
/1 porcja/
- 50g mąki żytniej (typ 720)
- 1 jajko
- 140ml mleka
- 30ml kremówki
- odrobina ekstraktu z wanilii
- olej kokosowy do smażenia
Mąkę, jajko, ekstrakt, mleko i kremówkę zmiksować na gładką masę, a następnie odstawić na 15-20 minut*. Na rozgrzaną z niewielką ilością tłuszczu patelni chochlą nakładać ciasto, smażąc naleśniki do zarumienienia.
*nie jest to konieczne, jednak naleśniki przygotowane w ten sposób są według mnie smaczniejsze.
Śmietankowe naleśniki brzmią świetnie :D
OdpowiedzUsuńNa tę chwilę nie myślę o zmianie patelni, ale może kiedyś pokieruję się Twoją opinią ;P
pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńnalesniki, mniam!:)
OdpowiedzUsuńpatelnia wygląda na mega dobry sprzęt :)
dobra patelnia to skarb;)
OdpowiedzUsuńO ja! Ale genialne! Mniam, az mam ochote na naleśniki, tak teraz, w tym momencie!;D
OdpowiedzUsuńwpadam na naleśniki! :D
OdpowiedzUsuńdobra patelnia jest bardzo ważna:) dla takich naleśników warto:)
OdpowiedzUsuńDobra patelnia w domu to podstawa bo np. ja nie wyobrażam sobie życia bez naleśnik, placków, omletów czy jajecznicy :D
OdpowiedzUsuńŚmietankowe naleśniki..takie jakie jadłam na wakacjach! Z pewnością się równie pyszne :)
Ja też, ja też... ;)
UsuńJakie cieniutkie i delikatne! :)
OdpowiedzUsuńMoje zawsze puchate są :D
mniam, wyglądają na bardzo delikatne :) ja muszę sobie kupić nową patelnię, bo ta którą mam do smażenia naleśników już się troche zużyła :)
OdpowiedzUsuńNo tak, zapewne wiele już placków "przeżyła" :)
Usuńja zainwestowałam 2 lata temu w urządzenie do naleśników, i jestem meega zadowolona ;) jest dobre i na piknik, gdy nie ma płyty grzewczej czy pod domki ;) muszę wypróbowac twój przepis, z kremówką ;)
OdpowiedzUsuńtez mi się ostatnio marzyły nalesniki:) zrobiłam na wczorajsze śniadanie, zniknęły wszystkie!:D uwielbiam!
OdpowiedzUsuńbardzo delikatne naleśniki, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMoja patelnia już się prawie wysłużyła. Chyba czas pomyśleć o nowej:)
OdpowiedzUsuńA ten Twój przepis z kremówką muszę wypróbować :)
Też mam jedną nową świetną patelnię, ale ona poczeka do momentu wprowadzki do mojego nowego mieszkania, więc póki co zadowalam się pozostałymi;)
OdpowiedzUsuńEch, te Twoje naleśniki. Cieniasy^^ :))
też musze pomyslec o jakiejs patelni do nalesników... zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńno, patelnia brzmi na dobrą! i naleśniki też, a ta suszona marakuja mnie bardzo zaintrygowała :)
OdpowiedzUsuńzjadałabym! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dawno nie jadłam naleśników i narobiłaś mi ochoty na takie ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńTeż chcę kupić patelnię do naleśników.
OdpowiedzUsuńA Twoje śniadanie takie delikatne ^^
Jakie delikatne :)
OdpowiedzUsuńpatelnia chyba zaliczyła test pozytywnie ?
Nie dziwię się, że jesz je częściej, bo naprawdę mają w sobie to coś! Świetna patelnia, zazdroszczę takiej!
OdpowiedzUsuńu Ciebie zawsze pysznie i inspirujaco:)))pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ kremówką, no proszę :> idealne jak zawsze, i śliczny talerzyk!
OdpowiedzUsuńmąka żytnia mnie zdziwiła
OdpowiedzUsuńa dlaczego? :)
Usuńja właśnie też kupiłam nową patelnię:D
OdpowiedzUsuńa naleśniki z kremówką, muszą być pyszne <3
Omomom, takie naleśniki nie mogą być niedobre :)
OdpowiedzUsuńWidziałam te patelnie u mnie w CH, zawsze mnie ciekawiły :D
OdpowiedzUsuńSuszona marakuja? Gdzie kupiłaś?
OdpowiedzUsuńNiemiecki market.
UsuńZazdroszczę Ci jej!;p
OdpowiedzUsuńOdchodzą od patelni pięknie ;)
OdpowiedzUsuńDelikatne mniam ;)
U mnie dzisiaj nalesniki na obiad...tesknilam za ich smakiem :) Ja tez zawsze odkladam ciasto na 15 do 30 minut. Nie wiem czy sa lepsze, ale od kad tak robie zawsze wychodza :)
OdpowiedzUsuńPonoć skrobia z mąki się uwalnia, może coś w tym jest :)
Usuńmam tą patelnię i uwielbiam ją , wychodzą świetne naleśniczki co widać po twoim pysznym śniadaniu ;)
OdpowiedzUsuńNaleśniki cudo, wyglądają bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńpyszne, delikatne naleśniczki, kusi mnie ta marakuja : )
OdpowiedzUsuńSkoro z kremówką, to musiały być niebanalnie delikatne i pyszne.
OdpowiedzUsuńZazdrość mnie zżera! :)
Twoje też smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńZachwyca mnie cienkość naleśników. Nigdy mi takie nie wychodzą :)
OdpowiedzUsuńta kremówka w cieście wpływa jakoś specjalnie na coś? czy po prostu dodałaś ją bo nie miałaś innej? ;)
OdpowiedzUsuńWpływa, naleśniki są bardzo kremowe :)
UsuńŚmietankowe, cieniutkie i bardzo delikatne.. Musiały być genialne!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę patelni, ale chyba zasugeruję się Twoją;)
suszona marakuja i olej kokosowy dodają finezji tym naleśniczkom <3
OdpowiedzUsuńKusicie tymi naleśnikami *.* Takie cienkie to moje ulubione!
OdpowiedzUsuńtest przeszedł pomyślnie sądząc po cieniutkich naleśnikach, na byle czym chyba takie ciężkie do uzyskania :)
OdpowiedzUsuńmam lenia i nie chce mi się robić nalesników, ale jak tak patrze.. kurcze no :D
OdpowiedzUsuńChcę mieć taką patelnię, chcę bardzo! :) Naleśniki idealne, musiały być bardzo rozpływające w smaku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśnikowe patelnie :) Mam taką wielką, okrągłą, elektryczną i wychodzą najlepsze naleśniki :) Pyszne, cienkie, mniam :)
OdpowiedzUsuńi u mnie dziś naleśniki, zgrałyśmy się :)
OdpowiedzUsuńnaleśniki chmurka :D
OdpowiedzUsuńIdealna patelnia do naleśników i omletów.
OdpowiedzUsuń