ricotta hotcakes z kremowym serkiem i dżemem wiśniowym
ricotta hotcakes with creamy cheese and cherry jam
Mniej stresu, proszę.
Nie lubisz awokado albo jeszcze nie trafiłeś na zestawienie, w którym naprawdę Ci smakuje? Piątka, ja też. Chociaż zdrowe to ono jest, prawda?
No to do rzeczy.
Jakiś czas temu za sprawą Badapak.pl w moje łapki wpadł olej z awokado. Wiedziałam, że chcę go przetestować.
No to do rzeczy.
Jakiś czas temu za sprawą Badapak.pl w moje łapki wpadł olej z awokado. Wiedziałam, że chcę go przetestować.
"Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany olej z awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol." - Tak mówi producent. Przed użyciem wiedziałam przynajmniej, że jeśli coś będzie nie tak, przynajmniej chciałam dobrze.
Przez ostatnie tygodnie nasmażyłam, narobiłam sałatek, a dzisiaj użyłam ów oleju do placków, które prezentują się mniej lub bardziej wdzięcznie powyżej. Wnioski? Nie jestem taką masochistką. Jest dobrze.
W smaku jest lekko orzechowy, a z wyglądu - ciemnozielony. Świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do polewania nim gotowych potraw. Warto dodać, iż posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania.
U mnie znalazł zastosowanie w dzisiejszych plackach, które, nawiasem mówiąc, są jednymi z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych, jakie jadłam. Słynne ricotta hotcakes Nigelli, które zwykle robię na obiad lub obiadokolację, tym razem wylądowały u mnie o poranku.
- 125g serka ricotta
- 50g mąki orkiszowej
- 1 jajko, osobno białko i żółtko
- 65ml mleka
- 1 łyżeczka oleju z awokado
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka stewii
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron.
olej z awokado o posmaku orzechowym? no to mnie zaintrygowałaś :D
OdpowiedzUsuńa w takich plackach to już w ogóle musiał być ciekawym dodatkiem ;)
Ja jeszcze nie próbowałam avocado ale jakoś mi się nie śpieszy :) Jakoś ten owoc mnie nie zachęca. A co do placków uwielbiam te z ricotty, są takie delikatne i rozpływające się w ustach <3 Tylko często moja ricotta za szybko znika i nie starcza mi na te placki ;D
OdpowiedzUsuńgdzie mozna kupic taki olej? :D Bo rowniez nie przepadam za awokado ;p
OdpowiedzUsuńHmm, ja zdobyłam poprzez Badapak.pl
UsuńJa tam bardzo lubię awokado. Często jem solo lub skropione sokiem z cytryny. :) Ale taki olej to też bym chciała bo już o nim gdzieś czytałam i mnie zaciekawił. :D
OdpowiedzUsuńja awokado lubię tylko w wersji czekoladowego kremu. dobre i to :D na wytrawnie mi nie smakuje :< ten olej to świetny pomysł ;) meeega zdrowy! ;)
OdpowiedzUsuńrówniutka góra placków - jak to zawsze u Ciebie ;) wyglądają przepysznie.
Lubię awokado i to bardzo ;) Nawet nie wiedziałam o istnieniu takiego oleju, a opis zachęca bardzo aby go spróbować;)
OdpowiedzUsuńNienawidzię, nienawidzę, awokado!
OdpowiedzUsuńA ricotta hotcakes smakowite :)
No to do takiej jego formy na pewno byś się przekonała ;)
UsuńPróbowałam awokado, ale solo i zraziłam się do niego, chyba nie było jeszcze dojrzałe. Jak tylko nadarzy się jakakolwiek okazja, spróbuję go jeszcze raz..być może zrobię takie placki? :)
OdpowiedzUsuńja nie próbowałam, ale mój tata tak i powiedział ze mu nie smakuje.
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu zrobić te z ricotty ^^
Nie lubię awokado i mam w nosie jego prozdrowotne właściwości, nie dam się zwariować i nie będę go jeść tylko dlatego, że jest zdrowe, skoro mi nie smakuje:p Ale naprawdę miałam kilka podejść...
OdpowiedzUsuńAle, ale, ale!
Ten olej to nie do końca awokado, mogłabym się na niego skusić:)
No i piątka ;) Nie wszystko, co zdrowe, musi smakować. Niemniej ten olej jest naprawdę w porządku i tym lepiej, że ma takie właściwości.
Usuńu mnie dziś też placuszki ;)
OdpowiedzUsuńolej z awokado - mniamu ;))) również testuję :)
Miałam je dzisiaj robić, ale bałam się, że mój smak zawiedzie przez samopoczucie :(
OdpowiedzUsuńZostaje mi podziwiać Twoje pyszne placuszki! :-)
Nie słyszałam nigdy o tym oleju :D awokado lubię, ale 'rozciapciane' na kanapce, tak żeby samo chrupać to jakoś niet :D
OdpowiedzUsuńLubię awokado, najbardziej mi smakuje podjadane po kawałeczku przed dodaniem do sałatki :) Mogłabym jeść te owoce jak jabłka, a za olej to bym sobie ogonek dała uciąć :< pewnie wszystko bym nim polewała :))
OdpowiedzUsuńJa lubię awokado ale tylko na słodko,w wersji wytrawnej mi nie smakuje. Np. w takiej paście, którą ostatnio robiłam- przepyszna była ! A oleju nie próbowałam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńLubię avocado, ale jeśli jest dobrze przygotowane. Jedzenie surowego łyżeczką jakoś do mnie nie przemawia :P A placuszki wyglądają przepysznie! jeszcze ich nie próbowałam, a chyba warto! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa awokado uwielbiam, jestem jeg gromną fanką, bo smakuje idealnie na wytrawnie i na słodko. I chyba właśnie przez to chciałabym spróbować oleju z tego owocu. Zazdroszczę, że miałaś tę okazję!
OdpowiedzUsuńKochana, zrobiłam dzisiaj twoje naleśniki, które miałaś wczoraj, zwalają z podium moje ulubione d tej pory, przynajmniej na jakiś czas ;) dziękuję! :*
Jej, bardzo się cieszę, że tak Ci smakowały :*
UsuńMoże Tobie udałoby się przekonać mnie do awokado? ;)
no ja za awokado nie przepadam... dobry pomysł z tym olejem ;D poza tym uwielbiam ricottę i te pyszne delikatne placuszki *-*
OdpowiedzUsuńJa awokado bardzo lubię, takie samo, do sałatek albo jako element koktajlu...
OdpowiedzUsuńale ten pomysł z olejem z awokado bardzo mi się podoba. Jestem ciekawa jego smaku. A placuszki pyycha :)
Ja też nie lubię awokado :D Ale ten olej ciekawy... Jak na razie mam olej kokosowy, który swoją drogą jest świetny! Nie wiem czy próbowałaś, ale polecam i również bardzo zdrowy :)
OdpowiedzUsuńAle jak skończy mi się ten to sprawię sobie ten z awokado :)
No i śniadanie, oczywiście pyszne :)
Próbowałam kilka razy, faktycznie dobry :) Teraz chcę spróbować sezamowego.
UsuńA ja ostatnio właśnei polubiłam awokado.. i to bardzo! :D
OdpowiedzUsuńJa się do awokado raczej nie przekonam nigdy, nie moje smaki :D
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam zjeść awokado, ale jakoś nie moje smaki. Spróbuję z nim jeszcze raz dla pewności:)
OdpowiedzUsuńRacuszki wyglądają pyszniasto:)
O tak, zaliczam się do tej grupy, której nie udało się trafić na odpowiednie zestawienie. Próbowałam i kompletnie mi nie smakowało, ale mam zamiar zrobić jeszcze jedną próbę ;-)
OdpowiedzUsuńRicotta hotcakes kiedyś u mnie gościły i zachwyciły mamę i brata, mnie nie.
Brat widać jeszcze nie dorósł do tego smaku ;)
Usuńmuszę w końcu zrobić placki z ricotty, skoro już się do niej przekonałam :) co do oleju z awokado, jadłam kiedyś w sałatce u znajomej, jest idealny do sałatek.
OdpowiedzUsuńp.s. dodałam przepis na placki, może troche za późno jak na kolację, ale na jutro jak znalazł :)
18? Jeszcze nie jest za późno ;)
UsuńAnitko, jeśli miałabyś chwilkę, napisz do mnie mejla, mam do Ciebie ogromną prośbę.
OdpowiedzUsuńjak pierwszy raz spróbowałam awokado w koktajlu i w tostach to myślałam, że się... no nie ważne ;p druga próba to były placki z awokado no to to już zdecydowanie coś lepszego :D ten olej to całkiem ciekawa i fajna sprawa musi być :)
OdpowiedzUsuńOstatnio widziałam tej olej :) Świetnie, że można smażyć na nim, grillować.. chyba się skuszę :) Choć awokado i tak uwielbiam, nawet solo :D
OdpowiedzUsuńPlacki wyglądają wspaniale, delikatne, równiutkie! :)
nie słyszałam jeszcze o takim oleju, zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńJa tam kocham awokado!
OdpowiedzUsuńSpróbuj może na kanapce zestawienie ser żółty +awokado.
Albo na słodko awokado+miód+kakao wychodzi obłędna nutella<3.
A o oleju to ja nawet nie słyszałam...
Placuszki pychotka :)
awokado? ble :D mam uraz.
OdpowiedzUsuńAle placuchy bym wszamała <3
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJa jestem fanką awokado w sałatkach, a także w wersji grillowanej i zapiekanej. Taki olej mógłby być ciekawą alternatywą:)
OdpowiedzUsuńbędą takie z jabłuszkami , oj tak :)
OdpowiedzUsuń