2.04.2014

Smażony makaron orientalny. Jaki wok najlepszy?

makaron po chińsku
makaron po chińsku z kurczakiem

Wok - element kuchennego wyposażenia, który zawsze chciałam mieć. Nigdy jednak nie mogłam zdecydować się, który wybrać - który byłby najlepszy, a właściwie, który byłby w ogóle odpowiedni. Koniec końców wybrałam Wok Amie 30cm firmy Neoflam. Jakiś czas temu ktoś w komentarzu pytał mnie o patelnie, jakie mogłabym polecić. Bez wahania wspomniałam patelnię do naleśników tej firmy, gdyż w istocie - przez ponad rok intensywnego użytkowania ani razu mnie nie zawiodła, a patrząc na jej obecny stan, sytuacja nie ulegnie prędko zmianie. Uznałam, że sytuacja powtórzy się w przypadku woku. Jak na razie, jestem z niego bardzo zadowolona. 
makaron po chińsku z warzywamiWok, co można zauważyć już na samym początku, jest bardzo solidny. Wykonany jest z aluminium,, a jego dno zostało pokryte specjalną powłoką ceramiczną Ecolon. Powłoka Ecolon składa się z ceramiki - w jej skład wchodzi także krzemionka. Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Jest to powłoka zupełnie nieszkodliwa dla ludzi oraz środowiska. Składa się ona z kilku warstw. Szybko przewodzi ciepło, ma właściwości nieprzywierające, a także dużą odporność do zadrapania. Do smażenia na niej wystarczy użyć niewielkiej ilości tłuszczu, choć można zarówno zrezygnować z tłuszczu, jak i smażyć w niej na głębokim oleju. 
Co ważne, naczynie jest przeznaczone nie tylko do kuchenek palnikowych, ale i indukcyjnych - i właśnie dzięki temu mogę z niego korzystać. Nadaje się też do mycia w zmywarce, choć dzięki nieprzywierającej powłoce mycie naczynia zajmuje zaledwie kilka chwil. 
Przez ostatni miesiąc dzięki nowemu wyposażeniu często pojawiały się u mnie dania kuchni orientalnej. Jedną z nich był przepyszny makaron, na który przepis dziś zaprezentuję. Robi się go błyskawicznie, a jest jednocześnie bardzo dobrą propozycją na zdrowy obiad, który zasmakuje każdemu.

/3-4 porcje/
wok neoflam opinie- 250g makaronu chow main
- 200g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 75g fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chilli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól, pieprz

Marchewkę, papryki, cebulkę i kurczaka kroimy w cienkie paski. Mięso doprawiamy solą i odstawiamy. Siekamy czosnek, gotujemy fasolkę szparagową. Wyjmujemy w momencie, kiedy będzie jeszcze nieco twarda. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek i cebulę. Dodajemy do woka kurczaka oraz resztę warzyw i smażymy około 5 minut. Dodajemy pieprz. W międzyczasie gotujemy makaron. Wkładamy chow mein do garnka i zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 4, aż makaron będzie gotowy. Odcedzamy, na sitku polewając go jeszcze gorącą wodą, i przekładamy do woka. Dodajemy sos sojowy i mieszamy, aż składniki w woku dobrze się połączą.
szybki obiad przepis


W Nowy Rok z Superfoods

22 komentarze:

  1. Świetny pomysł na makaron, a takie orientalne smaki leżą w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. woku nie posiadam, jednak tej firmy mam patelnię na naleśniki i jest bez zarzutów, uwielbiam na niej smażyć tak samo jak kocham naleśniki :)
    podoba mi się to danie, bo nie wymaga wiele czasu, a można stworzyć coś pysznego na obiad :) tym bardziej sama przepadam za smakami orientalnymi, także tym bardziej chętnie wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chyba nigdy nie będę w posiadaniu woka. ale nigdy nie wiadomo.
    Ale ten makaron pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wok... to jest bardzo fajne naczynie, garnek... kuchenne urządzenie? Nieważne! Podoba mi się i jednoznacznie kojarzy mi się z kuchnią orientalną, bo jednak trudno, żeby się kojarzył z czymś innym... :) A że nie jestem fanką tamtejszej kuchni i te klimaty są mi obce, to i woka nie posiadam, ale chciałabym mieć, bo traktowałabym go jako nietypową garnko-patelnię;d

    Chociaz patrząc na składniki Twojego makaronu... nie ma tam nic, czego z przyjemnością bym nie zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale to pysznie wygląda ;) te warzywka na makaronie szczególnie :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Uwielbiam dania z woka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje smaki<3
    Ja dostałam woka od przyjaciółek na urodziny, z Ikei i też sobie chwalę; ) Z patelniami to jest tak, że ciężko wyczuć, która będzie super, a która do kosza. Znam parę osób, które pokusiły się o bardzo drogie i podobno dobre patelnie, a po roku musiały je wyrzucić. Dlatego tak ciężko teraz jest mi kupić patelnie ceramiczne; DD

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak delikatnie wygląda ten makaron! Aż chciałoby się wbić widelec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wok , mam w planach nabyć taki przyrząd kuchenny ale najpierw muszę wymienić kuchnie na większą:) danie wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie dania z woka to wygodna sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszelkie makarony, a te orientalne są obłędne *.* Twój wygląda bardzo smacznie, też chyba muszę zaopatrzyć się w wok :>

    OdpowiedzUsuń
  12. nie mam doświadczenia z wokami, ale mąż ostatnio mnie namawiał na kupno. Na pewno rozważymy ten neoflam, bo akurat mamy kuchenkę indukcyjną, a tak wielu woków na nie nie ma na rynku.
    Chińszczyznę bardzo lubię, ale w domu jej nie robię, może przez ten brak woka?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To całkiem możliwe! Wcześniej i u mnie dania tej kuchni gościły o wiele rzadziej. :)

      Usuń
  13. O takim makaronie pierwszy raz słyszę, niemniej danie brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. MNIAM! Dobry wok to moje marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zrealizowania, kochana! Przecież jesteś teraz w sercu kuchni orientalnej :D

      Usuń
  15. Cudna makaronowa kompozycja :)
    A taki wok w mojej kuchni to mi się marzy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Po chińsku też lubię makaron. Swojego czasu pokazałam przepis na blogu. Na pewno wypróbuję Twój, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie ! A wok to świetna sprawa dla tych co nie mogą żyć bez smażeniny, obróbka jest szybka i prosta :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. czekam aż się przeprowadzę do nowego mieszkania i wyposażam w pełni swoją kuchnię! :D
    jedną z pierwszych rzeczy będzie na bank wok !

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.