8.22.2014

Sernikowo-owsiany mus z żurawiną i pomarańczą / Oat cheesecake mousse with cranberry and orange

owsiany mus sernikowy

Przepis z serii "zagubione w aparacie", jeszcze z mojego dawnego miejsca zamieszkania. Swego czasu na nowo rozsmakowałam się w śniadaniowych musach wszelkiego rodzaju. Ochota na włączanie piekarnika może odejść, kiedy w międzyczasie znajdzie się w miseczkowej formie niejeden wypiek (a w obecnej sytuacji: nie wspominając o zupełnym braku czasu, kiedy czas zbierać się do pracy - lub na plażę). Wtedy przyda się coś sycącego, a zarazem lekkiego i szybkiego w przygotowaniu. Tam oto w międzyczasie przyszedł mi do głowy pomysł na spożytkowanie jednych z moich ulubionych płatków - ryżowych. W połączeniu z bazą na sernik w mojej wyobraźni danie to jawiło się jako przepyszne. Rzeczywistość mnie nie rozczarowała - próbując go po raz pierwszy wiedziałam, że na pewno jeszcze nieraz wrócę do tego musu. Czas pokazał, że się nie myliłam: wróciłam i mogę powiedzieć, że na stałe zagościł on w mojej kuchni.  Jest delikatny, sernikowy i subtelnie słodki - idealny do podania z syropem lub konfiturami, a także świeżymi owocami. Poniekąd może jest także jesienny, biorąc pod uwagę żurawinę i pomarańczę, niemniej z tego faktu zdałam sobie sprawę dopiero kilka dni temu, kiedy to także dowiedziałam się, że za trzy dni do angielskich Starbucksów powraca pumpkin spice latte. Nie rozwarstwiając jednak smaku na pory roku, ograniczę się już tylko do szczerego: polecam serdecznie! 

/1-2 porcje/
- 25g płatków owsianych
dietetyczny sernik owsiany- 25g płatków ryżowych
- 1/2 szklanki mleka
- 100g twarożku*
- 1 średnie jajko
- 1 pełna łyżeczka miodu
- 1,5 łyżki suszonej żurawiny
- 1 czubata łyżeczka skórki pomarańczy**
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu/ekstraktu waniliowego

Płatki owsiane mielimy w młynku lub blenderze. Płatki ryżowe oraz zmiksowane płatki owsiane gotujemy z mlekiem do zgęstnienia. W miseczce miksujemy twarożek, jajko i aromat waniliowy. Żurawinę, a następnie przygotowany wcześniej twarogowy miks dodajemy do gotujących się na wolnym ogniu płatków, cały czas mieszając. Gotujemy wszystko razem do ponownego zgęstnienia, pod koniec dosładzając masę miodem. Gotowy mus przekładamy do miseczki i podajemy z dowolnymi dodatkami. Na zdjęciu: truskawki i płatki kukurydziane w miodzie.
*dla uzyskania jeszcze bardziej kremowej konsystencji idealnej w przypadku deserów, twarożek naturalny/sernikowy możemy zastąpić ricottą lub kremowym serkiem typu philadelphia
**pominięcie tego składnika nie zmieni konsystencji dania, jednak warto pokusić się o ten pomarańczowy dodatek, który zdecydowanie podkręca smak dania
owsiany mus sernikowy



/1-2 servings/
- 25g oats
- 25g rice flakes
- 1/2 cup milk
- 100g quark*
- 1 medium egg
- 1 tsp honey
- 1,5 tbsp dried cranberry
- 1 heaped tsp orange zest**
- a pinch of salt
- a little bit vanilla extract

Blend oats. Bring the milk and salt just to a boil. Add the oats and rice flakes and turn the heat down to medium until the porridge is thick and creamy. In a separate bowl mix together quark, egg and vanilla extract until smooth and combined. Add dried cranberry, orange zest and quark batter to boiling oats and rice flakes. Cook until thick and smooth, stirring frequently. In the end, add honey and stir well. Serve with maple syrup, jam, marmelade or fresh fruits. In the photo: fresh strawberries and honey cornflakes.
*to make it even more creamy for a perfect dessert, use ricotta cheese or cream cheese (e.g. philadelphia)
**possible to leave out, but the orange aroma makes the dessert the best

14 komentarzy:

  1. nie raz robiłam podobne musy, zdecydowanie świetny pomysł na pożywne śniadanie :) fajne połączenie płatków owsianych i ryżowych, a do tego te pyszne dodatki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Take dobre rzeczy to tylko w tej kociej miseczce; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to nie jest wspaniałe? JEST! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcę go <3 Pięknie wygląda, i jest tak sugestywnie opisany... no chcę po prostu :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Że też pamiętasz przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Do zrobienia! Idealne sniadanie ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne śniadanie, a te truskawy na górze! mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za pyszności! A pomysł na mus podkradam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, to dopiero królewskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba jutro zrobię ;)
    P.S
    wysyłam maila!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.