9.14.2015

Wegański ziarnisty chlebek bananowo-dyniowy + INFO


Dzień dobry! Dziś przygotowałam dla Was chlebek pełen dobroci: płatków owsianych, jaglanych oraz gryczanych. Chlebek ten zawiera także mąkę kokosową. Jest odpowiedni także dla wegan, gdyż zamiast jajka użyłam połączenia wody oraz mielonego lnu, który - poza tym, że jest wspaniałą wegańską alternatywą dla jajka - jest pełen wartości odżywyczych oraz błonnika. Zamiast czekolady użyłam ziaren kakaowca, które wraz z bananem pobudzą mózg do działania oraz dodadzą energii na cały dzień. Na domiar tego, dynia oraz cynamon dodadzą temu wypiekowi wspaniałego jesiennego aromatu.

Ten chlebek bananowy zdecydowanie nie należy do najzwyklejszych, jednak swobodnie może konkurować z najpopularniejszą wersją tego wypieku (na którą przepis znajdziecie TUTAJ). Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - wierzę, że zakochacie się w nim równie mocno, co ja. 

Chciałam Was też prosić o polubienie FANPAGE Relish Meals na Facebook: musiałam usunąć poprzedni fanpage, gdyż niemożliwa była zmiana jego nazwy. Dlatego, jeśli chcecie być na bieżąco z blogiem, a także mieć wgląd w bardziej prywatne aspekty mojego życia (i gotowania), zapraszam Was do polubienia Relish Meals

A za dwa dni zaczynam studia... Sama nie mogę w to uwierzyć. Drugi rok. Czas płynie? Czas pędzi. 


/1 porcja/
- 30g płatków owsianych
- 20g płatków jaglanych
- 10g płatków gryczanych
- 10g mąki kokosowej
- 1/2 banana
- 2 łyżki puree dyniowego
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ziaren kakaowca
- 1 łyżka mielonego lnu + 2 łyżki ciepłej wody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 laski wanilii
- 1/4 szczypta cynamonu

Płatki owsiane, jaglane oraz gryczane zmielić na mąkę. Przesiać z mąką kokosową, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać wiórki kokosowe, ziarno kakaowca, ziarna z laski wanilii i "jajko" z mielonego lnu zmieszanego z wodą. Banana zblendować lub zmiażdżyć widelcem, a następnie połączyć z dynią oraz resztą składników. Masę przelać do zwilżonej kokilki i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podawać po ostudzeniu.


29 komentarzy:

  1. oj tak, często sprawiam sobie bananowe chlebki - uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam zrobić ostatnio podobny chlebek, ale w wersji pełnowymiarowej i wyszedł bardzo płaski i zakalcowaty. Nie wiem co zrobiłam źle, ale teraz spróbuję z Twojego przepisu i może będę w końcu usatysfakcjonowana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie wypieki z płatków! super chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie! Nie widziałam jeszcze połączenia banana z dynią .

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, to już tylko dwa dni?! ja 21 zaczynam, tak jak pisałam ;) nie umiem się doczekać <3
    pięknie wyrósł ten chlebek, oczywiście, że go zrobię - wegański, bananowy i z dynią! raj :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, prześwietny ten chlebek, a zdjęciami zachęciłaś mnie jeszcze bardziej - idealne! A pewnie dzięki bananowi, dyni i mące kokosowej bardzo wilgotny. Robię go sobie na jutro do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje wypieki zawchycają mnie za każdym razem :) na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny ten chlebek!Taki wilgotny - idealny

    OdpowiedzUsuń
  9. Ktokolwiek mi powie, że nie da się słodko, pysznie i zarazem zdrowo to odeślę go do tego właśnie przepisu. Uwielbiam jak ziarno kakaowca chrupie w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten chlebek bananowy jest perfekcyjny w każdym calu! Ale co mam się dziwić jak jest działa takiej wspaniałej osoby jak Ty :* :D

    OdpowiedzUsuń
  11. na pewno wykorzystam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Powodzenia na drugim roku! :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Czas pędzi nieubłaganie... Ja jeszcze niedawno byłam uczennicą, a teraz sama uczę w swojej dawnej szkole... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. hmm, kokilkę zwilżasz tylko wodą i to wystarczy? Nie przywiera później ciasto?
    Powodzenia na studiach. Wiem, że sobie świetnie poradzisz ;*
    a chlebek zrobię, jak tylko moje banany dojrzeją dostatecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwilżam olejem w sprayu :D Faktycznie trochę niejasno to ujęłam, poprawię - dzięki za pytanie!
      I dziękuję bardzo :) Już nie mogę się doczekać tego kolejnego roku.

      Usuń
  15. Domowe pieczywo to jest to ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowity ten chlebek :)
    Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwierzysz, że nigdy nie robiłam takiego prawdziwego, pełnowymiarowego chlebka bananowego? Dyniowy owszem, ale bananowego nigdy :) Taki pół na pół wydaje się ciekawym kompromisem, więc tylko czekam do następnego odpalenia piekarnika... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam domowy chleb. Nie ma nic lepszego, niż taki chrupiacy, jeszcze ciepły chlebek <3 Super, że zawiera make kokosowa - Kokos góra! :) Pozdrawiam, Connie

    OdpowiedzUsuń
  19. Dla mnie nowość. Myślę, że w przyszłości do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jesień jest stworzona dla takich ciast :) A dynia, jako jesienna królowa (obok gruszki) nadaje im nieziemskiego charakteru!
    Niesamowicie zazdroszczę Ci studiów w Anglii - czasem żałuję, że nie mam na tyle odwagi, żeby zostawić wszystko za sobą, ale... to też ma swoje plusy (;

    OdpowiedzUsuń
  21. pięknie wyrosło to ciasto, kusi zapachem;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie robiłam takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.