1.18.2014

Ciasto chilli&biała czekolada

ciasto z białą czekoladą
ciasto z ricottą

Kiedy swego czasu wybrałam się z przyjaciółką do Wrocławia, nie miałam w planów specjalnych zakupów. Jak to jednak w życiu bywa, do domu wróciłam z nową sukienką, bluzkami, a także pudełkiem syropów wypatrzonych na sklepowej półce. Syropów, które - podobnie jak zapewne ubrania - uległy mocy zimowych wyprzedaży. Pięć buteleczek syropów w zniewalających smakach pozbawiło mój portfel naprawdę symbolicznej kwoty, a przyniosło bez wątpienia wiele przyjemności. Ot, bez żadnych współpracy z firmą czy innych ceregieli, szczerze polecam ten zestaw.
Przechodząc jednak do sedna, czyli prezentowanego dzisiaj wypieku - kaszka dla dzieci to coś, co mimo upływu lat nie traci dla mnie na smaku. Wciąż do niej wracam. Nie da się jednak ukryć, że od kiedy gotowanie zajmuje mnie bardziej, niż kiedyś, zaczęłam oczekiwać czegoś więcej niż miseczki pełnej ciepłej, słodkiej kaszki. Mając dostęp do piekarnika, a w głowie słodką wizję - trzeba było coś upiec. Coś, czego słodycz jest przełamana subtelną nutą chilli, lekko przeniknięta wanilią, a koniec końców skontrastowana ze smakiem syropu czekoladowego oraz kawy. Dla mnie to wcielenie idealne niepozornej, dziecięcej kaszki.

/1 porcja/
- 45g kaszki mlecznej dla dzieci
- 100ml jogurtu naturalnego
jednoporcjowe wypieki- 75g serka ricotta
- 1 łyżka syropu o smaku białej czekolady z chilli*
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii**

Kaszkę zmiksować z resztą składników - poza białkiem. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połączyć z ciastem. Przelać do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać 35 minut. Pozostawić do ostudzenia, podawać solo lub w towarzystwie owoców lub innych słodkich dodatków. Ja podałam z syropem smakowym - "czekoladowy torcik z chilli". 
*jeżeli nie korzystamy z syropu, możemy zastąpić go, dodając do ciasta łyżeczkę cukru, minimalną ilość chilli oraz 2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej białej czekolady
**ekstrakt można zastąpić olejkiem wanilinowym
kolor: żółty

47 komentarzy:

  1. Ach, te Twoje sniadniowe wypieki <3 już sobie wyobrażam jakie to musi być delikatne dzięki ricottcie. Swoją drogą, zaintrygował mnie ten smak. Przyzwyczilam się łączyć chili z bardzo gorzką czekoladą, a z białą... to musi być jeszcze ciekawsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten zestaw to taki must have każdego kawosza, ale pewnie i nie tylko! świetne smaki syropów ,zaczaję się na niego ;)
    poza tym - kaszka dla dzieci? uwielbiam! w szafce mam schowaną bananową :p mimo iż malutka już nie jestem to z braku laku, od czasu do czasu po taką "papkę" sięgnę ;) tym bardziej, że jest pyszna!
    ty wyczarowałaś z niej fantastyczne ciasto! palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Syrop- chili i biała czekolada? nono ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda!
    A gdzie we Wrocławiu je kupiłaś, te syropy? Kuszą i to bardzo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) W Arkadach Wrocławskich muszę sprawdzić, bo tam jest Alma. :)

      Usuń
  5. Ale smaki! Choć bardziej podoba mi się ten pierwszy - biała czekolada + chilli

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam syropy z tej serii, tylko że do kawy. I powiem szczerze, że wcale mnie nie zachwyciły.. Jak dla mnie, trochę za sztuczne. Ale może te Twoje smakują lepiej? Wypróbuję, jeśli spotkam je w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie co do rafaello sz maki kokosowej.
    Otóż często robie kluski lane -2 łyżki maki orkisz i jajo do mleka; niedawno próbowałam robic to samo z kokosowej- wgl nie chciała mi napęczni ma tym mleku i tak...twoj przepis sie nie różni bardzo od tego mojego. Jak to ci wyszło? Długo musiałaś gotować? Wchłonęła całe mleko maka ? Opisz końcowy wynik, chce wiedzieć czy ponownie warto spróbować ponieważ ta maka jest bardzo droga. Przepraszam za moj polski ponieważ dopiero sie uczę. Pozdrowienia, Meg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluski lane a to rafaello trochę się różnią. Kluski to dla mnie takie kluseczki, a rafaello jest takim "budyniem". Ale tak, mąka napęczniała, całość nie była rzadka. Niemniej - 2 łyżki mąki to według mnie za mało. Mąka kokosowa jest specyficzna - bardzo chłonna, ale zauważyłam, że najlepiej na początku połączyć ją z mniejszą ilością płynu na zimno. Dlatego robiąc rafaello, najpierw łączę mąkę z połową szklanki mleka i jajkiem, czymś do słodzenia. Odstawiam na chwilę, zagotowuję mleko, a potem dodaję tę kokosową masę i mieszam na średnim ogniu. Wychodzi gęste, daję głowę.
      Jeżeli zdecydujesz się zrobić, daj znać, jak wyszło.
      Pozdrawiam serdecznie!

      PS: polski to trudny język, więc szczerze Cię podziwiam :) Ale w razie czego, zawsze możesz pisać po angielsku, nie będzie u mnie problemu.

      Usuń
    2. Chce sie wykazać, mysle ze dam rade wiec czemu nie okazać szacunku wobec polskiej autorki :)

      Usuń
    3. Jest mi naprawdę bardzo miło z tego powodu :)

      Usuń
  8. kaszka dla dzieci, no nie mogę, zaskakujesz! szczególnie w tak niedziecięcym połączeniu

    OdpowiedzUsuń
  9. biała czekolada z chilli, wyobraziłam sobie smak i niezmiernie mi się podoba! :D
    świetny wypiek! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wieki nie jadłam takiej kaszki !

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda tak pysznie, że och :))

    OdpowiedzUsuń
  12. a jakiej firmy te syropy? mam jedną maniaczkę takich słodzideł, chętnie bym jej sprawiła na jakąś okazję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.syropybarmanskie.pl/syropy/syropy-deserowe-5x50-ml - Victoria Cymes. :)

      Usuń
  13. Te syropy muszą smakować genialnie, żałuje, że w moich okolicach takich nie widziałam, bo połączenia smaków, aż wołają by ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejne świetne jednoporcjowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich kaszek, jako dziecko nie jadałam. I to było duże niedopatrzenie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Syropy bardzo kuszące, muszę się za nimi rozglądnąć :)
    A ten wypiek musiał smakować idealnie. Bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Akurat wczoraj kupiłam kaszkę dla dzieci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już wiesz, co z nią zrobić :)

      Usuń
  18. Ciastko z tej kaszki może być całkiem niezłe :)
    A te syropki mam w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam te kaszki dla dzieci , nie wiedziałam że można z nich takie cudo wyczarować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super pomysł, a ja chodziła tyle czasu koło tych syropów i nie wiedziałam, że tak fajnie można je wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A teraz skoro pomysł jest, to zachęcam do kupna i wykorzystania przepisu :)

      Usuń
  21. alee fantastyczny dodatek, taki syrop. muszę sie rozejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Tą kaszkę wprost uwielbiam, szczególnie solo! Miałam kupić jakiś czas temu, teraz tak zrobię :) Wypiek wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne ciastko! : )
    Ja bardzo lubię tą kaszkę i chętnie spróbuję! *.*

    OdpowiedzUsuń
  24. niebanalna kompozycja smaków. widok (i nie wątpię, że smak) zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jestem uzależniona od tej kaszki...: D Ale ciasta nie robiłam jeszcze z niej, myślę, że powinnam nadrobić, zdecydowanie<3 Nooo i te syropy!

    OdpowiedzUsuń
  26. to jak zawsze wygląda przecudownie i tak lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Również uwielbiam kaszkę dla dzieci. W takim połączeniu musiała smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Super wygląda ten przepis :D Muszę wypróbować! I piękne zdjęcia, jak zawsze!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Jakie zaskoczenie co z kaszki dla dzieci można zrobić fajnego:)

    OdpowiedzUsuń
  30. chyba czas kupić kaszkę dla dzieci!

    OdpowiedzUsuń
  31. wow:) zaskakujące, ale fantastyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Yes! Finally someone writes about makeup tips for brides with dark skin.


    Have a look at my webpage; latest feet mehdi designs for brides

    OdpowiedzUsuń
  33. tak wlasciwie to jakiej konsystencji powinno byc te ciasto po upieczeniu? bo po wymieszaniu kaszki z jogurtem i ricotta zrobila mi sie kula ktora musialam rozrzedzic plynem, bo kaszka napeczniala :D no a z wypieku powstal bardziej suflet/sernik niz faktycznie ciastko wiec zastanawiam sie czy to moze nie kwestia rodzaju kaszki :P jakiej uzylas? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, bo ja nie miałam takiego problemu. Użyłam tej kaszki: https://www.bobovita.pl/home/produkty/kaszki/mleczna-kaszka-manna-tradycyjny-posilek/

      Usuń
    2. ah, kaszka manna :D no moja byla ta https://www.bobovita.pl/home/produkty/kaszki/kaszka-7-zboz-z-jablkami-i-sliwkami/
      pewnie kwestia skladu :D

      Usuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.