1.10.2014

Spaghetti - strączki razy dwa!

makaron z ciecierzycą

Na facebooku nie pozostawiliście cienia wątpliwości - jako pierwszy chcieliście ujrzeć przepis na spaghetti. Bezproblemowo dostosowałam się decyzji i prezentuję danie, które od jakiegoś czasu weszło do czołówki najczęściej robionych w ostatnim miesiącu obiadów.

Obiad na szybko? Niektórzy myślą w tym momencie o fast foodzie albo pizzy na telefon. Mi szybki obiad kojarzy się przede wszystkim z makaronem. Jego uniwersalność i banalne przygotowanie, które w dodatku umożliwia w ciągu tych kilkunastu minut stworzenie doń całkiem przyzwoitego sosu, wpływają na tę decyzję. Tym razem z soczewicy i ciecierzycy, czyli dwie rośliny strączkowe. Do tego sos pomidorowy i zioła, bez których w przypadku dań kuchni włoskiej rzadko kiedy mogę się obejść - oregano i bazylia. W niespełna pół godziny powstaje sycące i zdrowe danie, do którego będzie chciało się wracać. 

/2 porcje/
- 140g makaronu spaghetti durum
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 30g czerwonej soczewicy
makaron z ciecierzycą- 100g ciecierzycy z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 papryczki chilli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- bazylia
- oregano

Soczewicę gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Kiedy się zrumienią, dorzucamy pomidory z puszki i pokrojoną papryczkę. Dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dorzucamy cieciorkę, soczewicę, następnie mieszamy i dusimy jeszcze 3 minuty. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Przekładamy makaron na talerze, na to nakładamy sos. Do smaku możemy dodać na wierzch parmezan lub ser feta.
*można zastąpić go suchą soczewicą, uprzednio namoczoną, a kolejnego dnia ugotowaną

35 komentarzy:

  1. po pierwsze - świetne zdjęcia!
    po drugie - nigdy nie przepadałam za spaghetti, ale głównie za sprawą mięsnego sosu. widząc twoje danie jest inaczej, bo od razu mam ochotę na taki obiad, tym bardziej kiedy w szkolne dni, szybkie pomysły są jak najbardziej mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę częściej takie wpisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia super:) a spaghetti napakowane białkiem i strączkowymi-na bogato:)
    Faktycznie-makaron to wdzięczny towarzysz szybkich obiadów:D albo kuskus :D

    OdpowiedzUsuń
  4. coś w tym jest, mnie również szybki obiad kojarzy się z makaronem, no ewentualnie jeszcze warzywa na patelnię i kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię ten makaron bardzo często ale bez ciecierzycy. zapamiętam, żeby ją dodać kolejnym razem :)
    u mnie szybki obiad to właśnie makaron albo omlet ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam makaron, w każdej wersji. wegetariańskie spaghetti jest jednym z moich ulubionych, jednak nie dodawałam do sosu ciecierzycy/soczewicy - może być ciekawie! tak samo jak widziałam przepis na "meat balls" z kaszy jaglanej - czad (nie umiem tego inaczej ująć). i również proszę o takie wpisy częściej :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Jednym z ostatnich skojarzeń na dźwięk słów 'obiad na szybko' jest fast food albo pizza...

    Strączki są bardzo fajne i super sycące. Z dodatkiem makaronu... a raczej - makaron z dodatkiem strączków to propozycja na smaczny i naprawdę warty 'najedzenia się' obiad:) Nieważne, szybki, czy wolny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bezbłędna, inna wersja klasycznego spaghetti:) jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak tylko zobaczyłam 'strączki' w tytule wiedziałam, że mi się spodoba, nie pomyliłam się!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na sos. Wypróbuję, bo zawsze jem zwykły, pomidorowy, bez żadnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo tracisz! Warto eksperymentować :)

      Usuń
    2. Bez dodatków?Jak można być tak ograniczonym;)

      Usuń
  11. nie robię ostatnio ciecierzycy, bo za długo, a na taką z puszki jeszcze nie trafiłam, muszę poszukać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. myślę, że uzależniłabym się od takiego spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawa sprawa :O

    zapraszam na łososia!

    OdpowiedzUsuń
  14. fantastyczne, uwielbiam spaghetti z soczewicą! ale ja bym dorzuciła mięsa, jak zwykle :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłam bardzo podobny. Był pyszny :)
    Dla mnie też podstawowe zioła to bazylia i oregano.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł :) Alternatywa dla normalnego Bolognese! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Haha właśnie szukałam czegoś z ciecierzycą i akurat idealnie trafiłam! Już wiem co zrobię, tylko soczewicę muszę skądś wykombinować :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciecierzyca z sosem pomidorowym to bardzo dobre połączenie<3

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie makarony na obiad! Pyszny sosik, na pewno spróbuję w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. zgadzam się, szybki obiad = makaron. uwielbiam go za możliwość kombinacji i prostotę w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To spaghetti idealnie trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Prędej czy poźniej muszę przetestować ten przepis, pomysł na dodatek strączkowców w sosie pomidorowym jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  23. Nowe smaki dla mnie:) wygląda ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  24. właśnie zjadłam miseczkę, zamiast nitek użyłam świderków i dodałam kukurydzę, bo ostała się z wczorajszej sałatki i smakowało wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Szybkie, proste i sycące - jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  26. często robię taki sos, ale jem wtedy raczej sos z makaronem, niż makaron z sosem. to po orstu jest straaaasznie sycące. i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. ulala fajna opcja na trochę inne spaghetti! kupuję to!

    OdpowiedzUsuń
  28. wygląda skromnie ale smakowicie, tylko ja bym jednak coś jeszcze do tego dodała bo jakoś tak pusto na tym talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efekty zamierzony, bo lubię prostotę i minimalizm :)

      Usuń
  29. Zrobiłam! Ale było dobre :DD

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.