5.23.2014

Pełnoziarniste racuchy i mus rabarbarowo-truskawkowy

dietetyczne racuchy
dietetyczne racuchy drożdżowe

Ostatni wpis z Niemczech. Następny ukaże się już po przeprowadzce do Anglii. Przyjemne uczucie. Bardzo. Zwłaszcza, kiedy miałam okazję przeczytać tyle ciepłych słów na fanpage Relish Meals, kiedy podekscytowana wspomniałam o dwóch ustnych maturach zdanych na 100%. Dziękuję każdemu z osobna. Zapraszam też do odwiedzania strony internetowej mojego bloga na facebooku - w najbliższym czasie to on może stanowić źródło mojej blogowej komunikacji. 

Przechodząc do tematu głównego, ostatnio naszła mnie ochota na racuchy. Łącząc to z sezonem na rabarbar i obecnością pierwszych prawdziwie naturalnych truskawek, stworzyłam takie oto danie. To całkiem zdrowa i smaczna propozycja na wyjątkowo leniwe śniadanie lub słodki obiad. 
Sam rabarbar przekonał mnie do siebie dopiero dwa lata temu, kiedy to po raz pierwszy zrobiłam dżem truskawkowo-rabarbarowy. To połączenie do dziś jest jednym z moich ulubionych. Niekoniecznie tylko w formie dżemu, ale także słodkiego musu, który nada się zarówno do placków, jak i owsianki, kaszy oraz słodkich puddingów czy też jogurtowych deserów - na przykład tego. Z lekką nutą wanilii, cytryną, osłodzony  Zapraszam na przepisy.


Racuchy pełnoziarniste

mus rabarbarowy
/1 porcja/
- 40g mąki żytniej
- 30g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego

Mus rabarbarowy
- 1 łodyga rabarbaru (100g)
- 50g truskawek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka syropu klonowego*
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 laski wanilii**

Racuchy:
Drożdże wymieszać z cukrem trzcinowym. Dodać 1/3 odlanego wcześniej, podgrzanego mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Resztę mleka zmiksować z jajkiem, dodać rozczyn drożdżowy, a także porcjami dosypywać mąkę, nie przerywając miksowania. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, odstawić ciasto przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować mus rabarbarowy*. Po upływie danego czasu patelnię o nieprzywierającej powłoce lekko smarujemy olejem i włączamy gaz. Kiedy patelnia będzie nagrzana, łyżką nakładamy placki i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z musem rabarbarowym.

Mus rabarbarowy: 
Rabarbar i truskawki dokładnie umyć. Rabarbar pozbawić skórki, truskawki szypułek, pokroić na kawałeczki. Do garnka wrzucić rabarbar, truskawki, wodę, ziarna z laski wanilii i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Pod koniec gotowania dodać syrop klonowy i wymieszać. Aby uzyskać gładką konsystencję, przestudzony mus miksujemy w blenderze. Można jednak ominąć miksowanie i podawać go od razu po ugotowaniu.
*można zastąpić dowolną substancją słodzącą
**można zastąpić cukrem waniliowym, olejkiem waniliowym lub też ekstraktem z wanilii
racuchy drożdżowe

29 komentarzy:

  1. tak z czystej ciekawości, studia w Anglii są bardzo drogie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od kierunku i uczelni. Są jednak na pewno stosunkowo drogie, porównując ze studiami w Polsce. Jeżeli mam "rzucać" konkretną kwotą moich studiów, proszę o odzew na maila. ;)

      Usuń
  2. genialny ten mus! tak gładki i bez wątpienia bardzo smaczny :) a racuchy, jak każde u Ciebie placuszki - idealne :)
    gratuluję oczywiście tak świetnych wyników! i jeszcze raz powodzenia w przeprowadzce :) w zasadzie jesteś moim przykładem by spełnić swoje marzenia co do studiowania w Anglii ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w tych racuchach! Chyba mogę skosztować? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyka :-) sezonowa klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  5. To już? Och. Gratulacje i wszystkiego dobrego w nowym miejscu! :)
    I chyba "przypadkowo" się trochę zgrałyśmy, bo u mnie też dziś racuchy i też rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuszki prezentują się przepięknie, a ten musik koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rabarbar i truskawki to zdecydowanie moje smaki :) Wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. rabarbar i truskawki to świetne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają genialnie!!! :D
    A smakują pewnie jeszcze lepiej ? :>

    OdpowiedzUsuń
  10. wygladaja super, a ten mus ma piekny kolor, taki delikatny..a zarazem wyrazisty! kontrasty w kuchni-to ja lubie najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pełnoziarniste racuchy są genialnym pomysłem na lato, czyli czas, w którym dbamy o linię ;) Super!

    OdpowiedzUsuń
  12. już zapomniałam że jest coś takiego jak Rabarbar :)
    super

    OdpowiedzUsuń
  13. Widać, że przepis dobry. Takie pulchne wyszły! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam mus rabarbarowy!

    OdpowiedzUsuń
  15. przez Ciebie dzisiaj specjalnie na targ biegłam po rabarbar :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Też mam już od pewnego czasu ochotę na racuchy i nie mogę się za nie zabrać. Może te mnie w końcu zmobilizują ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności! (Truskawki są, rabarbar zalega...)

    OdpowiedzUsuń
  18. te racuchy wyglądają bardzo smakowicie, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie daj znać, jak Ci smakowały :)

      Usuń
  19. już całkiem, całkiem? Do rozpoczęcia studiów tam wybywasz?

    Racuchy cuuudo, wyglądają na idealnie miękkie, z taką skróką, mm :) i ten mus!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie to tak, chociaż jeszcze w sierpniu będę się tłuc po innych częściach Europy z racji koncertów i dłuuugiej wizyty u przyjaciółki z Niemiec :D

      Usuń
  20. aż trudno uwierzyć, że z mąki pełnoziarnistej! wyglądają idealnie

    OdpowiedzUsuń
  21. Racuszki wyglądają obłędnie :) narobiłaś mi ochoty

    OdpowiedzUsuń
  22. już mam ochotę na te racuchy! :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.