5.16.2014

Owsiane ciasto kokosowo-jagodowe: World Baking Day

pieczona owsianka z jagodami

Maturalny maraton powoli dobiega końca. Po ochłonięciu stwierdzam, że matury zapiszą się w mojej pamięci dość pozytywnie. Stresu było więcej, niż potrzeba - ale może to i dobrze. Kalkulując, już nie mogę doczekać się studiów. Stojąc przed szafą i pakując swoje życie do plecaka, który zmieści się w samolocie, codziennie pisuję z przyszłymi współlokatorami z Anglii. Odliczam. W końcu to już praktycznie tylko tydzień do przeprowadzki. 

World Baking Day. Brzmi znajomo? A może spotykacie się z tą nazwą po raz pierwszy? Niezależnie od odpowiedzi, jedno jest pewne - każdego ucieszy odrobina słodkości upieczona przez bliską osobę. Nie zawsze ma się czas o tym pamiętać, nie zawsze ma się na tyle samozaparcia, by uruchomić piekarnik i stworzyć coś dobrego. Może właśnie dlatego powstała ta akcja - Światowy Dzień Pieczenia mówi sam za siebie: czas coś upiec i mile kogoś zaskoczyć. Można przy okazji skorzystać z atrakcyjnej aplikacji, którą znajdziecie na stronie WBD, która pozwoli Wam "zamanifestować" to na Facebooku. Ja piekłam dla znajomej. Może na ostatnie wspólnie zjedzone śniadanie przed moją przeprowadzką do Anglii. Takie, które jest czymś pomiędzy śniadaniem a deserem. Ciasto owsiane czy owsianka? To koniec końców tylko nazwa. Liczy się przepyszny smak, jaki dają gorące jagody zatopione w kokosowo-owsianym cieście z posmakiem wanilii i delikatną słodyczą jabłka.

To moja propozycja - a co Wy na to? Gorąco zachęcam Was do posmakowania tej owsianki - nie tylko w Światowy Dzień Pieczenia, ale i każdego poranka lub popołudnia, w ramach całkiem lekkiego deseru. Mam też nadzieję, że choć jedną osobę czytającą to namówiłam, by w najbliższą niedzielę - 18 maja - postać odrobinę dłużej w kuchni, by móc ucieszyć kogoś pięknie pachnącym, smacznym wypiekiem.

/2 porcje/
- 50g płatków owsianych
ciasto owsiane z jagodami- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka mąki kokosowej*
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 białko
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1 średnie jabłko
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- margaryna**

Mąki, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy jogurt, mleko, miód, białko, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Mieszamy z suchymi składnikami. Połowę jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę kroimy w kostkę. Wraz z borówkami dodajemy je do owsianej masy, dokładnie mieszamy i przekładamy do lekko natłuszczonego margaryną żaroodpornego naczynia. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
*w tym przypadku można użyć wiórek kokosowych
**można zastąpić dowolnym tłuszczem: na przykład olejem kokosowym, rzepakowym bądź masłem
dietetyczne ciasto z owocami

42 komentarze:

  1. Wygląda tak, że aż upiekę :)! Lista składników mnie urzekła, jest wprost idealna, nie ma przenicy i mało sztucznej słodyczy, jest tylko troszkę miodu :D.
    https://www.facebook.com/pages/Eat-me/1398149560415215?ref=hl
    http://eatmemargaret.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że do nas wróciłaś :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy nie odchodziłam :) Po prostu nie pisałam tak często.

      Usuń
  3. te borówki na zdjęciu.. i ten sok który wypłynął... omnomn... ja totalnie odleciałam! :)
    Kochany dzień! Ale jak nie masz dla kogo to upiecz coś dla siebie :D trzeba też wyznawać tą zasadę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. już nie umiem doczekać się jagód czy borówek - cudownie będzie takie ciasta piec latem :) tym bardziej w moim guście, jeśli owsiane z kokosem!
    wyjazd do Anglii...marzenia moje. myślę, że bardzo realne do spełnienia - jak się czegoś chcę i ma się cel w życiu to się uda i ty jesteś tego przykładem :) powodzenia w pakowaniu i całej przeprowadzce!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z borówkami czy jagodami to ja poproszę wszystko<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi się ta propozycja bardzo podoba :)
    Korzystaj z najdłuższych wakacji :D

    OdpowiedzUsuń
  7. oj nie pogardziłabym takim ciachem:) wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, to wygląda tak smakowicie... :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląd pysznie, tylko zastanawiam się czy nie jest trochę za mało słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie i znajomej było okej. :) To nie jest typowe bardzo słodkie ciasto, ale nie jest mdłe, a koniec końców słodkie borówki też dodają mu smaku. Jeśli jednak wiesz, że w Twojej opinii te około 30g miodu to za mało, możesz z góry dodać więcej. Nie zaburzy to struktury ciasta. :)

      Usuń
  10. wow deser na śniadanie to jest to co fitdevangel lubi najbardziej :)))0

    OdpowiedzUsuń
  11. ale przepiękne! zrób mi takie, umrę, jak go zaraz nie zjem :D
    dobre wspominanie matur? chyba jesteś wyjątkiem. ja, pomimo tego, że jakoś tragicznie nie poszły, mam dosyć że hej. tylko marzę o czytaniu zwykłych książek i nie martwieniu się ile jeszcze i z czego muszę powtórzyć.

    OdpowiedzUsuń
  12. na jaka uczelnie sie zdecydowalas?

    OdpowiedzUsuń
  13. omniam! jakie pyyyyyyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapraszam do zabawy!
    http://rondelinspiruje-magdagotuje.blogspot.com/2014/05/liebster-blog-award-2014.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem bardzo ciekawa, co będziesz opisywać nam zza innej granicy, mam nadzieję, że znajdziesz czas na pisanie bloga, bo jestem pewna, że tematów, okazji i... pyszności! sporo się tam znajdzie:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Super świętowałaś ten dzień. Na prawdę nie pogniewałabym się, jakbym takie ciasto dostała ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. wciąż mam nadzieję, że kiedyś będziemy miały okazję zjeść takie śniadanie razem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja także! a wiara i nadzieja góry przenoszą :)

      Usuń
  18. To już w niedzielę? Zupełnie mi z głowy wyleciało... Może jeszcze zdążę coś upiec :)
    Twoja owsianka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie i chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kokos plus borówki to jest to! Jedno z moich ulubinych połączeń smakowych.
    Pełnego,pozytywnych wrażeń studiowania życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale cudo! Zdecydowanie i ja upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudne ciasto czy owsianka jakkolwiek je nazwać!

    OdpowiedzUsuń
  23. A ile tego tłuszczu dodać? :-) dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle, żeby naczynie było po prostu lekko natłuszczone. Myślę, że to nawet nie będzie łyżeczka, jakbym miała tak szacować.

      Usuń
  24. Wygląda smakowicie, a w smaku nie do opisania :D mmm

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie są wymiary foremki,w której piekłaś to ciacho??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 16cmx8cm i jest głęboka na 4cm.
      Tego typu informacje można tez znaleźć tutaj: http://relishmeals.blogspot.co.uk/p/macie-pytanie-odnosnie-ktoregos-z-moich.html :)

      Usuń
  26. jeśli piszesz "szklanka" to o ile gram dokładniej chodzi?
    czy chodzi Ci o taką normlaną szklanką jaką mamy w domu czy taką miarkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła szklanka, "domowa". 250ml pojemności cała szklanka.

      Usuń
  27. Hej! Chciałem się zapytać, czy w Twoich "wypiekowych" przepisach uwzględniasz termoobieg czy opiekanie góra/dół? Jestem noga w kuchni, a to wszystko wygląda tak pysznie, że muszę niektórych śniadań wypróbować! :P

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy w tym przepisie można zastosować inne mleko niż krowie? Np. ryżowe bądź sojowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Mleko krowie nie ma jakichś unikalnych właściwości pod względem wypieków czy gotowania, śmiało możesz wymienić je na roślinny odpowiednik. :)

      Usuń
  29. Wygląda tak smakowicie, że chciałoby się zjeść ekran komputera... :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Koniecznie muszę wypróbować! Wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.