Ostatnimi czasy mimowolnie rozsmakowałam się w błyskawicznych śniadaniach. Pod określeniem "błyskawiczne" nie mam jednak na myśli tylko i wyłącznie musli, serków, kanapek, sałatek. One bez wątpienia zawsze się sprawdzają. Czasem ma się jednak ochotę na coś nowego - i takim sposobem odkryłam kilka niezwykle prostych połączeń, które sycą, a także niezwykle smakują. Nawet teraz, kiedy nie muszę w pośpiechu zrywać się z samego rana i prasować po raz kolejny koszuli, często wracam do tych minimalistycznych, niezawodnych zestawień.
Stało się to motywem przewodnim kolejnego wpisu z serii ZDROWE ŚNIADANIE A&M. Bo czasem wydaje się, że mała ilość czasu o poranku to dobra wymówka, żeby nie zjeść nic lub porwać ze sobą batonika lub drożdżówkę - bo przecież nic innego się nie nada. W końcu kiedy byłam młodsza, sama tak myślałam, a wiele osób wciąż jest o tym przekonanych. Nijak ma się to jednak do rzeczywistości, kiedy wystarczy trochę kreatywności i kilka sprawdzonych składników, a także - co chyba najważniejsze - dobra wola. Ja przygotowałam na dziś moje ulubione jogurty, Marta z Wieszak Na Wybiegu również przedstawiła swoje smakowite propozycje.
Jogurt kokosowy od pewnego czasu pojawia się u mnie codziennie - niezależnie, czy to w ramach śniadania, czy kolacji. Śmiało mogę powiedzieć, że to ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań. Najczęściej podaję go w wersji bazowej, jednak podzielę się przepisem na dwie wariacje, które szczególnie przypadły mi do gustu. Zapraszam na przepisy.
Jogurt kokosowy od pewnego czasu pojawia się u mnie codziennie - niezależnie, czy to w ramach śniadania, czy kolacji. Śmiało mogę powiedzieć, że to ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań. Najczęściej podaję go w wersji bazowej, jednak podzielę się przepisem na dwie wariacje, które szczególnie przypadły mi do gustu. Zapraszam na przepisy.
/1-2 porcje/
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (średnio 400g)
- 40g mąki kokosowej*
- 1 łyżka miodu
Jogurt przekładamy do garnuszka lub dużej miski. Dodajemy miód i mąkę kokosową, a następnie miksujemy robotem do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji. Podajemy od razu solo lub z dowolnymi dodatkami: owocami, musli, bakaliami, sosem owocowym. Uwaga - według mnie danie najlepiej smakuje, kiedy jogurt jest dobrze schłodzony.
*polecam także wersję z użyciem mąki sezamowej
Jogurt kokosowo-waniliowy:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (średnio 400g)
/1-2 servings/
Basic coconut yoghurt
- 400g plain yoghurt
- 40g coconut flour
- 1 tbsp honey
Put yoghurt in a bowl or saucepan. Add coconut flour and honey. Then, mix until smooth. Serve immediately with your favourite additions: fruits, crunch, dried fruits, fruit sauce. Tastes best when cooled.
Coconut-vanilla yoghurt
- 400g plain yoghurt
- 40g coconut flour
- 2 tbsp almond flakes
- 1 tbsp vanilla syrup
- coconut oil (optional)
Put yoghurt in a bowl or saucepan. Add coconut flour and vanilla syrup. Then, mix until smooth. Heat the Slightly grease a saucepan with coconut oil. Heat the skillet on medium. Grate almond flakes on pre-heated skillet until they're slightly brown. Mix 1,5 tbsp almonds with yoghurt. Sprinke the rest of grated almost on the top. Serve cooled.
*polecam także wersję z użyciem mąki sezamowej
Jogurt kokosowo-waniliowy:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (średnio 400g)
- 40g mąki kokosowej
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka syropu waniliowego*
Jogurt przekładamy do garnuszka lub dużej miski. Dodajemy syrop i mąkę kokosową, a następnie miksujemy robotem do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji. Migdały prażymy na suchej, nagrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu oleju kokosowego, możemy lekko wysmarować nim patelnię - doda to migdałom bardzo przyjemnego aromatu. Część podprażonych migdałów mieszamy z jogurtem, a resztą dekorujemy wierzch.
*do zastąpienia cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii/ziarnami z laski wanilii z dodatkiem dowolnego słodzika/1-2 servings/
Basic coconut yoghurt
- 400g plain yoghurt
- 40g coconut flour
- 1 tbsp honey
Put yoghurt in a bowl or saucepan. Add coconut flour and honey. Then, mix until smooth. Serve immediately with your favourite additions: fruits, crunch, dried fruits, fruit sauce. Tastes best when cooled.
Coconut-vanilla yoghurt
- 400g plain yoghurt
- 40g coconut flour
- 2 tbsp almond flakes
- 1 tbsp vanilla syrup
- coconut oil (optional)
Put yoghurt in a bowl or saucepan. Add coconut flour and vanilla syrup. Then, mix until smooth. Heat the Slightly grease a saucepan with coconut oil. Heat the skillet on medium. Grate almond flakes on pre-heated skillet until they're slightly brown. Mix 1,5 tbsp almonds with yoghurt. Sprinke the rest of grated almost on the top. Serve cooled.
*___* muszę kupić mąkę kokosową *___*
OdpowiedzUsuńGdzie można takową kupić? Nigdzie nie widziałam...
UsuńA może wystarczą wiórki kokosowe?
Sklepy ze zdrową żywnością, a także na allegro, guiltfree.pl, efavit.pl i wielu innych :)
UsuńNie, w tym przypadku nie, mąka kokosowa ma nieco inne właściwości niż wiórki. Jest niesamowicie chłonna.
czy mąka kokosowa jest zdrowa? nie jest wysokokaloryczna?
UsuńMąka kokosowa jest bardzo zdrowa! Zapraszam do lektury: http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art253,maka-kokosowa.html
UsuńJeżeli chodzi o kalorie: zależy, jaką mąkę dokładnie wybierzesz. Sklep guiltfree oferuje wersję odtłuszczoną, która ma mniej kalorii niż zwykła mąka. http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/711-1kg-organiczna-maka-kokosowa-tropicai-19g-bialka-233kcal.html
Genialne propozycje! Zdrowe jogurty to zawsze strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega kremowo! :)
OdpowiedzUsuńOj, tak też smakuje :)
Usuńoj zjadłabym.. wygląda na tak kremowy i ta gęsty...
OdpowiedzUsuńo mamooo!! :)
Gdy zobaczyłam zdjęcie pomyślałam "co to jest?". Co to za śniadanie skoro wygląda jak krem?
OdpowiedzUsuńA tu się okazuje, że takie pyszności i do tego takie proste ;)
Wygląda niesamowicie...taki puszysty *_*
OdpowiedzUsuńJako wielbicielka kremów i jogurtów, muszę koniecznie spróbować, kiedy tylko dostanę w swoje ręcę mąkę kokosową :)
Mam w planach uzupełnienie zasobów tego typu mąk, więc na pewno spróbuję kilku wersji tego kremu : )
OdpowiedzUsuńczy można jeść mąkę na surowo?
OdpowiedzUsuńOczywiście, bez problemu! Mąki takie jak kokosowa, sezamowa czy archaidowa można śmiało pałaszować na surowo. Mąka kokosowa powstaje z nieprażonych wiórek kokosowych, jest zmielona "na zimno" i nie jest wzbogacana żadnymi ulepszaczami. W gruncie rzeczy, to wiórki kokosowe po przeróbce, która sprawia, że ich proszek jest bardzo chłonny i nadaje się między innymi do pieczenia, a także robienia takich typu puddingów.
Usuńod dziś definitywnie zaczynam oszczędzać i kupię w końcu tę mąkę!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, nie wpadłabym na niego, a niby taki prosty jest :P
OdpowiedzUsuńprosto, a jak smacznie! <3
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację, że nie ma wymówki na brak porządnego śniadania, wystarczy tylko chcieć.
OdpowiedzUsuńTą mąką kokosową bardzo mnie zainteresowałaś :-)
Już w przygotowaniu :D Can't wait to eat.
OdpowiedzUsuńPatrząc na te cudowne przepisy, sama muszę coś skombinować z koksem:)
OdpowiedzUsuńszybkie, a jakie niespodziewane! ja od pierwszego razu z mąką kokosową dbam o to, by zawsze była w szafce. ale w jogurcie jeszcze jej nie jadłam!
OdpowiedzUsuńSzybko i z pewnością smacznie. Bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńTaki jogurt na pewno by mi zasmakowal. Uper pomysl z dodanie mąk! :D
OdpowiedzUsuńTakiego jogurtu nigdy jeszcze niei jadłam...pomimo,ze kokos kocham miłością pierwszą i ostatnią :)
OdpowiedzUsuńta konsystencja jest genialna! nie ma to jak zrobić domowy jogurt ;)
OdpowiedzUsuńswoją drogą - świetny pomysł na wykorzystanie mąki kokosowej :)
Mniam! Pysznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:) Ja ostatnio staram się urozmaica śniadania, zazwyczaj "nie miałam czasu", ale prawda jest taka, że czas zawsze się znajdzie;)
OdpowiedzUsuńKremowe śniadania również ostatnio czesto mi towarzyszą. Tylko ze ja jestem szczerze zakochana nie w jogurcie, a w ricottcie z mąką kokosową lub sezamową, zwykle robię ponadto użytek z reszty kaszy po obiedzie. ;) Śniadanie szybkie i bardzo uzalezniajace.
OdpowiedzUsuńŚwietny patent! prosty i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńczy mąkę kokosową można zastąpić migdałową? to śniadanie wygląda bardzo kremowo i pysznie, ale czy użyłaś zwykłego jogurtu naturalnego? wygląda jak gęsty typu grecki. Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńMąka migdałowa jest mniej chłonna, więc na pewno trzeba byłoby zwiększyć jej ilość, by uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję. No bo właśnie - to jogurt naturalny. Taką konsystencję nadaje mąka. :)
Usuń