Dużo się dzieje. O tym, że już dwa lata minęły od założenia Relish Meals, przypomniałam sobie kilka dni temu całkiem przypadkiem. Jak ten czas leci, prawda? Mi samej ciężko w to uwierzyć.
Od końca maja czas przyspieszył - dwukrotnie. Wspaniali ludzie, praca, uniwersytet, na który się w końcu dostałam... Nie mogę narzekać na brak wrażeń. Słucham muzyki, a pijąc kolejną kawę, bawię się instagramem.
Nawiązując zaś do pracy - zdrowa żywność i niebanalne kanapki. O tym właśnie myślę, kiedy mam przed oczyma to miejsce. W końcu mam ku temu powody - takie przeznaczenie ma to miejsce. Zainspirowana potrawami, jakie tam przygotowuję, pokusiłam się o wypróbowanie w domu nowej kombinacji. Brie, orzechy i żurawina - połączenie znane i kochane przez większość miłośników tego sera. Mi zachciało się wzbogacić to trio kilkoma innymi składnikami, które zdecydowanie je ożywiły. Niezwykle zdrowe guacamole nie tyle służyło tu za smarowidło, co prawdziwe przełamanie smaku sera cytrynowo-pieprzną nutą. W tym wszystkim odnalazła się też rukola, której dziwnym trafem po prostu nie mogłam pominąć. Będę wracać do tego połączenia niezależnie od pory roku - w zimie przyjemnie rozgrzeje, a w lecie... W lecie, niezależnie od pogody, warto zastąpić niezwykle popularne zapiekanki z nadmorskich budek właśnie taką kanapką.
/1 porcja/
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego*
- 3 plastry sera brie
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka guacamole
- świeża rukola
- sól i pieprz
*polecam też użycie chleba z żurawiną lub orzechami
Na chlebie rozprowadzamy guacamole, następnie nakładamy: ser brie, orzechy, żurawinę i rucolę. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Składamy kanapkę. Grillujemy z obu stron na nagrzanej, uprzednio lekko natłuszczonej patelni. Przecinamy w pół. Podajemy na ciepło.
/1 serving/
- 2 slices whole wheat bread
- 3 slices brie
- 1 tbsp cranberry sauce
- 1 tbsp chopped walnuts
- 1 tbsp guacamole
- fresh arugola
- salt and pepper
*I recommend cranberry or walnut whole wheat bread
Heat a skillet on medium. Spread guacamole on each piece of bread. Lay brie on one slice of bread. Next, add walnuts, cranberry sauce and sprinkle with a pinch of salt and pepper. Top with arugola. Place slice of bread on top and grill in skillet until bread becomes golden. Flip sandwich once, cover again with lid and cook until cheese melts and bottom piece of bread becomes golden. Cut in half and serve hot.
Brie jeszcze nie próbowałam! Dopiero niedawno postanowiłam sobie odkryć smaki serów pleśniowych i zaczęłam tradycyjnie od Camembert :)
OdpowiedzUsuńo matko.. połączenie genialne.. <3
OdpowiedzUsuńo jezu jezu one są idealne! wspaniałe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńPołączenie sera z żurawiną jest genialne, więc biorę przepis w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńdoskonałe! uwielbiam takie pomysłowe grzanki :)
OdpowiedzUsuńTosty zawsze wychodzą takie pyszne! <3 Kocham je!
OdpowiedzUsuńJa wprawdzie nie mogę się oderwać od grillowanych kanapek z plastrami wołowiny, ale nie pogardziłabym tym połączeniem. Jeszcze tylko znaleźć idealne awokado..
OdpowiedzUsuńTo wbrew pozorom nie jest takie trudne. :) Nie za twarde, nie za miękkie, takie - ot, żeby lekko dało się ugnieść.
UsuńNajczęściej trafiam na kamienie, a potem trudno mi kontrolować ich dojrzewanie w domu. Jeśli trafię na odmianę Hass (która niemal zawsze jest idealnie miękka), kupuje hurtowo :P I zawsze odrywam szypułki. Jeśli środek będzie ciemny, już wiadomo, że całe awokado będzie brzydkie ;)
Usuńświetny przepis na śniadanie lub kolację! ale to nowość na Relish! bo, z tego co pamiętam, z chlebem się słabo lubiłaś :)
OdpowiedzUsuńTeraz jest podobnie ;) Tylko ot, coś wykombinowałam.
UsuńWyglądają dokładnie jak takie świeże tosty z najlepszych piekarni <3. Taka praca to jednak inspiruje :)
OdpowiedzUsuńsuper, coś innego i na ciepło!
OdpowiedzUsuńskładniki, których bym nigdy nie połączyła! czasem chyba warto zaszaleć, bo ta kanapka wyszła świetna (:
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie ;)
OdpowiedzUsuńJa chcę, ja chcę<3
OdpowiedzUsuńRzeczywiście niebanalne połączenie, wyglądają cudnie *.*
OdpowiedzUsuńFascynujące połączenie! Chętnie się skuszę :>
OdpowiedzUsuńKanapki rządzą :-)
OdpowiedzUsuńMmm fantastyczne połączenie smaków! Zjadłabym! Ps. Dawno mnie u Ciebie nie było, mam co nadrabiać :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszna kanapka :) Połączenie owoców z serem bądź z szynką jest dla mnie niezastąpione! Mam do Ciebie małe pytanie - cwiczysz coś, uprawiasz sport? :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńNie uprawiam typowo jakiegoś konkretnego sportu, ale dużo chodzę, a także pracuję na stojąco (w tym latam, lawiruję i noszę coś :D), i to tak 5 dni po 7 godzin w tygodniu. Także właściwie mam dużą aktywność fizyczną, chyba. :) Nie lubię za dużo siedzieć w miejscu. Również pozdrawiam :)
UsuńIdealne!
OdpowiedzUsuń(: Dziękuję za odpowiedź i nie ukrywam, mam jeszcze kilka pytań, jeśli będą one dla Ciebie zbyt osobiste, przepraszam. Chorowałaś/chorujesz na zaburzenia odżywiania? Liczysz kalorie bądź jakoś dbasz o jedzenie, aby zachować sylwetkę? (Dobranoc:)
OdpowiedzUsuńNie choruję ani nie chorowałam. ;) Nie liczę raczej kalorii, staram się po prostu odżywiać zdrowo, z umiarem.
UsuńPlus, nie ukrywam, że męczą mnie tego typu pytania. Często natykam się w internecie na osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania i wydaje mi się, że ten niezbyt ciekawy temat ciągnie się jak guma do żucia. O takich problemach najlepiej rozmawiać z bliskimi i psychologiem, a nie pytać ludzi wokoło :D
UsuńDobranoc!
Gdzie pracujesz? Co robisz? :))
OdpowiedzUsuńBawię się kawami. ;) I to cała moja odpowiedź na pytanie, nie przepadam za tymi, które nie dotyczą przepisów.
UsuńWyglądają smacznie. :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niesamowicie. Czy konfiturę żurawinową w połączeniu brie+konfitura+guacamole+orzechy można zastąpić innym dżemem np. z porzeczki lub aronii? Czy lepiej użyć suszonej żurawiny (brak konfitury właśnie z niej:)? A zamiast sera brie można użyć np. mozzarelli? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPołączenie prezentuje się pysznie. Czy można zastąpić konfiturę żurawinową dżemem z aronii bądź porzeczki? Pozdrawiam. c:
OdpowiedzUsuńWszystko to można, ale to już nie będzie to samo. ;) W sensie, mozzarella to zupełnie inny typ sera. Niemniej oczywiście można podawać ją ze słodkimi dodatkami, polecam. Zamiast tej żurawiny najlepiej użyć aronii, ale nie może to być taki typowy "galaretkowaty" dżem, najlepiej coś o konsystencji tej żurawiny. Suszona żurawina będzie za sucha, a porzeczkowy dżem odpada. Mam nadzieję, że pomogłam :)
UsuńPrzepraszam za zdublowane pytanie, byłam pewna, że przez błąd pierwszego z nich ostatecznie nie zatwierdziłam. Próba z aronią i brie - pyszna; to jednak nie może być ocena obiektywna więc rozpoczynam polowanie na konfiturę z żurawiny. Nada się taka ukrytą pod nazwą "do dań mięsnych"?
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :) Miło mi, że mogłam jakoś pomóc. A co do żurawiny - tak, taka jak najbardziej się nada. :)
UsuńTe kanapki muszą być genialne. A mówi to osoba, które nie jest jakąś wielką fanką kanapek.
OdpowiedzUsuńTakie kanapki to ja rozumiem! Perfekcyjne. Nawet dla niekanapkożerców
OdpowiedzUsuńO ja, moje ulubione kanapy:)
OdpowiedzUsuń