7.09.2014

Wegański lodowy pudding / Vegan ice pudding


Jedno z pierwszych skojarzeń ze słowem "lato"? Lody! Na patyku, w gałkach, zatopione w idealnie schłodzonej kawie - nigdy się nie nudzą! Tak naprawdę mogłabym je jeść nawet w środku zimy, jeśli tylko miałabym sposobność zrobić to, siedząc pod kocem i zarazem opierając się plecami o kaloryfer. Bo chociaż nie jem słodyczy, tak lody... One nigdy nie wydawały mi się specjalnie niezdrowe. A jeśli przygotujemy je samemu, możemy nie tylko w pełni kontrolować, co spożywamy, ale i dowolnie skomponować swoje idealne lody. Ja, choć od przyjazdu do Anglii rozkochałam się w wielu nowych, kupnych lodach, jednocześnie nie mogę przestać myśleć o tych - kokosowo-bananowych z nutą wanilii. Delikatne, odpowiednio słodkie, niezwykle kremowe. Przy okazji - wegańskie, bez laktozy i cukru. Osobiście uważam je za idealne pod każdym względem. Żeby nie zjeść ich tylko i wyłącznie solo, pokusiłam się o przygotowanie puddingu... Puddingu, który po prostu rozpływa się w ustach! Ma bardzo gęstą, kremową konsystencję, a chyba nie muszę nikogo przekonywać o tym, że kokos, wanilia, manna i rodzynki razem stanowią naprawdę zgraną kompozycję. Niemniej - tego nie można sobie tylko wyobrażać, tego trzeba po prostu spróbować! Gorąco zachęcam i zapraszam do zapoznania się z przepisami. 

Pudding
- 35g kaszy manny
- 3 gałki lodów kokosowo-waniliowych*
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka rodzynek

Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Gotujemy całość na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy, a następnie dokładnie mieszamy lub zmiksujemy razem z lodami. Na sam koniec dodajemy sparzone wcześniej rodzynki. Podajemy z dowolnymi dodatkami lub solo od razu lub po dodatkowym schłodzeniu w lodówce.

Lody kokosowo-bananowe
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 laska wanilii

Banana miksujemy z syropem klonowym i ziarnami z laski wanilii. Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy mikserem na bitą śmietanę, następnie dodajemy zmiksowany bananowy mus i dokładnie łączymy za pomocą miksera wszystkie składniki. Lody przekładamy do pojemnika, a następnie wstawiamy do zamrażarki na około 5 godzin.


Pudding
- 35g semolina
- 3 scoops coconut-banana ice cream
- 2/3 cup soy milk
- 1 tbsp raisins

In a saucepan, bring the milk to a boil. Add the semolina. Reduce heat, cover, and simmer for 5 to 7 minutes, cooking to the desired thickness and chewiness and stirring occasionally. Remove from heat and let stand, covered, for a few minutes. Stir in the ice cream (you may use a mixer). Stir in blanched raisins. Serve immediately or cool in the fridge. 

Coconut-banana ice cream
- 1 can coconut milk
- 1 ripened banana
- 1 tsp maple syrup
- 1 vanilla stick

Mix banana, maple syrup and vanilla beans. Whip cooled coconut milk and add the banana mix. Blend together all ingredients in a high speed blender. Place in a tin or tub. Cover the top with parchment paper, again ensuring it touches the surface to prevent ice crystals forming. Freeze for 5 hours or overnight. Remove from the freezer 5 minutes before scooping.

27 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie będę długo zwlekać z zrobieniem tego puddingu! idealny na aktualne upalne dni :) i w dodatku najlepsze lody, uwielbiam! :)
    pięknie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sadzisz ze do tych lodow mozna dac inne owoce? Np. Truskawki albo jagody? Fajny pomysl na zdrowy deser ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można :) Tylko w zależności od słodkości owoców, trzeba kontrolować ilość syropu klonowego lub innej substancji słodzącej, jaką się dodaje (bardzo słodki banan nie wymagał zbyt wiele, jednak przykładowo porzeczki na pewno wymagają słodzenia).

      Usuń
  4. Za pudding podziękuję, ale te lody to raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nię znoszę i kupnych słodyczy ( nawet czekolada 99% jest dla mnie za słodka) i tym bardziej kupnych lodów. Niemniej na bazie mrożonego banana bardzo często robię. Jeszcze dodałbym do nich mąkę kokosową. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze słodkością czekolady 99% to zapewne placebo. ;) Po prostu nie jesz słodyczy, bo taka czekolada jest niezwykle gorzka. Ja nie jem żadnych słodyczy poza lodami, ale mniejsza z tym.
      Mąkę kokosową możesz śmiało dodać, chociaż nie jest ona już potrzebna - mleko kokosowe daje smak, a i o gęstość nie trzeba się martwić :)

      Usuń
    2. świetny pomysł na lody na bazie mleczka kokosowego, inspirujesz :)

      Usuń
  6. Ile mniej wiecej w przrliczeniu na kcal moze miec taki deserek? Wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to musiało smakować! Cudeńko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślinka cieknie na widok takiego śniadania! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. dla tego puddingu jestem w stanie wyrzec się wszystkich sklepowych lodów i słodyczy, którymi ostatnio głównie żyję <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią bym go zjadła, mannę ostatnio jem codziennie, na zmianę z lodami :D

    OdpowiedzUsuń
  11. kasza manna z lodami? cudowny pomysł, idealny na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie to musiało być dobre, o mamo<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Musiało być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Manna i do tego jeszcze lody? To musiało być przepyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. te lody muszą być fantastyczne! zdecydowanie muszę pokusić się o zrobienie takiego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super, a smakuje na pewno jeszcze lepiej. Też uwielbiam lody, ale najbardziej te kręcone z automatu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmmmmm !!!! chcę,chcę,chcę :) tylko muszę dokupić mleczko kokosowe i wanilie ;)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.