Eksperymentalne połączenie smaków, które zgodnie z przeczuciem, nie miało prawa zawieść. Nie zawiodło. Charakterystyczny smak mąki gryczanej połączony z delikatną wanilią, migdałami i subtelnie słodką białą czekoladą, a koniec końców przełamany nutą cynamonu to według mnie jedno z lepszych zestawień, jakich ostatnimi czasy spróbowałam. Polecam serdecznie - zwłaszcza, że warto wiedzieć, iż mąka gryczana jest jedną z najzdrowszych mąk, natomiast mleko migdałowe (zwłaszcza domowe) kusi nie tylko smakiem, ale i gamą składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Tym sposobem i biała czekolada obecna w przepisie, w i tak niezbyt oszałamiającej ilości, przestaje być postrachem ludzi, którzy starają się zdrowo odżywiać. Dodam, iż czekolada biała, którą swego czasu znalazłam na sklepowych szafkach i zdecydowałam się polecić na blogu, została zrobiona z organicznego mleka, lasek wanilii oraz - również organicznego - nierafinowanego cukru. Takie śniadanie (lub też słodki obiad) nie tylko ucieszy każdego wielbiciela słodkości, ale i stanowi zbilansowany posiłek. Zapraszam na przepis...
a także drugiego bloga: CATCH EXISTENCE.
/1 porcja/
- 30g mąki pszennej pełnoziarnistej*
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 kostki białej czekolady**
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- ekstrakt z wanilii
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajko ubić na pianę. Następnie dodać mleko, wanilię i syrop klonowy, po czym wymieszać dokładnie za pomocą łyżki. Do gotowej, dobrze wymieszanej bazy na pancakes dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę. Mieszamy i smażymy pancakes z obydwu stron do zarumienia na rozgrzanej patelni pokrytej niewielką ilością tłuszczu. Podajemy z dowolnymi dodatkami: polecam twarożek naturalny, świeże owoce, orzechy laskowe, syrop klonowy.
*można zastąpić mąką ryżową
**ja użyłam tej - można zastąpić każdą białą czekoladą (dop. aut: to nie jest wpis sponsorowany)
/1 serving/
- 30g buckwheat flour
- 30g wholewheat flour
- 1/2 tsp baking powder*
- 1 egg
- 100ml almond milk
- 1 tsp maple syrup
- 2 cubes white chocolate
- 1/3 tsp cinnamon
- vanilla extract
Sift together buckwheat and wholewheat flour baking powder and cinnamon. Whisk until well combined egg, milk, vanilla extract and maple syrup. Add the flour mixture to the milk mixture and stir until ingredients are combined. Then stir in chopped white chocolate. Lightly grease and heat a non-stick skillet. Ladle blobs of the pancake mix into the pan and cook on a medium heat until lots of bubbles rise to the top of the pancakes. Turn the pancakes over and cook for another minute or so. Serve with your favourite additions: I recommend cream cheese, fresh fruits, hazelnuts, maple syrup.
*you may use rice flour instead
*można zastąpić mąką ryżową
**ja użyłam tej - można zastąpić każdą białą czekoladą (dop. aut: to nie jest wpis sponsorowany)
/1 serving/
- 30g buckwheat flour
- 30g wholewheat flour
- 1/2 tsp baking powder*
- 1 egg
- 100ml almond milk
- 1 tsp maple syrup
- 2 cubes white chocolate
- 1/3 tsp cinnamon
- vanilla extract
Sift together buckwheat and wholewheat flour baking powder and cinnamon. Whisk until well combined egg, milk, vanilla extract and maple syrup. Add the flour mixture to the milk mixture and stir until ingredients are combined. Then stir in chopped white chocolate. Lightly grease and heat a non-stick skillet. Ladle blobs of the pancake mix into the pan and cook on a medium heat until lots of bubbles rise to the top of the pancakes. Turn the pancakes over and cook for another minute or so. Serve with your favourite additions: I recommend cream cheese, fresh fruits, hazelnuts, maple syrup.
*you may use rice flour instead
Kupiłaś mnie....... białoczekoladowelove. <3 Ta czekolada i migdały to jedno z tych połączeń, które mogłabym testować bez końca, a jeszcze do tego w takich placuszkach. Wyobrażam sobie jak te kawałeczki czekolady się cudnie rozpuszczają pod wpływem ciepła.
OdpowiedzUsuńA tak miałam ochotę na naleśniki dzisiaj! Chyba kogoś wyśle po zakupy!
OdpowiedzUsuńz gryczaną wychodzą bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńHaha, nigdy czekolady do środka placków nie dodawałam, aż dziwne. Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńo dokładnie :P
UsuńTo połączenie faktycznie brzmi świetnie.
PS. Chyba nie podlinkowałaś słowa ,,tej" :]
Podlinkowałam słowa "białej czekolady" ;)
UsuńFaktycznie ;) Skupiłam się na przypisie i jak przeczytałam ,,użyłam tej" to chciałam kliknąć na to ,,tej" ;P
UsuńSwoją drogą jadłam tę czekoladę - jest świetna :)
Usuńoooo <3 napewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńja miałam omlet bananowy z nektarynkami ;)
przez ten dodatek białej czekolady nie mogłabym się im oprzeć :)
OdpowiedzUsuńtakie placki mogłabym jeść codziennie! oczywiście musiałabym kupić zapas białej czekolady ;))
OdpowiedzUsuńPodziel się! Daj chociaż jeden! *.*
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś cynamonową białą czeko i bardzo mi smakowała, więc jestem na TAK! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mąkę gryczaną i rozpaczam, bo cierpię na jej brak w kuchennych szafkach.
OdpowiedzUsuńplacki porywam, są bezbłędne <3
wyglądają tak bardzo delikatnie, jak chmurka. na pewno są przepyszne, nie wątpię w takie połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńA Twoje placuszki, jak zwykle takie ładne są<3
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie <3!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Ślicznie wyglądają. Muszą być pyszne, chętnie spróbowałabym. Ze mnie kucharz żaden, ale może w przypływie lepszych dni zmotywuję się i sama zrobię takie śliczności.
OdpowiedzUsuńMi się to połączenie od samego początku wydawało takie w sam raz, nawet mnie przekonywać nie musiałaś, więc tylko narobiłaś mi tym tekstem na nie większej ochoty :)
OdpowiedzUsuńZałożę się, że nawet najlepsza restauracja w Polsce nie serwuje takich cudów ;)
OdpowiedzUsuń