12.19.2012

156. Wednesday / kremowy ryż na mleku z duszonymi jabłkami

 ryż na mleku z duszonymi jabłkami i wanilią, kawa
creamy rice pudding with stewed apples and vanilla, coffee

Nie mogę uwierzyć, że kiedyś jadłam te gotowce. "Ryż na mleku", taa...

Już półmetek, już półmetek... Byle do piątku.


Life is simple, life is sweet
The perspective from down on your knees will kill...
You from with in  

Glory and blame
It's all the same
My game
Is your defeat

Don't pray for me
I don't need your sympathy
I don't want your god protecting me
Don't pray for me
I don't want your empathy
I don't need your savior saving me
Don't pray for me... 


/1 porcja/
- 70g ryżu białego
- ok. 1 i 1/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka stewii
- ziarenka z laski wanilii

Ryż gotujemy na wodzie ok 15 minut. Kiedy wchłonie większość wody, dodajemy stewię, ziarenka z laski wanilii i mleko, gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji - u mnie zajęło to jakieś 5 minut.

53 komentarze:

  1. ryż na mleku to smak dzieciństwa! babcia robiła mi taki co sobotę z truskawkami <3 mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. oj takim śniadankiem to ja bym nie pogardziła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ryż na mleku domowy a instant to niebo a ziemia ! śniegu nie ma, ale masz śnieżnie białe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zastępuje mi brak śniegu za oknem ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam taki ryż z owocami. Ja robię na waniliowym mleku, mniam. ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. No taka micha daje kopa energii i przede wszystkim jest bardzo smaczna, fakt sklepowe ryże są strasznie słodkie, ja lubię słodycze, ale w tych gotowcach są jakieś dziwne proporcje i wszystko smakuje tak przesłodzone... Już prawie wolne!

    OdpowiedzUsuń
  6. smak dzieciństwa bez dwóch zdań!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i koniec! Tym zdjęciem mnie po prostu oczarowałaś...teraz ryż nie ma już ze mną szans - muszę go koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale urocza miseczka, pyszne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  9. kiedy spróbuje się domowej wersji takiego gotowca, już nigdy nie wróci się do wszelkich instantów. zwłaszcza, jeżeli jest to taki pyszny ryż! (;

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja muszę chyba spróbować tego ryżu na mleku. Apetycznie wygląda :) a poza tym zawsze masz takie piękne miseczki, kubeczki, wszystkie naczynka! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Też kiedyś znałam tylko te kupne :D
    Jak dobrze, że odkryłam w końcu smak takiego domowego ryżu <3
    Niezastąpiony! Waniliowy najlepszy i jabłka - idealny dodatek :))

    OdpowiedzUsuń
  12. podałabyś przepis? Ostatnio chciałam zrobić,ale nie wiem jak się do tego zabrać :(

    OdpowiedzUsuń
  13. No wygląda pysznie, ale jakoś nie mogę się nigdy zabrać do ryżu na mleku. Nie wiem, czy to strach że nie wyjdzie, czy lenistwo w czystej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabierz się, to naprawdę jest tego warte!

      Usuń
  14. Uwielbiam, ale do gotowców też mam słabość.. Niestety.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. zastnawialam sie co zjem na kolację, i to chyba będzie to pysznie wygląda :) i lekkostrawne :) fajne, ogolnie lubię twój blog, czesto tu zaglądam , dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Na kolację taki ryż na pewno świetnie się nada.

      Usuń
  16. Proste i do tego przepyszne danie. Wypróbowałam i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  17. mogłabyś podać proporcje? wyszedł Ci tak bajecznie kremowy ;3

    OdpowiedzUsuń
  18. ostatnio miałam podobny na obiad dodałam tylko zamiast jabłek-powidła śliwkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. lubię i na szczęście tego typu gotowce nie wkradły się do mojej kuchni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też kiedyś jadłam gotowce (belriso), nie mają porównania do domowych.. Twój wygląda pysznie, naprawdę kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne śniadanie. Masz racje te sklepowe nawet w połowie nie są tak dobre jak ten domowy

    OdpowiedzUsuń
  22. najlepsze śniadanie pod słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  23. błaaagam o przepis, wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja też kiedyś jadłam gotowe puddingi ryżowe czy ryż na mleku. Teraz wiem, że to błąd bo domowe są najlepsze. Idealnie przypominają lata dzieciństwa i wakacje u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Też kiedyś kupowałam te świństwa, teraz sobie nie wyobrażam... Pyszny, domowy, idealnie kremowy z takimi dodatkami *.*

    OdpowiedzUsuń
  26. ryż na mleku zawsze mile wspominam z dziecinstwa , moja babcia robi najlepiej na świecie ;*
    pyszne śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  27. Smaki dzieciństwa :D bardzo bardzo dobre ;>

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda jak taka chmurka z jabłkami!! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jaglankę robię z ok. 4 czubatych łyżek kaszy, jednej szklanki mleka i jednej szklanki wody.

    OdpowiedzUsuń
  30. ależ on pięknie wygląda!;) uwielbiam takie delikatne jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  31. Ryż na mleku to mój plan na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam taki kremowy ryż... i jeszcze z jabłkami! Mój ulubiony:)

    OdpowiedzUsuń
  33. kojarzy mi się ze słońcem otoczonym chmurką ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przyznam, że takich skojarzeń to ja nie miałam... :D

      Usuń
  34. mmmniam wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  35. ja też kiedyś sięgałam po takie gotowce, ale teraz wiem, że nie ma to jak własnej roboty ryż na mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Dawno nie jadłam...oj dawno! A to takie łatwe i pyszne. Prześliczna ta miseczka.

    OdpowiedzUsuń
  37. I simply need to find out how to get a web site started.
    I would like to create a fan site to get a new band.
    I realize which i must pay for the domain, but I'm confused about the best way to purchase & create a website. Help please? Thanks beforehand! (:. Thanks everyone! (:.

    Feel free to surf to my homepage PBA
    My page - PBA-Dental-RootCanal

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziękujemy za dołączenie do nas! Super przepis! Już wkrótce będzie konkurs, w którym warunkiem wygrania jest uzbieranie największej liczby znaczków "ugotuję". Fajnie by było, gdybyś udzieliła nam informacji, jakie kulinarne nagrody najbardziej Cię interesują.
    Zapraszamy zainteresowanych i pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  39. kiedyś nie lubiłam, teraz uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  40. Hej!
    Ile dodajesz na koniec mleka?Szklankę?
    wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane w przepisie "3/4 szklanki", ale czasem jest to szklanka. Zależy, bo czasem leję tak na oko ;)

      Usuń
  41. Dzisiaj jadłam, tylko z mrożonymi truskawkami. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.