2.01.2013

201. Friday / owsianka z... kisielem - wygrana na dokładkę


 owsianka na mleku z kisielem cytrynowym, twarogiem, lichi, syropem klonowym i konfiturą pomarańczową
oatmeal with milk, kissel, farmer cheese, lichi, maple syrup and orange confiture

Dziękuję Wam za tyle miłych słów, jakie miałam okazję przeczytać pod wczorajszym postem. To naprawdę uskrzydla!

 Co więcej, wczoraj dowiedziałam się też, że jeden z moich przepisów wygrał konkurs, a w nagrodę będę mogła zrobić zakupy w sklepie vegepack.pl, którego asortyment od dawna mnie ciekawił. Po prostu... Cóż, po prostu jestem szczęśliwa :) Mam nadzieję, że z produktów tam nabytych będę mogła jeszcze bardziej eksperymentować z przepisami (śniadaniami!) i się z Wami nimi dzielić.
I nawet to cholernie bolące biodro nie jest już tak ważne.

Słów kilka o śniadaniu.

Twaróg. Coś, czego nie mogę kupić w Niemczech, nad czym zawsze boleję. Nie ma to jak dobry, polski ser biały i chyba już przy okazji każdych następnych zakupów w Polsce będę zgarniała go z półki. Dobrze, że do granicy bynajmniej nie jest daleko.

Kisiel był obok budyniu i kaszy manny moim ulubionym dziecięcym deserem. Z ręką na sercu powiem, że nadal uwielbiam trzy te dania, niemniej z wiekiem chęć do eksperymentowania z nimi rośnie. Wynikiem takich eksperymentów jest dzisiejsze śniadanie. Odkąd zobaczyłam owsiankę z kisielem u pioteja, wiedziałam, że po prostu muszę jej spróbować. I jak wrażenia? Jest dobra, niemniej nie przebija ona mojej ulubionej budyniowej owsianki. Nuta kisielu jest dosyć ciekawa, a sama owsianka spora i dosyć gęsta, niemniej numerem jeden pozostaje wersja z budyniem. Zachęcam jednak do próbowania! Może akurat to komuś z Was ta owsianka wyda się najlepszą?

 


/ 1 porcja/
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- szklanka mleka
- 1 łyżka kisielu
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka stewii

W jednym garnku gotujemy owsiankę na mleku. W odrobinie wody mieszamy proszek z kisielu i trochę stewii, a następnie mieszamy z gotującą się w rondelku resztą wody. Gotowy kisiel mieszamy z jeszcze gotującą się owsianką.

73 komentarze:

  1. Who doesn't love a porrige? I love oatmeal and I really admire the way you made this porrige with a twist!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziwne, szalone, czadowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, spróbuję, ale może być dla mnie troszkę za słodka, ja ostatnio mam fazę na owsiankę z jajkiem, a to chyba dlatego, że mój organizm z powodu treningów woła o białko :)
    twaróg jest zawsze dobry:)
    gratulacje z wygranej, gratulacje z jubileuszu, obserwuję, inspiruję się i czekam na kolejne śniadania z niecierpliwością :) powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam jeszcze z galaretką:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, tego jeszcze nie było! Trzeba spróbować. ;)

      Usuń
  5. Muszę wypróbować :) Owsianka w każdej wersji jest dobra!

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluję wygranej i super pomysł z tym kisielem. nie jadłam go wieki;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to nie możesz dostać twarogu? W Netto są w Aldiku i Lidlu też. Może te ich quark'i to nie to samo co treściwe polskie twarogi, ale mimo to są całkiem smaczne ! :D To musiał być dziwny smak.. Owsianka plus taka żelowa pulpa ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie Speisequark to nie twaróg! To jak twarożek sernikowy przecież smakuje.

      Usuń
    2. A twarożki wiejskie ? Nieee no, ja tam lubię te niemieckie serki i jogurciki <3 Jednakowoż są gusta i guściki..:)

      Usuń
    3. Też je bardzo lubię, ale to nie ten sam smak :D Czasem po prostu tęskno mi do charakterystycznego smaku twarogu ;)

      Usuń
  8. Gratuluję;) fajny ten sklep, ale sama chyba nie wiedziałabym co wybrać z tych wszystkich produktów ;)
    Tak kisiel to też mój deser dzieciństwa, taki kojarzący sie z przedszkolem przede wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o też często słyszę, że każdemu brakuje za granicą polskiego twarogu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wooowww
    no niezły pomysł!:D z kisielem pierwsze słyszę! bosko:d

    OdpowiedzUsuń
  11. na pewno kiedyś wypróbuję:D
    i nie dziwię się, że brakuje Ci twarogu, bez niego i wiejskiego chyba bym nie przeżyła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście chociaż wiejski jest :)

      Usuń
  12. ciekawe połączenie:) na pewno fajnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  13. to zaskakujące połączenie, plusem może być fakt, że można robić różne wersje smakowe :)
    jako "serożerca" długo nie wytrzymałabym bez twarożku :(
    gratuluję wygranej! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, muszę spróbować!:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. też mam problem jak jestem za zagranicą z kupieniem twarogu. Kisielu z twarożkiem nie jadłam jeszcze ale chętnie spróbuję czegoś nowego na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. jedna owisianka a tyle oblicz ;) gratuluje i czekam na nowosci ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba czytasz mi w myślach, wczoraj wieczorem właśnie zastanawiałam się nad zrobieniem takiej owsianki, kupiłam nawet kisiel cytrynowy. Widzę, że nie był to jakiś specjalnie ambitny pomysł jak mi się wydawało. Haha :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pomysł, chociaż najpierw muszę spróbować budyniową ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne i ciekawe śniadanie :D

    Haha, twarogu mogę Ci wysłać ile zechcesz, bo ja tego "prawdziwego" nie cierpię, jedynie te słodkie jakoś przełknę. :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Wooow Kochana Ty to potrafisz zaszaleć ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda... dziwnie :) Nie wiem, ja bym chyba się nie przekonała...

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak zawsze oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. gratulacje:) lubię tu zaglądać, tyle inspiracji śniadaniowych:) jak ja teraz wyglądam ze swoją kromką z miodem na drugie śniadanie, marnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, moje drugie śniadania też nie są już tak pomysłowe :)

      Usuń
  24. gratulacje ;*
    owsianka bardzo pomysłowa, z pewnością spróbuję z kisielem , tym bardziej o tym pysznym smaku ;d

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak to twarogu nie możesz kupić w Niemczech? Czemu? Rety, ja bym zrobiła strajk, haha :D biały twarożek to przecież najlepszy, najwspanialszy nabiał jaki istnieje <3
    Owsianka z kisielem? Z budyniem? Hm, może któreś wypróbuje i się przekonam? Ufam Ci, bo nie byłby to pierwszy raz za którym przekonuję się do czegoś dzięki Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. gratuluje wygranej! :) należy się :)
    owsianka z kisielem? tego jeszcze nie grali ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie jadłam z kiślem... Spisuję recepturę i będę próbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Z kisielem owsianki nie jadłam, za to z budyniem owszem i bardzo mi zasmakowała więc chyba czas skorzystać z Twojego przepisu i dodać kisiel bo w dzieciństwie to on stanowił 3/4 mojego dziennego jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. no wlasnie - szkoda ze tutaj nie ma takiego zwyklego serka ..... w kazdym markecie kroluje quark .... lubie go tez ale mogliby miec tez zwykly twarozek....
    wiesz ja taki zwykly twarozek zawsze kupuje w rosyjskich sklepach ... w Osnabrück jest nawet taki wielki rosyjski market ale nawet w tych mniejszych - twarozek zawsze maja...
    owsianke plus kisiel lubie ale budyniowa przebija ja jak dla mnie 100krotnie!!! pozdrawiam ppapapa

    OdpowiedzUsuń
  30. Gratuluję wygranej :*
    Kisisel to mój ulubiony deser z dzieciństwa, ale na pomysł dodania go do owsianki jeszcze nie wpadłam :D Świetnie wygląda ten twaróg na wpół utopiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. kocham twojego bloga :D i dzisiaj na podwieczorek robie tą owsiankę kisielową u mnie cytrynowa :D ciekawe jak bedzie smakowal kisiel na mleku i platkami :)
    dziekuje kocham cie ;))) ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobilam :D moje dodatki to herbatnik, śliwka suszona i maslo orzechowe :D pychota polecam :D:D

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :D A co do twarogu, może spróbuję :))

      Usuń
  32. a moja uwaga? nie ma sera białego? mozna zrobić domowym sposobem przecież z mleka :D taki serek jest pyszny pamietam jak mama mi robila :))

    OdpowiedzUsuń
  33. Z kisielem ? Pomysłowo :) Smakowita ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Z budyniem tak, ale z kisielem owsianki jeszcze nie robiłam. Żałuję i szybko musi się to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  35. fiu fiu, ale pomysł! :) Fajne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  36. wow! jestem pod wrażeniem :D
    wygląda bosko :D
    nie przypuszczałam że możnaby połączyć mleko (owsiankę itp) z kisielem ;P
    trzeba wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  37. gratuluję! ;)
    w dzieciństwie uwielbiałam kisiel, a w ostatnich latach przestawiło mi się na budyń;p
    takie połączenie z owsianką na pewno musi smakować ciekawie;)
    myślę że w najbliższym czasie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. może nie ma twarogu, za to jest mnóstwo innych rzeczy, które w Polsce są trudno bądź niedostępne ;)
    z kisielem, hmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ciekawy pomysł, choć ja jednak będę się chyba trzymać tej budyniowej wersji :P
    Gratuluje wygranej :)

    OdpowiedzUsuń
  40. hm tak jeszcze nie próbowałam, a w sumie to nawet nie pomyslalam, ze mogłabym :D

    gratuluje wygranej!

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda świetnie! Tak ... Puszyście :D

    OdpowiedzUsuń
  42. Jestem głodna gdy przeglądam te zdjęcia.
    Przepraszam ale Proszę o pomoc dla mojej koleżanki Ewy która walczy z rakiem każda złotówka się liczy , więcej informacji znajdziesz na moim blogu : http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  43. wiesz co? uwielbiam tą Twoją miseczkę! <3

    OdpowiedzUsuń
  44. hm...a może spróbuj sama zrobić twaróg ? to nie takie trudne jak ma się dobre mleko, tylko trzeba mieć chwilę czasu. A z kisielem jeszcze nie jadłam, ale to w sumie smak owoców i mąka ziemniaczana więc może byc fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Gratuluję wygranej! :)
    Z kisielem jeszcze nie próbowałam, a w dzieciństwie wyjadałam go zawsze w zastraszających ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  46. na cytrynowym musiała byc pyszna :)
    dobrze, że mi przypomniałaś o takiej wersji, zrobie sobie taką niedługo ;)

    OdpowiedzUsuń
  47. świetny pomysł, nie jadłam jeszcze z kisielem :)

    OdpowiedzUsuń
  48. dziwne, ale przeciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  49. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego połączenia ;p

    OdpowiedzUsuń
  50. Z kisielem to jeszcze nie jadłam :)
    Tak czy inaczej musiało być pysznie, bo owsianka w każdej wersji jest wyjątkowo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  51. jak to nie ma twarogu?! W ogóle białego sera? Czy znajdziemy tam tylko te wielokrotnie mielone?
    W Anglii np nie ma twarogów jak u nas, ale są te philadelphie, sernikowe;)
    Też lubię owsiankę z budyniem;D a kisiel wolę z wodą-jakoś tak..;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest twarożek - biały ser, wiejskie, serki jak Almette, kiri, philadelphia, oczywiście... Ale nie ma twarogu :<
      Kisiel normalnie też wolę z wodą ;) Ale mleko było do owsianki.

      Usuń
  52. jestem bardzo ciekawa smaku! bardzo lubię innowacje owsiankowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS bezsprzecznie moją ulubioną jest wersja z manną i budyniem waniliowym :)

      Usuń
  53. Śniadanie naprawdę "na bogato". Gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  54. Genialna ! Z kisielem jeszcze nie jadłam ;d

    OdpowiedzUsuń
  55. Chętnie spróbuję, lubię nowe wariacje smakowe :D Taka z kisielem to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  56. takiego zestawienia jeszcze nie było, ale chyba dobry pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  57. Kiedys probowalam, byla dobra, ale nie bede jej raczej powtornie przyrzadzac, jakos wole tradycyjna lub z jajkiem/budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  58. pyszne i piękne śniadanie, bardzo lubię owsiankę z kisielem ;)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.