2.23.2013

223. Saturday / suflet ryżowy w nowej odsłonie!

waniliowy suflet ryżowy z polewą czekoladową
vanilla rice souffle with chocolate sauce

Kiedy w pierwszy dzień Nowego Roku robiłam ten suflet po raz pierwszy, byłam szczerze zadowolona z jego smaku. Na tyle, że postanowiłam jeszcze go powtórzyć. Tak się jednak stało, że częściowo z powodu braku składników, a i zwykłej przekory, postanowiłam trochę zmienić recepturę. Muszę przyznać, że ta nowa wersja smakuje mi jeszcze bardziej. Naturalny syrop waniliowy od Twardy Orzech i polewa czekoladowa też zrobiły swoje...



/1 porcja/

- 25g płatków ryżowych
- 15g kleiku ryżowego*
- 3 łyżki twarożku sernikowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 białko
- 1 łyżka syropu waniliowego
- szczypta proszku do pieczenia

Płatki i kleik ugotować na mleku z cukrem. Dodać twarożek, proszek do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać jeszcze pianę z białka i delikatnie zamieszać łyżką. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 20 minut w temperaturze 180*C.
*można zastąpić kaszą manną
**można użyć ekstraktu z wanilii, olejku wanilinowego lub cukru wanilinowego (zastąpić nim część cukru trzcinowego)


55 komentarzy:

  1. O kurcze, na pewno zrobię, ale jak zakupie takie fajne naczynko do zapiekania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, muszę go zrobić!:D.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zawsze u Ciebie mimo zjedzonego ogromnego śniadania mam ochotę na więcej;p a mianowicie na Twoje śniadanko;D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm z tym syropem - zachwycasz mnie ! boskie śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dziś robiłam w wersji pierwotnej i bardzo mi smakowało, a skoro mówisz, że te jeszcze lepsze to cóż, trzeba będzie zrobic..:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne! Baardzo duza ochote mi zrobilas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porwę Ci tą foremkę z całą zawartością :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jak zakupię kleik zrobię..kusisz tymi sufletami...

    OdpowiedzUsuń
  9. Noo to to musiało być pyszne. ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobrze że blog działa po przeniesieniu i nic się nie stało :) Szkoda by było go stracić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hę? ;)Nie wspominałam nic o żadnych przenosinach.

      Usuń
  11. pysznie wygląda:) a twaróg sernikowy to może być twaróg trzykrotnie mielony czy raczej coś konsystencji emilki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam trzykrotnie mielonego, ale warto zaznaczyć, że i jeden, i drugi się nada. :)

      Usuń
  12. kurczę, czas zainwestować w odpowiednie naczynko do zapiekania i zacząć się Tobą inspirować :D
    taki suflet jest doskonały na weekendowy poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fantastycznie wygląda:) nigdy jeszcze nie robiłam, a szkoda:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szalejesz z tymi sufletami! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ta czekolada wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale wygląda, tak zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jak będziesz robiłam następnym razem taki suflet, to mnie zawołaj :D

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam Twoje wersję zapiekanych śniadań!
    zawsze wyglądają tak apetycznie, że od razu mam ochotę na drugie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. co za przepyszny suflet, długo już takiego nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ostatnio wszędzie szukam tego przepisu, DZIĘKUJĘ! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Absolutne cudowności! Kiedyś się wproszę na takie śniadanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja chyba mam jakiś kamienny sen, bo nie jest mnie w stanie obudzić sms :)
    Ah, kusisz tym sufletem :)

    OdpowiedzUsuń
  23. próbowałam Twojego wypieku w pierwszej odsłonie i byłam zachwycona, teraz ten czeka w kolejce:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak kupię naczynko do zapiekania to robię od razu! :)
    Wygląda obłędnie:>

    OdpowiedzUsuń
  25. ciekawe zastosowanie kleiku i płatków :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakie to musi byś pyszne <3 Czekolada zawsze dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  27. najpierw to ja chcę takie naczyyynko :3

    OdpowiedzUsuń
  28. To już wiem co zrobić z płatkami ryżowymi.;p

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękne apetyczne zdjęcie, a suflet pewnie także pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pysznie wygląda. Od dłuższego czasu się zastanawiam, gdzie zdobyłaś to naczynko i dlaczego jeszcze takiego nie mam. Wyjawisz tajemnicę, gdzie kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  31. chcę taki suflecik! ;))

    odpisałam na email:*

    OdpowiedzUsuń
  32. genialny suflet! fantastycznie wygląda z tą polewą.
    zapewne w jego zapachu możnaby się rozpłynąć ^^

    OdpowiedzUsuń
  33. czekoladowa ścieżka kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  34. a z samych płatków ryżowych by nie wyszedł?
    bo w domu mam niezłe zapasy i się zastanawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszedłby ;) Poprzedni robiłam właśnie tylko z nich

      Usuń
  35. Jakie to musiało być przepyszne.. już sobie wyobrażam ten smak! Do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Jaki kochany operator no ! zadbał o Twoją wczesną pobudkę , chyba powinnaś jednak wysłać mu tę kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Pyszne, dla mnie byłoby to idealne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. teraz aż naszła mnie ochota na zrobienie placuszków ryżowych ! <3

    OdpowiedzUsuń
  39. pyszności! nawet z moim brakiem talentu do gotowania mogłoby wyjść! :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.