11.05.2012

Kasza jaglana z bakaliami

kasza jaglana z suszonymi śliwkami, daktylami, rodzynkami i orzechami włoskimi
barley groats with prunes, dates, raisins and hazelnuts

Kasza jaglana - przez wielu nazywana królową kasz. Zdrowa, smaczna i sycąca. Idealnie komponuje się z bakaliami, o czym przekonałam się już nie raz. Dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych słodkich wersji tej wspaniałej kaszy.

/1 porcja/
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki wody + 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 3 suszone śliwki
- 3 suszone daktyle

Kaszę jaglaną płuczemy najpierw we wrzącej, a potem zimnej wodzie. Wrzucamy ją do gotującej się wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie nie zdejmując kaszy z gazu, dolewamy mleko, dodajemy część pokrojonych bakalii, miód, cynamon i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, do wchłonięcia przez kaszę płynu. Gotową jaglankę przekładamy do miseczki i podajemy z resztą bakalii.

57 komentarzy:

  1. ta kasza i te bakalie, idealne połączenie :)
    a piekarnik to takie magiczne urządzenie, przyciąga do siebie i światłem i ciepłem :3
    czasem sama najchętniej bym do niego wskoczyła, szczególnie w takie chłodne i deszczowe poranki, jak ten dzisiejszy! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja teraz nie dałabym rady zjeść np. nocnej, zimnej owsianki... Już na sam dźwięk kropli deszczu obijających się o parapet robi mi się zimno...
    Pysznie, jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byle do świąt, a śniadanko pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak podanej jaglanej jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie :) W sam raz na jesienno-zimowe pożywne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na miły początek dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciepłe śniadanie teraz to dla mnie konieczność :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się - byle do świąt...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasza jaglana z bakaliami świetnie smakuje. Jesienne smaki o tej porze smakują najlepiej :)
    Byle do piątku, masz racje...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakoś już wszyscy na święta czekają. :) Pyszne, rozgrzewające śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej, trzeba się cieszyć dniem teraźniejszych, a ni wiecznie na coś czekać! Oddawaj mi kota, na pewno dogada się z moim <3 !

    OdpowiedzUsuń
  11. Ha, jaglanka na śniadanie to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przypomnialas mi o jaglanej ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. zawsze tą kaszę omijałam w sklepie....ale to się zmienia pod wpływem Twoich postów:)

    OdpowiedzUsuń
  14. kasza jaglana bardzo zacna, a nie doceniamy jej! włączając mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie wczoraj moja mama powiedziała, żebym znalazła jakiś przepis na kaszę jaglaną na słodko, bo podobno jest to niesamowicie zdrowa kasza. I proszę- mówisz i masz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kapitalne smaczki:)
    podkradam ci kilka łyżek;) mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. muszę w końcu spróbować jaglanki! :))) Twoja wyglada przepysznie *_*

    ahh i masz piękną kotkę! jestem w niej zakochana!

    OdpowiedzUsuń
  18. mmm..:D trafiłaś w moje gusta, aż za bardzo...

    OdpowiedzUsuń
  19. Też jadłam rano jaglankę, bo jak pomyślę o kanapkach w te zimne dni to odrazu mam chęć na coś ciepłego, i tak, byle do świąt... ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. rewelacyjna jaglanka <3 przepiękny kot :)

    OdpowiedzUsuń
  21. W tę porę roku też tak mam :) Najlepsza owsianka, albo coś pieczonego :D Twoja dzisiejsza kasza wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. mam to samo, jak rozgrzeje tak z rana, to wtedy można znieść nawet chłód na dworze :) Jak mi się podoba ten Twój kot, Boże święty!

    OdpowiedzUsuń
  23. jaglanka to najzdrowsza kasza, i z tymi bakaliami na pewno pyszna ;d mniam !

    OdpowiedzUsuń
  24. nie wyobrażam sobie teraz śniadań na zimno, trzeba się porządnie rozgrzac z rana:D
    byle do świąt!

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie jesienno-zimowe śniadanko. :> Ale jakie pyszne . :D

    OdpowiedzUsuń
  26. w tych zimnych porach roku uwielbiam siedzieć przy piekarniku, wygrzewać się, kiedy w środku pieką się pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. jaglanki dawno nie jadłam, a kiedyś tak często przygotowywałam dzieciom, muszę wpisać na listę zakupów

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja dziś na śniadanię miałam NIC, a dlaczego? Bo nie chciało mi się nic a nic robić... Do obiadu myślałam, że umrę z głodu :) Zjadłabym Twojej jaglanki :D

    OdpowiedzUsuń
  29. jak kocur słodki:) Ja dziś zjadłam wielkiego hamburgera pycchhaaa był;p;p

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam jaglankę <3 Również mam ostatnio tak, że nie wyjdę z domu bez ciepłego i pożywnego śniadanka. Dlatego też kasza jaglana/manna i płatki owsiane schodzą u mnie tonami :D

    OdpowiedzUsuń
  31. uwielbiam Twojego kota, naprawdę :D a jaglanka standardowo - super!

    OdpowiedzUsuń
  32. napisz proszę jak ja zrobiłaś :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odmierzyłam 4 łyżki kaszy jaglanej, przepłukałam ją najpierw pod zimną wodą, potem pod wrzątkiem (aby pozbyć się goryczki). Do garnka wlałam 3/4 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka, trochę stewii. Kiedy to się zagotowało, wrzuciłam kaszę, zamierzałam i gotowałam pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Potem nałożyłam dodatki :)

      Usuń
  33. Hm, chyba pierwsze śniadanie, którego bym nie zjadła... Nie lubię bakalii :P

    Oh tak, ciężko się przestawić na tryb szkolny, nienawidzę tego... ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. W takie dni jak ten to tylko cieple śniadania ;)
    Taka jaglanka genialnie sie sprawdzi :D

    OdpowiedzUsuń
  35. uwielbiam ciepłe śniadanie niezależnie od pory roku, ubolewam że w akademiku nie mam piekarnika, ale na szczęście zawsze pozostaje piecyk

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja też teraz tylko gorące śniadania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. ale dawno nie jadłam kaszy jaglanej!

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam to śniadanie, sama w podobny sposób przyrządzam kaszę jęczmienną :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  39. daktyle... ostatnio się nimi mocno zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  40. pyszne, rozgrzewające śniadane ;)
    pycha!

    zgadzam się, oby do świat, ja nie mam sił wstawać już.

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam kaszę jaglaną z bakaliami:-) Pyyyyyszności i do tego to samo zdrowie :-D

    OdpowiedzUsuń
  42. Kasza jaglana jest po prostu najlepsza i można ją zrobić na tak wiele sposobów. To mój faworyt wśród kasz :)

    OdpowiedzUsuń
  43. To prawda- takie długie weekendy sprawiają że później trudno wrócić do codziennych obowiązków! Cudowna kicia na zdjeciach :)

    OdpowiedzUsuń
  44. dlatego u mnie mikrofalówka cały czas chodzi na pełnych obrotach, bez względu na to, czy rzeczywiście muszę coś podgrzać, czy dopiero zeszło z patelni. :D

    OdpowiedzUsuń
  45. mogłabyś napisać w jaki sposób ją robiłas? :P

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.