2.21.2013

Buraczana owsianka

buraczana owsianka
 buraczana owsianka z dżemem truskawkowym i karobem (Atakan)
beetroot oatmeal with strawberry jam and carob
buraczana owsianka

Już od jakiegoś czasu kusiła mnie ta słodka wersja buraczków. Jako że sałatki z buraków, ćwikła, a nawet zwykłe gotowane buraki bardzo mi smakują, nie miałam większych oporów przed przeprowadzeniem tego śniadaniowego eksperymentu. Efekt? Zadowalający. Muszę jednak uściślić, że pełnię smaku owsianka z burakami otrzymała już po zrobieniu zdjęcia, kiedy posypałam ją naturalnym kakao i karobem, który otrzymałam od firmy Atakan. Wtedy smakowała mi najbardziej!

/1 porcja/
-4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1/2 ugotowanego buraka (~60g)
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- aromat migdałowy
- karob do posypania

Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W garnuszku gotujemy owsiankę, pod koniec dodając syrop klonowy, starego buraka i aromat migdałowy. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Posypujemy kakao lub karobem.

56 komentarzy:

  1. nigdy nie przepadalam za buraczkami, ale na tę owsiankę bym sie skusiłam;D

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda;) też się na nią czaję od dłuższego czasu

    OdpowiedzUsuń
  3. totalne zaskoczenie :)ja również lubię buraczki w każdej postaci, ale taka owsianka to wyzwanie... jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, nie wiem czy będę miała odwagę zjeść buraczkową owsiankę .. wygląda smacznie ale jakoś mnie nie przekonuje ..

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa propozycja:) wygląda fajnie, ale sama chyba nie wpadłabym na takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam w takim wydaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ej, no to pojechałaś;D Owsianka z burakami-no może, przy dodatku kiełek, czy czegoś, ale jak ty tam dżem dałaś i kakao! :D fajne, ciekawe i dziwny-ale jestem jak najbardziej za:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda ciekawie, ale ja bym się chyba bała :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O nie, wszystko, tylko nie buraki! :P
    Na taką owsiankę raczej bym się nie skusiła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam wszystko co z burakami, ale w wersji owsiankowej jeszcze nie próbowałam, a pewnie by mi zasmakowało! za to robiłam kiedyś racuchy buraczane na słodko i nie dosyc, że były pyszne, to jeszcze miały taki sam cudny kolor jak ta owsianka:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to muszę zrobić te racuszki, bo chodzą za mnie dłużej niż buraczana owsianka :D

      Usuń
  11. Zawsze chciałam ją spróbować, ale jakoś mam opory ;/

    OdpowiedzUsuń
  12. owsianki na słodko z marchewką są pyszne, to czemu nie z burakiem :>

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie mogę jakoś wyobrazić sobie tego smaku, nie wiem czy się odważę...

    OdpowiedzUsuń
  14. kurczę, te buraki to fajna sprawa, bo świetnie nadają się i do słodkich i do słonych dań :) Muszę zacząć z nimi eksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pomysł super:) a wykonanie jeszcze lepsze:) wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  16. z burakiem jeszcze nie jadłam :D
    ale ogólnie uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  17. jestem zaskoczona:) kolor wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł, tego jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. buraczki uwielbia to pewnie tez by mi smakowala - choc nigdybym o takim polaczeniu smakowym nie pomyslala- super lubie takie eksperymenty!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam buraczki, muszę kiedyś się skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  21. a ja właśnie straciłam tarte buraczki na sałatkę z fetą- też była smaczna ale... OWSIANKA, oj same wiecie co to znaczy O W S I A N K A <3

    przemycałam już cukinię, marchewkę, pietruszkę więc i z burakiem muszę spróbować w końcu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, spróbuj. A buraczki z fetą... Teraz to Ty mnie zainspirowałaś! :)

      Usuń
  22. buraczka kocham, ale o takim połączeniu bym nie pomyślala! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam buraczki, też muszę taką spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mi buraczkowa bardzo smakowała, koniecznie musze powtórzyc :)

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja sie ciagle boje taka zrobic.. :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Kiedyś spróbuję bo lubię buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja uwielbiam buraczki! Może poza ćwikłami, ale tak to uwielbiam! Ostatnio kilka razy już wpadłam na podobną owsiankę, teraz u Ciebie.. chyba to znak, żeby wypróbować :) jestem bardzo ciekawa tego smaku. Musi być taki orginalny.

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię buraczki w każdej postaci :) Piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Podobają mi się twoje przepisy, szczególnie na te wszystkie serniczki..;) Przejrzałam twojego bloga z ciekawości i poza super przepisami, też podajesz jadłospisy. Zauważyłam, że bardzo mało jesz! Nie wiem czy ćwiczysz, jak z twoja aktywnoscią, wagą i ile masz lat, ale ja jadłam tyle jak chorowałam na ed. Dlatego rzuciło mi się to w oczy, bo moimi posiłkami głownie były owoce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa.
      Nie choruję na ED, a chciałam zauważyć, że to są pojedyncze dni z mojego życia. Nie codziennie jem tyle samo. Czasem mam mniejszy apetyt, czasem większy. Czasem w ciągu dnia zjem bardzo niewiele, a czasem (zwykle, kiedy mam po prostu czas) zjem więcej. Także dziękuję za troskę, niemniej nie jestem chora.

      Chciałam też dodać, że może moje porcje są małe, ale treściwe. Wiesz, ciężko jest przez obrazki mieć wgląd na to, czy ktoś smażył coś bez oleju, czy na kilku łyżkach, czy je produkty light, czy nie. A ja uważam produkty light, mimo wszystko, za gorsze jedzenie. Staram się stawiać na jakość, niekoniecznie ilość. :)

      Usuń
  30. ja uwielbiam ćwikłę, barszcz itp. ale przed buraczkową owsianką wciąż mam opory!

    OdpowiedzUsuń
  31. Faktycznie zgrałyśmy się z warzywną owsianką ;)

    Burak był bardzo wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że czułam smak buraka, ale nie zdominował on całej potrawy. To trochę jak z cukinią - czujesz, że jest, ale przejmuje słodki smak owsianki i Ci pasuje :)

      Usuń
  32. też od pewnego czasu próbuję w końcu zrobić tą owsiankę, ale jakoś nie mam kiedy ugotować buraka;D

    OdpowiedzUsuń
  33. kurczę- odważnie z tym burakiem!
    totalnie zdrowo, lubię buraki, może kiedyś spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie jadłam takiej :) Odważnie, ale może być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo ciekawy pomysł, może kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  36. dziwne że mnie to nie przeraziło, wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. buraczanej owsianki jeszcze nie jadłam ale sama nie wiem czy się skuszę... trochę się boję tego połączenia;p

    OdpowiedzUsuń
  38. aaaj kiedy Ty masz czas na takie eksperymenty ;) super!

    OdpowiedzUsuń
  39. buraczana owsianka? ciekawa opcja,ponieważ mam zalecone jeść sporo buraków :)

    OdpowiedzUsuń
  40. To baaaaardzo zdrowa wersja ja na bank spróbuje !!!!

    OdpowiedzUsuń
  41. ooo widzę, że znalazłam fana buraków równego sobie! kocham buraki i wszystkie możliwe potrawy z tego warzywa <3 a taka owsianka to dla mnie strzał w dziesiątkę! :))

    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  42. ale pomysł! całkiem nowy wymiar owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciekawa jednak bała bym się połączenia buraka i aromatu migdałowego ... :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Cześć. Dodaj banerek akcji "różowa kuchnia", aby Twój wpis został zaakceptowany. :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.