12.10.2013

Czekoladowo-bananowe gofry (wegańskie)


wegańskie gofry czekoladowe
pomysły na dietetyczne śniadania



Chodzę, załatwiam, jeżdżę. Zmęczenie zapijam kawą już wygrzewając się w łóżku z książką lub towarzyszącą nieustannie ulubioną muzyką rozbrzmiewającą z słuchawek. Piszę i planuję koncerty, w przerwie zdarza mi się popełnić coś takiego, jak przedstawione dziś gofry. Na potencjalne śniadanie w okolicach jedenastej, kiedy od pobudki nieoczekiwanie zachciało się malować.

Ostatnimi czasy naprawdę zakochałam się w smaku mleka z orzechów laskowych firmy Alpro. W połączeniu z wszelkimi kakaowymi daniami lub dodatkami do złudzenia przypomina mi Monte. W gofrach mleko to również sprawdziło się znakomicie - banan, orzechy i kakao są bez wątpienia dobrym zestawieniem. Warto jednak dodać, że solo smakuje dobrze, ale na dłuższą metę jest zbyt mdłe. Do kawy? Najlepiej wymieszać je pół na pół z mlekiem krowim. Ugotowane tylko i wyłącznie na nim płatki czy kasza smakują jednak świetnie, wiec zdecydowanie opłaca się je kupić. Za jakiś czas zapewne zacznę robić je sama, podobnie jak wcześniej migdałowe, jednak póki co w pełni zadowalam się smakiem tego.



/2 duże gofry/
- 30g mąki żytniej
- 30g płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 70ml mleka z orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Płatki owsiane mielimy na mączkę. Mieszamy ją z mąką żytnią, kakao, solą, sodą oczyszczoną i kakao. Banana miksujemy lub miażdżymy na papkę i dodajemy do sypkich składników wraz z mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy gofry w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut. Podajemy z dowolnymi słodkimi dodatkami.

45 komentarzy:

  1. już za niedługo będzie gofrownica u mnie w domku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to gratuluję i polecam się w kwestii gofrów ;D

      Usuń
    2. nie musisz się polecać, jesteś na mojej liście nr 1! ;d

      Usuń
    3. Ja ponoć też mam dostać gofrownicę od Mikołaja i od razu wypróbuję przepis na jakieś gofry od Ciebie ! :D
      Twoje są zawsze takie ... takie idealne ! :))

      Usuń
  2. kolejne połączenie smaków, które od razu pobudziło moje kubki smakowe! parę razy natknęłam się na ten napój, a teraz wiem, że zakupię i już wiem jak go wykorzystam :)
    takie smaczne przerwy mogłyby być jak najczęściej... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że to mleko jest dość drogie :( Chętnie bym spróbowała..
    Ale gofry najlepsze, mocno kakaowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś koncertową duszą, lubisz takie klimaty?:)
    Zapijanie zmęczenia kawą to jedna z niewielu zalet zmęczenia, kawa smakuje wtedy dwa razy lepiej, o ile to w ogóle możliwe!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem :) Bardzo lubię.

      Usuń
    2. Oooo to tym mocno się różnimy, bo mnie podobają się tylko koncerty, na których muzyki się słucha, na siedząco. Niekoniecznie mam tu na myśli filharmonię;)

      Usuń
  5. I bądź tu mądry... blogger znów mnie wylogował, a ja nie wiem czy komentarz został dodany.... :(

    OdpowiedzUsuń
  6. dobrze wiedzieć, że to mleko jest dobre, ostatnio poszukuję nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aaaa, co ja za słoiczek widzę w tle !!! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaaak! :)) do tego smaku po prostu chce się wracać <3

      Usuń
  8. Muszę spróbować tego mleka skoro je tak zachwalasz! Piękne gofry! Mi zawsze z tej gofrownicy wychodzą bardziej miękkie niż chrupiące :(

    OdpowiedzUsuń
  9. widzę, że mam do wypróbowania już kolejne gofry od ciebie! Uwielbiam połączenie banana i orzechów!

    OdpowiedzUsuń
  10. banan, kakao i mleko orzechowe - o, tak... to musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rany jak żałuję że nie mam gofrownicy, ale chyba z Twojego przepisu popełnię placuszki, powinny sie udac, mam nadzieję. Tylko mleka orzechowego nie mogę użyć, ale zwykłe tez chyba będzie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie pokazuj takich słodkości bo zaraz pójdę do lodówki po kawałek ciasta. a próbuję zrzucić jakieś 5kg i do świąt trzymam ostrą dietę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie gofry nie są przecież ani bombą kaloryczną, ani czymś niezdrowym :) a zbyt ostra dieta jest bardzo szkodliwa dla organizmu.

      Usuń
  13. gofry pierwsza klasa! tym mlekiem tak bardzo mnie zachęciłaś <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Smacznie tu u Ciebie, pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają super :) ja bardzo żałuję, że nie mam gofrownicy, to chyba będzie mój następny zakup ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialne! Placki na bananie robiłam, ale nigdy nie pomyślałam żeby tak samo potraktować gofry. Coś czuję, że jutro moja gofrownica pójdzie w ruch :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a jednak! Też podzielasz zdanie o tym, że w większej ilości mdłe..
    Ale te gofry z nim-jejku.. one muszą być cuudowne ^^ :D
    Koło 11? :) Mnie wtedy burczało już po śniadaniu :) Zazdroszczę takiego poranka.. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają bosko, ale coś ostatnio moja gofrownica nie chce ze mną współpracować :(

    OdpowiedzUsuń
  19. narobiłaś ochoty na coś bardzo bardzo kakaowego!

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealne gdy w domu zabranie jajka(co często się u mnie zdarza xd) :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Kupię to mleko, tak...kupię.
    NNiee mogę już z tymi goframi, znęcasz się nade mną; D Wiesz, co będzie śniadaniem numer 1, jak przyjadę, wiesz prawda?; D

    OdpowiedzUsuń
  22. Chciałabym spróbować to mleko, bo widzę już kolejną dobrą opinię na jego temat. Szkoda tylko, że jak na razie nigdzie nie mogę go dostać :<
    Tylko czekam aż dostanę w końcu gofrownicę - te gofry będą moje! ;D

    OdpowiedzUsuń
  23. próbowałam zrobić takie gofry, ale skończyło się to raczej marnie. :d
    Twoje wyszły świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. O, dobrałyśmy się dziś smakami :D

    OdpowiedzUsuń
  25. mniaaam : ) oj, jak bym chętnie zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  26. Do tego mleka zachęca wiele rzeczy poza ceną...
    Gofry jak zwykle pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie jadłam już gofrów milion lat, ale mi smaka narobiłaś! ;p a te wyglądają bardzo ciekawie :>

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie próbowałem mleka z orzechow laskowych ale może w końcu się skuszę ;) Patrząc na zdjęcie dostałem ślinotoku.
    A czy mleczko z orzechów można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, nawet zwykłym mlekiem :) To był akurat dodatek smakowy.

      Usuń
  29. na prawdę ubolewam nad brakiem gofrownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ojeju, kocham gofry! Muzę wyprówbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. przepiękne śniadanie :) ja dziś jadłam rogalika z makiem :) piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  32. Przygotowałam na bazie tego przepisu wegańskie i bezglutenowe pancakes. Moje zmiany: mąki dałam 40g gryczanej i 20g kukurydzianej; bez proszku, za to więcej sody; mleko sojowe lane 'na oko', potrzeba go więcej - odstawiłam ciasto na noc do lodówki, rano dolałam go jeszcze, do plackowej konsystencji, czyli powiedzmy, że śmietany.
    Podałam mamie na śniadanie z gęstym mleczkiem kokosowym i orzechami włoskimi.
    Może komuś się przyda : )

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.