6.28.2013

Placki ryżowe

placki ryżowe
 placuszki ryżowe z truskawkami
rice pancakes with strawberries
placki ryżowe

Tak na dobry początek, placki, do których możecie spożytkować nadmiar ugotowanego ryżu, chociażby z poprzedniego dnia. Niby nic wielkiego, a smak pozytywnie zaskakuje. Będąc fanem ryżu na mleku i płatków ryżowych, tych placków po prostu trzeba spróbować. 

placki ryżowe
/1 porcja/
- 40g mąki żytniej
- 30g ryżu (przed ugotowaniem)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy miód, olej, mleko i jajko, a następnie dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ryż i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju lub też ceramicznej patelni do zarumienienia.

42 komentarze:

  1. Hmm, z ryżu?
    Coś czuję, że następnym razem przez przypadek ugotuję go za dużo. ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. ryżowe? świetny pomysł na zużytkowanie ryżu z obiadu. poza tym takie delikatne to ja uwielbiam ;D
    w końcu koniec, teraz czas tylko dla siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I nic się nie marnuję, pyszny patent ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł, często po obiedzie zostaję dużo ryżu. Teraz przynajmniej będę miała pomysł jak go wykorzystać.
    Pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co z ryżem to ja chętnie :D

    Nominowałam Cię do Liebster Blog - bedzie mi bardzo miło jak znajdziesz czas i chęci, żeby odpowiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja, ja jestem fanem ryżu na mleku :) więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zrobić jakieś placki z twojego przepisu. Zawsze wyglądają na takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No chyba większość z nas ma już wolne:) Lubię takie ekonomiczne wykorzystywanie produktów^^:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej :) Zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster blog. Mam nadzieję, że znajdziesz chwilę, by odpowiedzieć na pytania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. placuszków ryżowych jeszcze nie jadłam - zwykle ryż z dnia poprzedniego zapiekam, albo wykorzystuję do sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy ryżu na mleku nie jadłam i w najbliższym czasie chyba nie zjem, ale te placki po prostu muszę zrobić! ;3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ekstra pomysł! :) Jeszcze takich nie próbowałam, a wyglądają świetnie :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyglądają na bardzo delikatne smaczne placuszki ;)

      Usuń
  13. co prawda fanką ryżu nie jestem, ale kto wie, może placuszki mi posmakują? do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja za to mogłabym jeść tonami ryż na mleku i sam ryż zresztą też, więc na pewno spróbuję. Już mam tyle Twoich przepisów do zrobienia...: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacznij je wypróbowywać, bo nie nadążysz :)

      Usuń
  15. podoba mi się ten pomysł, bo ja zawsze, ale to zawsze ugotuję go za dużo :D
    A taki na mleku raczej by się nie nadał, nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sensie, ryż na mleku? Nada się, tylko wtedy zmniejsz ilość mleka.

      Usuń
  16. moje oficjalne "wolne" przywitały ulewne deszcze...

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis na placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. cudowne, delikatne, no fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. fajny pomysł na wykorzystywanie resztek obiadowych :Dbędę pamiętać o tych placuchach przy następnym gotowaniu ryżu :D

    OdpowiedzUsuń
  20. jak tylko zostanie mi ryż to robię :D

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszniutkie :) i nawet wyglądają tak delikatnie, jak mówisz, że smakują. mi właśnie często ryż zostaje z obiadu, nigdy nie umiem ugotować tak, żeby było w sam raz.
    ah, Ty plackomistrzu :D

    wolne, wolne! holiday! <3

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam takie dania :) ja ostatnio robiłam naleśnika otrębowego z twarożkiem i truskawkami- niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń
  23. Nominowałam Cię. :)
    http://nastolatkawkuchni.blogspot.com/2013/06/liebster-blog_28.html

    OdpowiedzUsuń
  24. je je je
    dziękuję za rewelacyjny pomysł :*

    OdpowiedzUsuń
  25. Placków z ryżu nie miałam okazji próbować, powiadasz, że warto? ^^
    Bo wyglądają baaardzo delikatnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. gdzieś widziałam przepis na takie placuszki gdzieś go nawet mam spisanego tylko gdzie? ;) leży i czeka na swoją kolej, którą jak tak patrzę na Twoją propozycję nastąpi chyba szybciej niż mi się wydawało ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. aja dzisiaj miałam placki z mąki z ryżu brązowego O.O smaczne były, pierwszy raz jadłam. A z ryżu w całości to jeszcze nie próbowałam :D


    co do owsianki wydaje się, że puszysta - bo mniejsza miseczka jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. kiedyś robiłam plasuszki ryżowe ale wyglądaly nieco inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  29. taaaaaaaak! wolne <3

    a placki musiały smakować genialnie! <3 ryżowe mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  30. Za takie placki i inne śniadanka, mogę Ci robić drożdżówki codziennie :)
    Połechtałaś moje ego, pisząc, że coś mi wyszło :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jako zdeklarowana miłośniczka ryżu zdecydowanie muszę wypróbować te placuszki!:D

    OdpowiedzUsuń
  32. To ja dołączę się i powtórzę ;):) rewelacyjnie wyglądają :) kiedyś wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.