11.02.2013

Dyniowy biszkopt!

biszkopt dyniowy
biszkoptowe ciastko dyniowe
sponge pumpkin cake 
biszkopt dyniowy


biszkopt dyniowyJesień, zima. Żaden inny czas nie jest tak intensywnie sentymentalny. Dziwnie przyjemnie.

Wymyślone dyniowe przepisy kumulują się z tymi podpatrzonymi na innych stronach w liście "do zrobienia". Sukcesywnie odznaczam jeden po drugim, z kolejnego jestem coraz bardziej zadowolona. Dziś inspirowałam się przepisem Marii. Dostosowałam do siebie, a z efektu jestem więcej niż zadowolona. Bardzo puszyste, delikatne ciasto usatysfakcjonuje każdego miłośnika porannych (i nie tylko!) wypieków, tego jestem pewna.


/1 porcja/
- 25g mąki żytniej
- 25g mąki pszennej tortowej
- 100g puree z dyni*
biszkopt dyniowy- 2 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy żółtka do momentu, w którym na wierzchu pojawi się piana. Mąki mieszamy z sodą i cukrem, a następnie miksujemy wraz z żółtkami i puree na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do dyniowej masy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 35 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie kroimy lub też zjadamy prosto z formy.
*polecam hokkaido


53 komentarze:

  1. puszek z rana i to w słonecznym kolorze :) i mi przyjemnie i sentymentalnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor ciasta pasuje do foremki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. puchowe i dyniowe ! cudownie się prezentuje :) szkoda, że już wyjadłam swoje puree, ale co tam kupię kolejną! poza tym - świetne zdjęcia ;)
    dla mnie te pory roku są pełne refleksji, i mimo mroźnej pogody za oknem to czas na miłe i ciepłe chwile :)
    udanego dnia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się cudownie. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile słońca w foremce! obłędny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Puree czyli ugotowana i zblendowana dynia, tak? A jak zastąpię mąki innymi- bezglutenowymi to chyba też wyjdzie, nie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowana albo upieczona i zblendowana, tak. :)
      A jakimi dokładnie mąkami chcesz je zastąpić?

      Usuń
    2. Myślałam o gryczanej i jaglanej. Ale mam jeszcze amarantusową, kukurydzianą i skrobie kukurydzianą.

      Usuń
    3. Szczerze mówiąc, z tych wszystkich wybrałabym kukurydzianą. Nie wiem, jak zachowuje się mąka jaglana w wypiekach biszkoptowych. Jeżeli wiesz, że ciasta z tych mąk nie są raczej ciężkie, śmiało je bierz. Ja najlepsze doświadczenia z tych tutaj mąk mam z kukurydzianą i na nią bym postawiła. Wtedy w 100% wyjdzie :)

      Usuń
  7. Wygląda pysznie. Zwłaszcza kolor zachęca, chociaż nie wątpię, że zapach był nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  8. biszkoptowe i dyniowe :) musi byc pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hm taki biszkopt dyniowy od rana - to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  10. genialny kolor, genialnie wyrósł, cudny ten biszkopt! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaaa ten kolor! Tak intensywny...Słoneczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co blog, to przepis na dynię! Kto by pomyślał, że tyle rzeczy można z niej zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano, co prawda to prawda. Magiczne warzywo ;)

      Usuń
  13. Dynia króluje teraz wszędzie, sama mam jeszcze jedną do wykorzystania ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak pięknie wyrósł. rewelacja! przynieś mi taki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Biszkopt, biszkopt, biszkopt! Kocham to ciasto <3

    Na pewno zrobię, może nie dyniowy, ale w innej wersji <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie wygląda ! Chętnie zjadłabym kawałek z ciepłym mlekiem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Twoje dyniowe twory nie przestają mnie zachwycać! Cudnie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyobraź sobie moją figurkę, która stoi na baczność i pada na wznak.
    Właśnie padłam.
    Zobaczyłam to CUDO i padłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam te Twoje jednoosobowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. TO jest TO! Pięknie u ciebie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny i delikatny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  22. pieknie wyrósł! narobiłaś mi smaka, a mam ostatnią dynię do wykorzystania ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Chyba właśnie dlatego tak bardzo kocham jesień - za ten sentymentalny i melancholijny klimat :) I za dynię również, za ten piękny kolor jaki nadaje potrawom i wypiekom i ten niepowtarzalny aromat :) A rozpocząć dzień z takim ciastem to sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  24. słoneczne ciasto w taki ponury dzień, jestem na tak! cudowny kolor... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież nie można poddać się melancholii! :)

      Usuń
  25. Ależ cudownie wyrośnięty ! I jeszcze do tego dyniowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. faktycznie, dla mnie ten czas zawsze jest dość sentymentalny, refleksyjny.. w sumie to nie wiem czy to lubię bo zaczynam popadać w dekadencje ;)
    Ale obłędny kolor! Aż chce się zjeść to cudo natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  27. nie mam pojęcia jak to robisz, że twoje wypieki zawsze przypominają wieże, ale też chcę mieć taki proszek do pieczenia (to z pewnością jakaś niemiecka technologia!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten akurat był polski, wiec to chyba po prostu wprawa, przepis i umiejętności, a nie magia ;p

      Usuń
  28. zazdroszczę Ci tej dyni.. nie wiem, czemu sama nie kupiłam, czemu sama nie wzięłam się za robotę? :( Żałuje i to bardzo, szczególnie jak wchodzę na Twój blog! :(
    Kupiłam foremkę, coraz częściej gości u mnie na śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale chyba jeszcze są jakieś dynie w sklepach? :D Poszukaj, może akurat!
      Kokilkowe śniadania uzależniają :)

      Usuń
  29. Dyniowe szaleństwo! <3
    Ta dynia hokkaido, to ta która jest dosyć wodnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wprost przeciwnie! Ona jest najbardziej mącznistą ze wszystkich dyń!

      Usuń
  30. Też go widziałam i też się przymierzam! Uwielbiam biszkoptowe! Lekkie i smaczne. Ten ma piękny kolor, na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zdecydowanie zjadamy prosto z formy-po co jeszcze brudzić inne naczynia? :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię te Twoje jedno porcjowe ciastka, zawsze wyglądają tak pysznie i uroczo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. chyba się zakochałam! jak to musi pysznie smakować <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Taki biszkopt tez na pewno by mi smakował, u mnie dziś dyniowe- drożdżowe, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale ma świetny kolor i pięknie wyrosło!

    OdpowiedzUsuń
  36. czy zamiast tortowej można użyć pszennej pełnoziarnistej ? : )

    OdpowiedzUsuń
  37. Jaką konstystencję ma ciasto ? dało by się z tego zrobić biszkopciki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku biszkoptów trzeba byłoby dodać trochę więcej mąki :)

      Usuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.