12.21.2013

Sernik pomarańczowy - na święta!

sernik pomarańczowy z jabłkami i rodzynkami
sernik pomarańczowy z jabłkami i rodzynkami
serniczek pomarańczowy podany z dżemem jabłkowym z rodzynkami i kremem kokosowo-ciasteczkowym
orange cheesecake served with apple-raisins jam and coconut-cookie cream

sernik pomarańczowy z jabłkami i rodzynkamiŚwięta, święta... Ale zima wciąż trwa, a zima bezsprzecznie kojarzy się właśnie z takimi aromatami - pomarańczy, wanilii... Smakiem rodzynek, nieoczekiwanie - jabłek - i oczywiście samymi sernikami, które w gruncie rzeczy smakują równie dobrze cały rok.
Proporcje można dwoić, troić, przemnażać... W zależności od ilości chętnych nań osób. Nie wątpię, e będzie ich wiele.


/1 kokilka/
sernik pomarańczowy z jabłkami i rodzynkami- 150g twarożku trzykrotnie mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1/3 łyżeczki skórki pomarańczy
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 2 łyżki rodzynek
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy*
- 1/4 laski wanilii

Twarożek miksujemy z jajkiem, budyniem, syropem z agawy, sokiem pomarańczowym, ekstraktem z pomarańczy i ziarenkami wanilii. Dodajemy skórkę pomarańczy i rodzynki, mieszamy. Przekładamy do lekko natłuszczonej kokilki i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy ostudzone.
*można zastąpić olejkiem pomarańczowym

sernik pomarańczowy z jabłkami i rodzynkami
kolor ŻÓŁTY

41 komentarzy:

  1. już wiem co upiekę po powrocie do domu <3 tylko myślę nad keksówką, jak sądzisz ilokrotnie zwiększyć gramaturę składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, nie wiem, ile wymiarów ma Twoja keksówka, ale odsyłam Cię do bardzo przydatnej aplikacji "Przelicznik foremek". Na spokojnie dokładnie przelicz składniki :) Moja kokilka ma wymiary 10x6cm :)

      Usuń
  2. Good work there. I must appreciate author as well.
    Big Decathlon Games

    OdpowiedzUsuń
  3. to właśnie dzięki Tobie pokochałam śniadaniowe serniczki! a teraz zachwycam się kolejnym w twoim wykonaniu i to tak cudownie świątecznym i aromatycznym :) czy na deser czy na śniadanie bez dwóch zdań do wypróbowania :)
    miłego weekendu :*

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę przyznać, że pierwszy raz widzę taką wersję i wygląda niesamowicie! a ja jestem sernikowym łasuchem także.. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie podany, pięknie... :) Całkiem świątecznie!
    A ten krem z którym go podałaś-chce go ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio robiłam sernik ze skórkami pomarańczy i słyszałam, żebym tego więcej nie robiła xd ale ja osobiście wolę skórki pomarańczy niż rodzynki w serniku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hej ;) przepis genialny, ale ile taki serniczek może mieć kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego, jakiego serka użyjesz. Jeżeli odchudzonego typu Emilki, to tak na oko nie więcej niż 300. Jeżeli serka typowo na serniki, który ma no nie wiem, 170kcal/100g, wtedy około 450? Jeżeli ciekawi Cię dokładna ilość, musisz po prostu policzyć. :)

      Usuń
  8. Idealnie wpasowuje się w atmosferę świąt :]
    A ten kremik to porywam ze sobą :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie, serniczki są dobre na każdą porę roku :)
    A taką wersję na pewno bym z chęcią zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda obłędnie... wygląda obłęęęęędnie!!!!
    http://cookplease.blogspot.com/2013/12/kokosowe-pancakes.html to mój skradziony przepis :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zadowolona!? mało powiedziane :) z mamą było nam przykro, że tak mało wyszło =D dodałyśmy na wierzch dżem ananasowo pomarańczowy.. mmm!

      Usuń
  11. Zdecydowanie świątecznie! Na pewno pokuszę się na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczna miseczka :)
    Ten sernik wygląda tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super, nie wiem co w nim takiego jest - może to wierzch, taki delikatnie równiutki - ale wygląda zupełnie inaczej od tradycyjnych Twoich jednoporcjowych serniczków. I chociaż to ciasto całoroczne, a na pewno bardziej wielkanocne niż wigilijne, to jednak taką porą naprawdę pasuje jak ulał:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda fantastycznie, jak każdy Twój serniczek! taki genialnie wyrośnięty.. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi też zima kojarzy się właśnie z takimi smakami i aromatami. Piękny ci ten sernik wyszedł - aż szkoda jeść. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajnie, że robisz takie małe porcje. To świetny pomysł na podanie ciast podczas Wigilijnej kolacji, przygotować niewielkie porcje dla każdego. Nic się nie zmarnuje, nie zostanie na kolejny tydzień tak jak zwykle przy pieczeniu dużych ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda na taki delikatny <3 Geniusz !

    OdpowiedzUsuń
  18. gdybym miała więcej niż jedną kokilkę w domu to zrobiłabym hurtowo dla domowników!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda tak kremowo i delikatnie! Ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kwintesencja świąt :)
    I chciałam jeszcze dodać, że śliczna jest ta kokilka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gdzie kupiłas te http://relishmeals.blogspot.com/2013/02/210-sunday-bananowo-czekoladowo-11.html kokilki??? Moze w Lidlu ? Nie pękają ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam je w NanuNana. Jedną z nich mam 3 lata, więc nie, zdecydowanie nie pękają :)

      Usuń
    2. A ja mam inne pytanie :) Nigdy nie piekłam w koklikach, ale dostałam je dzisiaj od mamy i zastanawiam sie czy ustawiać je na blaszce do pieczenia czy na kratce grillowej... A moze to bez różnicy?? Wiem, że to pytanie może wydać Ci się głupie, ale nie chciałabym by mi te kokilki pękły..

      Usuń
    3. To bez różnicy, bo zapiekałam i tak, i tak :) Także spokojnie, nic się nie stanie.

      Usuń
  22. Gdy tylko wzbogacilam się o mąkę kokosową, zrobiłam Twój krem rafaello i cóż mogę powiedzieć... to było genialne. Wprowadziłem lekkie zmiany i zamiast mleka migdałowego, dałam pół na pół kokosowe ze zwykłym. Zamiast kremu- domowe masło migdałowe, a całość zjadłam w słoiczku po miodzie rzepakowy i przełożyłam chipsami kokosowymi:) Czy mogłabyś polecić mi ,przepis z wykorzystaniem tej mąki który szczególnie przypadł Ci do gustu?:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę! Twoje zmiany mi się podobają i tak sobie myślę, że teraz to ja wypróbuję Twoją wersję tego kremu :)

      Moje ulubione przepisy to zdecydowanie te:
      http://relishmeals.blogspot.de/2013/12/510-sunday-kokosowo-migdaowa-szarlotka.html

      http://relishmeals.blogspot.de/2013/12/512-thursday-najgrubsze-kokosowe.html (tu można nawet zmienić proporcje na 40g mąki żytniej i 30 kokosowej, chyba jeszcze lepszy efekt - wczoraj próbowałam)

      W planach mam już kolejne kokosowe wariacje, ale o tym za jakiś czas... :)

      Usuń
  23. PRZEGENIALNY! nie mogę się napatrzeć, serio!
    Kocham Twoje serniczki, a ten przeszedł sam siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. aha, myślisz że wyjdzie np. z twarożku grani? czy lepiej coś w stylu Bielucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bieluch byłby bardziej odpowiedni, bo twarożek grani jest raczej ziarnisty, prawda? :)

      Usuń
  25. jaka ta dziurka kusząca <3

    OdpowiedzUsuń
  26. wygląda obłędnie.. mogę prosić taki jutro na śniadanie?:)

    OdpowiedzUsuń
  27. ślicznie wyglada :) z radościa dodaje do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.