12.27.2013

Pieczony... jogurt!

dietetyczny sernik jogurtowy
dietetyczny sernik jogurtowy

Przepisów do publikacji mam w kolejce sporo, co skłoniło mnie do stworzenia na blogu ankiety. Pośród przedstawionych przeze mnie propozycji najbardziej oczekiwane okazały się przepisy na dietetyczne jednoporcjowe desery. A więc... Oto jeden z nich! Deser albo śniadanie, który skradnie serce każdemu wielbicielowi zdrowych słodkości. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam podobne danie u Magdy, zachwyciłam się, ale i miałam wątpliwości - jogurt? To w piekarniku po prostu nie wybuchnie? Postanowiłam sprawdzić. Eksperymentując z proporcjami i składnikami, stworzyłam wypiek, które nie tyle nie wybuchł, co dodatkowo zachwycił mnie swoim delikatnym smakiem i zdecydowanie zwartą strukturą.  Warto dodać, iż duża zawartość białka przy niewielkiej ilości cukru czyni to danie niewątpliwie atrakcyjnym także dla tych, którzy z różnych powodów wolą sięgnąć po coś lżejszego. 

dietetyczny sernik jogurtowy/1 porcja/
- 300g jogurtu naturalnego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka syropu z agawy/1 płaska łyżka cukru
- 1/3 laski wanilii*

Z laski wanilii wyjmujemy ostrzem noża ziarenka. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przekładamy do lekko natłuszczonej kokilki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 35-40 minut. Podajemy po ostudzeniu z dowolnymi dodatkami. U mnie była to domowa konfitura truskawkowo-rabarbarowa.
*wanilię można zastąpić olejkiem wanilinowym lub dodatkiem cukru wanilinowego
Inspiracja
dietetyczny sernik jogurtowy

Kolor: żółty.

51 komentarzy:

  1. o ja, gdyby nie późna pora, już poleciałabym to piekarnika przetestować Twój przepis ; ) czuję, że mocno się z nim polubię ; ) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. znakomity pomysł na deser, a dla mnie nawet bardziej na smaczne i zdrowe śniadanie :) sama obawiam się zapiec jogurt, ale jak widzę jak świetnie wygląda u Ciebie to bez wątpienia wypróbuję któregoś poranka :) Jeszcze podany z tą domową konfiturą musiał stanowić duet idealny!
    Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja! Ależ to wygląda bajecznie! Trochę nawet jak sernik rzekłabym :)
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowite , świetny pomysl zwłaszcza ze u mnie w lodowce stoja jogurty naturalne i cos trzeba bylo z nimi zrobic , dzięki tobie juz wiem :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zobaczyłam tę tartę na Moich Wypiekach od razu mnie zainteresowała ..
    Super pomysł!
    A można jeszcze głosować w ankiecie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już kiedyś eksperymentowałam z jogurtowymi wypiekami, ale coś poszło właśnie nie po mojej myśli. Aktualnie mam jednak zamiar spróbować ponownie podejść do tego tematu ;p.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też miałam wątpliwości gdy pierwszy raz piekłam ten jogurt! :D Ale ... Niepotrzebnie! Cieszę się że ten deser zachwycił Cię smakiem i zagościł w Twojej kuchni i na talerzu :) I posmakował! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. coś a'la sernik bez sera? podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście - aż dziwne, że tak po prostu nie wybuchł. Cóż, na pewno się skuszę! Ciekawi mnie ten delikatny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wpadłabym na coś takiego, wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rozbudziłaś moją ciekawość, skoro aż tyle masz przepisów w zanadrzu... ciekawie się zapowiada, będzie na co patrzeć i czym się inspirować!:))

    Witaj w poświąteczny poniedziałkowy piątek:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Pieczony jogurt - nigdy bym na to nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  13. Prawie jak...sernik? :) Kusi mnie ten pieczony jogurt, muszę wypróbować :) Ach, jaka szkoda, że mój dżem rabarbarowo-truskawkowy się skończył :( Może mi podrzucisz trochę swojego?:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam nic przeciwko :) A może od razu wpadniesz? :D

      Usuń
  14. A ja nie wzięłam ze sobą kokilki, czemuuu :< wygląda niebiańsko !

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniałe! taki jogurtowy serniczek. lekki, idealny po świątecznym szaleństwie. :)
    ps. zrobiłam dziś gofry z kaszy manny z Twojego przepisu, niebo!

    OdpowiedzUsuń
  16. robiłam kiedyś sernik z greckich, wyjątkowy smak. do powtórzenia

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, serniki z jogurtu to ja jadłam do tej pory tylko na zimno ale taki upieczony też wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. no i to jest coś, czego po świętach potrzebuję! dobrze, że mam jeszcze jogurty ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Da się zastapić jajko? Użyłabym jogurtu sojowego. Ale zastanawiam się nad tym jajkiem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nie mogę dać Ci gwarancji, że wyjd, ale możesz zastosować len mielony z 2 łyżkami wody albo pół banana. Smak na pewno będzie inny, ale wyjdzie. ;)

      Usuń
  20. Zjadłabym! :> Wygląda z pozoru tak niewinnie a musi być pyszny *.*

    OdpowiedzUsuń
  21. No i jest<3 Na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  22. Myślę, że taki deser skradłby i moje serce :) Zwłaszcza z gorącymi malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pieczony jogurt to niewątpliwie coś nieznanego, mam jednak wrażenie, że bardzo by mi posmakował, wygląda niesamowicie prosto i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie myślałam o tym aby zapiekać jogurt ! Super - zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pycha! W życiu bym nie wpadła na upieczenie jogurtu. Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepyszny pomysł, który z pewnością zrealizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie już mnie zaciekawił ten jogurt z bloga Magdy! :) Wygląda wspaniale, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. taki jogurtowy serniczek :-) i to bardzo dobry, bo jadłam kiedyś upieczony jogurt i na pewno do niego powrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Masz może instagrama? :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mniam, będę musiała wypróbować ten przepis :) Deser wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. To z pewnością coś dla mnie :-) Po Świętach czuję, że mam nadmiar cukru.

    OdpowiedzUsuń
  32. wow ale fajowy!! koniecznie musze sprobowac :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja bardzo lubię serniki pieczone na jogurcie, są cudownie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  34. już wczoraj dodałam do zakładek :P

    OdpowiedzUsuń
  35. kolejny serniczek i ja znów zachwycona. piękny, wyrośnięty.. chciałabym mieć do nich taką rękę jak Ty!

    OdpowiedzUsuń
  36. Hej
    Napisz proszę jaki rozmiar ma ta kokilka.
    Thanks :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10cm średnica i 5cm głębokości.
      You're welcome :>

      Usuń
  37. Spróbowałam w wersji o smaku korzennym z dodatkiem miodu - wyszło (na szczęście nie z foremek!) :D Bardzo ciekawe doświadczenie smakowe, pewnie jeszcze nie raz upiekę. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie sądziłam że jogurt można tak zapiekać, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  39. piekniej prezentował by sie w tej akcji gdyby miał jaką cytrynowo brzoskiwinioa konfiturke ale z radoscia dodaje do akcji ;) bo uznaje konfiturke jako jedynie dodatek

    OdpowiedzUsuń
  40. W koncu chce sie zabrac za ten wypiek, dlatego mam pytania ;)
    1. laski wanilii nie mam; w takim razie ile tego olejku albo cukru? lyzka? lyzeczka?
    2. jak bedzie tego jogurtu 360g na porcje stanie sie cos zlego? ;)
    Dziekuje z gory i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Olejku to dosłownie kilka kropel, żeby nie przesadzić, ale jednak by dało się wyczuć wanilię. Cukru - łyżka, wtedy raczej nie trzeba już niczym innym słodzić. :)
      2. Nie, oczywiście, że się nic nie stanie. ;) Ale w przypadku większej ilości jogurtu logicznie trzeba zwiększyć nieco ilość mąki (pół łyżki więcej) i cukru (wedle preferencji), żeby masa miała odpowiednią konsystencję i słodkość.
      Pozdrawiam i życzę smacznego! :)

      Usuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.